Landsgrenzen Spanje 14 dagen langer gesloten

Landsgrenzen Spanje 14 dagen langer gesloten
Beeld: 123rf

Landsgrenzen Spanje 14 dagen langer gesloten

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse regering heeft besloten om de sluiting van de landsgrenzen voor inkomend verkeer met 14 dagen te verlengen. De invoering van grenscontroles bij de grenzen van Spanje met Frankrijk en Portugal werd van kracht op 16 maart en zou in feite tot 30 maart duren. Dat was al verlengd maar daar komen nu 14 dagen bij.

De sluiting van de landsgrenzen, dat wil zeggen de invoering van grenscontroles voor het inkomende verkeer die plaatsvinden bij de grens tussen Spanje met Frankrijk en Portugal (Andorra en Gibraltar niet) werd van kracht op 16 maart en zou duren net zolang als de noodtoestand duurt. In eerste instantie was dat tot 30 maart maar dat werd verlengd tot 12 april en is nu voor een tweede keer verlengd tot 26 april (met een mogelijke verlenging tot 11 mei).

De grenzen zijn niet helemaal gesloten want het vrachtverkeer mag nog de grens passeren naar Frankrijk/Portugal en Spanje binnenrijden maar er zijn wel extra controles. Het is daarbij makkelijker om het land uit te komen, zoals bijvoorbeeld EU-burgers die over land willen terugkeren naar hun eigen land, maar moeilijker om het land binnen te komen.

Het is alleen nog mogelijk Spanje over de weg binnen te komen als:

  • Je de Spaanse nationaliteit hebt
  • Je in Spanje woont en resident bent (en dat kunt aantonen)
  • Je dagelijks voor werk de grenzen moeten overschrijden
  • Je kunt aantonen dat je door overmacht de grens moeten overschrijden
  • Je in de transportsector werkt 

LEESTIP: Informatie over het terugrijden van Spanje naar Nederland/België (incl. documenten)

Vragen:

Kan ik als Nederlandse/Belgische resident over de weg naar Spanje reizen?

Het is belangrijk te beseffen dat er op dit moment in zijn algemeenheid niet gereisd kan worden naar Spanje zolang de maatregelen van kracht zijn die onder de noodtoestand zijn afgeroepen. Deze zullen tot tenminste 26 april van kracht zijn. De Spaanse grens is onder de afgekondigde maatregelen gesloten voor inkomend verkeer, met uitzondering van Spanjaarden en buitenlandse residenten.

Je valt in deze laatste categorie als je in het bezit bent van het groene A4-document, of het groene kaartje, het zogenaamde “Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión”. Het is in dat geval toegestaan de grens over te steken, mits je direct naar je hoofdverblijf reist.

Kan ik vanuit Spanje via Frankrijk naar België of via België naar Nederland rijden?

EU-burgers op weg naar huis mogen Spanje per auto verlaten. Je moet bij een eventuele grenscontrole je identiteitsbewijs kunnen overleggen. Niet EU-burgers moeten een bewijs van een geldige verblijfstitel kunnen overhandigen.

Je hebt recht op vrije doorgang mits je de kortste route naar huis kiest. Om de grensovergang te bespoedigen, hebben de Nederlandse en Belgische ambassades documenten opgesteld die je aan grenswachten kunt overhandigen indien je wordt aangehouden. Het advies is om de documenten voor vertrek te printen en bij de hand te houden. KLIK HIER voor de bestanden.

Reizen door Frankrijk

Reizen naar en door Frankrijk kan alleen met een geldige reden. Reizigers die naar of door Frankrijk reizen wordt aangeraden het formulier ‘Attestation de déplacement dérogatoire’ (Verklaring voor verplaatsing van de Franse overheid) in te vullen  en daarin de reden van de reis aan te geven. Deze verklaring vul je PER REIS/PER VERPLAATSING OPNIEUW in. De Franse politie kan de verklaring scannen, dus uitprinten is niet nodig. Er wordt streng gecontroleerd.

Invullen Franse document (op papier):
Reden van de reis aangeven (4e hokje aankruisen – déplacements pour motif familial impérieux – en handmatig toevoegen: retour aux Pays-Bas). Het formulier is op DEZE PAGINA te downloaden.

Invullen Franse document (digitaal)
Het is mogelijk om in plaats van het Franse document te downloaden, uit te printen en handmatig in te vullen ook een digitale versie te genereren via DEZE WEBSITE. Na het invullen van alle verplichte vakjes wordt een bestand in PDF-formaat gegenereerd met een QR-code die de politie kan scannen. Dat document met QR-code kun je op een smartphone of tablet bewaren en laten zien indien daar om gevraagd wordt. 

Reizen door Luxemburg

Luxemburg heeft net zoals andere landen maatregelen getroffen maar het doorreis verkeer is vooralsnog mogelijk. Volgens lezers wordt er ook niet bij de grenzen gecontroleerd.

Reizen door België

Neem de documenten van de NL en BE ambassade mee. Deze kun je op DEZE PAGINA vinden. Daarin staat dat je op doorreis bent naar Nederland en dat je weet dat je de kortste route dient te nemen. Houd rekening met vertragingen bij de grens vanwege controles. Het advies is om het document voor vertrek te printen en bij de hand te houden.

VOOR MEER INFORMATIE OVER HET NAAR HUIS RIJDEN, KLIK HIER

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.