skip to Main Content
Mercadona heeft nu in alle +1.600 supermarkten verse sinaasappelsap machines staan

Mercadona heeft nu in alle +1.600 supermarkten verse sinaasappelsap machines staan

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

VALENCIA – De Spaanse supermarktketen Mercadona heeft het proces van het installeren van de machines om verse sinaasappelsap te maken en verkopen in de winkels afgelopen maandag afgerond. Alle 1.617 eigen supermarkten hebben nu op de groente en fruitafdeling een nieuwe persmachine staan waar klanten kunnen kiezen uit twee formaten flessen, te weten 1 liter of een halve liter verse jus’ d’orange of beter gezegd zumo de naranja.

Voor diegene die denken dat het hoog tijd werd en zich afvragen waarom het zo lang heeft geduurd, denk eraan dat het om meer dan 1.600 supermarkten gaat waar speciaal gemaakte machines moesten komen en er een heel logistiek aspect bij komt kijken. Daarnaast heeft Mercadona 20 miljoen euro geïnvesteerd in de ontwikkeling van de speciaal voor Mercadona ontworpen persmachines, de scholing van het personeel en de hele afwikkeling van ten eerste de levering van de perssinaasappels en daarna het afvoeren van de grote hoeveelheden restafval.

Volgens Mercadona zijn er dankzij de nieuwe persmachines 40 banen gecreëerd en wordt er voor 150.000 kilo aan sinaasappels geperst, per dag, een aantal wat waarschijnlijk gaat oplopen naar 180.000 kilo naarmate de klanten meer gewend raken aan de verse zumo. Het voordeel is dat er gebruik gemaakt wordt van sinaasappels die eigenlijk alleen goed zijn voor het persen en niet voor de losse verkoop omdat ze niet als mooi genoeg gezien worden. Deze sinaasappels komen allemaal uit de deelstaat Valencia, de regio waar ook de bedrijven Mercadona en Zumex vandaan komen.

Zumex

Vreemd genoeg staat Spanje bekend als het land van de sinaasappels, en dan helemaal de regio Valencia waar miljoenen bomen te vinden zijn maar er werd nog niet op grote schaal vers geperste sinaasappelsap verkocht in de supermarkten. Dit ondanks het feit dat de producent Zumex, de uitvinder van de machines 30 jaar geleden, ook Valenciaans is, net zoals Mercadona. Zumex heeft wel al in andere landen met succes de machines en de versgeperste sinaasappelsap geïntroduceerd, waaronder ook België en Nederland.

Werkwijze

De Zumex machine werkt als volgt: sinaasappels worden bovenin gedaan, daarna rollen deze aan twee kanten naar beneden waarbij ze doormidden worden gesneden en geperst waarna de schillen in een afvalbak vallen en het sap in een glas (als deze in een bar staat) of fles terecht komt. De producent van de Zumex machines zegt dat de consument steeds meer verse en natuurlijke producten wil hebben en verse jus is daar onderdeel van.

Prijzen

De prijzen voor de plastic flessen zumo de naranja zijn 2,90 euro voor een literfles en 1,80 euro voor een halve liter fles. Het kan zijn dat deze prijzen per regio verschillen. Helaas zijn de milieu liefhebbers niet zo heel blij met de plastic flessen aangezien het wegwerpflessen zijn. Men had het liever anders gezien zoals statiegeld flessen maar dat is een concept waar de Spanjaarden, ondanks het vele plastic wat men verbruikt (denk aan plastic flessen water) nog niet aan wil denken. Voor Mercadona zal zeker ook het aspect hygiëne mee spelen.

Veel gebruikers vinden daarnaast dat de flessen sinaasappelsap te duur zijn maar per literfles wordt er 3 kilo aan sinaasappels gebruikt. Bekijk daarna de prijzen van een netje perssinaasappels en dan vallen de prijzen wellicht nog wel mee. Daarnaast hoef je thuis niet te persen, heb je geen restafval en hoef je niet de zware netten sinaasappels mee te zeulen samen met de overige boodschappen. Wat is jouw mening hierover en heb je de sinaasappelsap al geprobeerd?

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. Ik vond het sap zuur en niet lekker en duur als je op de markt 5 kilo koopt voor 3 euro. Maar het is makkelijk dat wel.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken