skip to Main Content
Leer de 5 dorpen van Spanje kennen waar de minste mensen wonen

Leer de 5 dorpen van Spanje kennen waar de minste mensen wonen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – In Spanje is alles te vinden, van grote steden met miljoenen inwoners zoals Barcelona en Madrid naar de kustplaatsen die gedurende de zomermaanden vollopen met vakantiegangers naar dorpen in de bergen en afgelegen gebieden waar bijna geen mensen meer wonen. Het platteland van Spanje heeft al jaren te maken met een leegloop en vergrijzing aangezien de jongeren kiezen voor de stedelijke gebieden om te gaan werken.

Spanje heeft in totaal 8.125 gemeenten (municipios) die verdeeld zijn over 50 provincies (provincias) (en de twee autonome steden Melilla en Ceuta) en 17 autonome gemeenschappen of deelstaten (Comunidades Autónomas). Van alle dorpen zijn er 4.955 die minder dan 1.000 inwoners hebben waarvan er weer 4.000 zijn die op de kaart staan met het risico te verdwijnen vanwege het gebrek aan inwoners.

Enkele dorpen proberen hardnekkig te overleven maar hebben zo weinig inwoners dat ook daar de kans is dat deze pueblos fantasmas (spookdorpen) of pueblos abandonados (verlaten dorpen) gaan worden. De economische crisis die in 2008 begon heeft de situatie voor veel dorpen er niet veel beter op gemaakt omdat er steeds meer mensen weg zijn getrokken uit de zonas rurales (platteland). Hieronder enkele van de dorpen met de minste inwoners.

Illán de Vacas (Castilla-La Mancha)

Illán de Vacas is een gemeente in de Spaanse provincie Toledo in de regio Castilla-La Mancha met een oppervlakte van 9,15 km². Illán de Vacas telt volgens de laatste telling van het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE) nog maar 3 inwoners en is daarmee de gemeente met het laagste aantal inwoners in Spanje.

Salcedillo (Aragón)

Salcedillo is een gemeente gelegen op 1.100 meter hoogte in de Spaanse provincie Teruel in de regio Aragón met een oppervlakte van 16,89 km². Salcedillo telt op dit moment volgens de gegevens van het INE nog maar 8 inwoners.

Balconchán (Aragón)

Balconchán is een gemeente in de Spaanse provincie Zaragoza in de regio Aragón met een oppervlakte van 19 km². In 1930 telde dit dorp nog 180 inwoners maar dat is volgens de laatste gegevens van het INE gedaald naar nog maar 9 inwoners.

Estepa de San Juan (Castilla y León)

Estepa de San Juan is een gemeente in de Spaanse provincie Soria in de regio Castilië en León met een oppervlakte van 10,45 km². Estepa de San Juan telt op dit moment nog maar 9 inwoners.

Villarmentero de Campos (Castilla y León)

Villarmentero de Campos is een gemeente in de Spaanse provincie Palencia in de regio Castilië en León met een oppervlakte van 7,68 km². Villarmentero de Campos volgens de laatste telling van het INE 11 inwoners.

Er zijn ongetwijfeld nog meer dorpen in Spanje met weinig inwoners maar de hierboven vermelde dorpen staan bovenaan de lijst. Ken jij nog dorpen met weinig inwoners, laat het ons weten via een reactie en dan zoeken we het uit 😉

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Het dorpje Albarca in de provincie Tarragona, schijnt maar 5 inwoners te hebben.
  Zo’n 30 jaar geleden was ik hostess in Salou en deed ik ook jeep safari en dan gingen we dat dorpje bezoeken en de burgermeesteres , toen van dat dorpje, deed het kerkje voor ons open.
  Het kerkje stamt uit de XII eeuw.

 2. Wij wonen sinds 2 jaar in Valderrey, een dorp in de provincie Leon (Comunidad Castilly y Leon). Ons dorp telt 24 vaste inwoners en ligt midden in de natuur. Hier kom je zalig tot rust en dus een perfecte locatie om onze B&B uit te baten (casa rural a-ti). Voordeel is wel dat het dorp zich op 8 km van Astorga bevindt, een stad met leuke barretjes en veel leven. Was voor ons wel een voorwaarde want kan me voorstellen dat het anders wel erg eenzaam wordt. Maar wij voelen ons perfect in deze kleine gemeenschap waar toch ook veel moeite wordt gedaan om de mensen bij elkaar te brengen. En inderdaad, tijdens de maand augustus extra leven omdat veel oorspronkelijke dorpelingen die op een gegeven moment uitgeweken zijn naar de grote steden, terugkomen om hier hun vakantie door te brengen. Ook onze zoon van nu bijna 16 is hier perfect gelukkig. Hier leven de kinderen nog buiten en van klein tot groot brengt tijd door met elkaar. Wij hopen dat dit dorp dus nog lang mag blijven verder bestaan op deze manier.

 3. Villarmentero de Campos ligt op de bedevaart route Santiago de Compostella (variant vanaf Ronces Valles). Het dorpje heeft 2 herbergen voor de mensen die de route lopen. Het dorp heeft wellicht weinig inwoners, maar jaarlijks overnachten in het dorpje meer dan 7.500 toeristen (25 per dag gemiddeld, en dat op 11 inwones is geen bad bussiness)

 4. Visalibons, Huesca, Aragon, het dorp waar wij wonen. Ik weet niet wat het INE er van zegt maar er wonen 7 vaste bewoners in ons dorp. Een oude vrouw alleen, een oude man alleen, een oud echtpaar met hun zoon en wij met zijn tweetjes. Er staan ongeveer 15 woningen, oude boerderijen, en straks met Semana Santa en ook wel in augustus komen er wat originele bewoners terug vakantie vieren. Dan zijn we tijdelijk ongeveer met 20, 25 personen. Saludos desde Visalibons!

  1. Is dat niet vreselijk eenzaam dan?daar zou ik niet kunnen wonen denk ik

   1. Rita, een prachtig dorp wel stil maar zo mooi. Als je van wandelen houdt en de natuur, heel bijzonder.

  2. Ik ken ook van die buurten en of het een naam heeft of toch ergens bij zal horen weet ik niet.
   Maar persoonlijk ken ik mensen waar de man regelmatig met wat accu´s in de auto naar dicht bij zijnde kennis ging om de accu´s op te laden zodat zijn vrouw s´avonds TV kon kijken.
   Sinds kort heeft hij zonnepanelen + een aggregaat dat speciaal als er te weinig zon is . Met sinds kort de nodige elektro apparatuur
   Tussen beerput (pozo negro) en de regen/grondwater put zit een afstand van 20 meter uit de grondwater put hier haalt zijn vrouw het was water met een 12 volt pompje en daar douche ze dus ook mee voor de rest heeft men er dus als zoveel in Spanje flessen gas en flessen drinkwater. De koelkast is ook op gas. Nu met de regenachtige dagen kan hij beter een boot dan een auto hebben om bij huis te komen of weg te gaan. Maar ze hebben altijd te eten uit de tuin of kippenhok of varkensstallen. Zo nodig wordt er even wat geslacht.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken