skip to Main Content
Krijgt Spanje er de komende jaren 1.000 km aan tolvrije snelwegen bij?
El País

Krijgt Spanje er de komende jaren 1.000 km aan tolvrije snelwegen bij?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Krijgt Spanje er de komende jaren 1.000 km aan tolvrije snelwegen bij?

El País

MADRID – De nieuwe regering-Sánchez die het van Rajoy heeft overgenomen staat nu al voor veel moeilijke beslissingen. Een van die dingen waar de nieuwe minister van Ontwikkeling over moet gaan beslissen is of er de komende jaren 1.000 kilometer aan snelwegen tolvrij worden gemaakt. Dat proces zou dit jaar al kunnen beginnen en daarna in 2019 en 2021 herhaald worden wanneer de contracten met de actuele beheerders van de betaalwegen zijn afgelopen.

Zoals bekend heeft Spanje twee soorten snelwegen, de autopistas die gratis te berijden zijn en de autopistas waar men tol voor dient te betalen. In sommige gevallen wordt die tol geheven door een extern bedrijf die de afgelopen 50 jaar de licentie had om het beheer over deze tolwegen te doen en dus ook een groot deel van de inkomsten op kon strijken.

Einde

Aan diverse beheerders contracten komt de komende jaren een einde waarbij de eerste al in november dit jaar voorbij zal zijn. De Spaanse regering moet nu al gaan beslissen wat ze gaan doen met die wegen die zij “terugkrijgen” in beheer. Of tol blijven vragen of, de optie waar waarschijnlijk voor gekozen wordt, geen tol vragen en de snelwegen gratis maken voor alle weggebruikers.

Snelwegen

De snelwegen waar het over gaat hebben betrekking op wegen in Catalonië, Andalusië, Comunidad Valenciana, Castilla y León, Aragón en País Vasco. De eerste weg waar het beheerders contract van Europistas (Itinere) zal eindigen is de 84 km lange AP-1 tussen Burgos en Armiñón waar vanaf 30 november dit jaar een oplossing voor gezocht moet worden.

De volgende snelwegen die tolvrij zouden kunnen worden zijn de AP-4 tussen Sevilla en Cádiz die door Aumar (Abertis) beheerd wordt en de AP-7 tussen Alicante en Tarragona die tevens door Aumar beheerd wordt en waarbij beide snelwegen (samen 468 km) de contracten op 31 december 2019 zullen eindigen.

Op 31 augustus 2021 zullen de beheerders contracten op drie andere snelwegen eindigen, te weten de AP-7 tussen Montmeló en El Papiol, de AP-7 tussen Tarragona en La Jonquera en de AP-2 tussen Zaragoza en de kust (Mediterráneo). Deze snelwegen worden beheerd door Acesa (Abertis) en zijn samen goed voor 479 kilometer.

Buitenlanders

Veel gebruikers van deze snelwegen zullen blij zijn als de tol komt te vervallen maar er zitten ook nadelen aan. De meeste van deze snelwegen worden gebruikt door buitenlanders die of op vakantie komen en over de tolwegen rijden en daar dus ook voor betalen of vrachtverkeer op weg naar het zuiden van Spanje en daarna naar Afrika die nu ook betalen voor het gebruik van de snelwegen.

Zou dat komen te vervallen dan komen de kosten uitsluitend bij de Spaanse regering en dus uiteindelijk bij alle Spaanse belastingbetalers die voor de kosten van het buitenlands vrachtverkeer en toeristisch verkeer moeten opdraaien.

Drukte

Daarnaast zou de drukte op de tolvrije snelwegen enorm gaan toenemen waarbij er veel opstoppingen en files verwacht kunnen worden en er ook meer kans is op ongelukken. Op dit moment is de druk van de wegen verdeeld over de tolwegen en de vrije nationale wegen maar als er geen tol gevraagd zal worden voor de voormalige tolwegen dan zal het verkeer daar enorm gaan toenemen.

Proef

De AP-1 tussen Burgos en Armiñón die vanaf 1 december dit jaar vrijkomt aangezien het beheerders contract met Europistas op 30 november eindigt zal waarschijnlijk als proef gaan dienen. Volgens Europistas rijden er nu dagelijks gemiddeld 19.948 voertuigen over de AP-1 waarvan bijna 3.500 vrachtwagens. Zou deze weg tolvrij worden dan zal het vrachtverkeer alleen al oplopen naar meer dan 8.000 zware voertuigen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. En waar blijft Galicië in dit verhaal? Blijven alleen wij betalen???? En het wordt alleen maar steeds duurder…

 2. Inderdaad gratis bestaat niet, en is ook niet nodig.
  In Nederland betalen wij ook wegenbelasting, ik rijd graag over de tolwegen in Spanje omdat ze meestal goed worden onderhouden, en wil ik er van af om mooie gebieden te zien doen wij dat.Drie keer per jaar voor een bepaalde periode maken wij er gebruik van, maar als het vracht verkeer gaat toenemen word het minder aantrekkelijk.
  Voor niks gaat de zon op, ook niet in het mooie Spanje.

 3. Normaal gesproken zijn tolwegen een prima instrument om verstopping en drukte tegen te gaan en grote infra structurele projecten van de grond te krijgen. In Spanje lijden 99% van de tolwegen aan onderbezetting. En dáár waar het wel erg druk is, rond de grote steden, is het juist weer vaak tolvrij…
  Nee, het tolvrij maken kan juist een stimulans voor de economie betekenen daar het vervoer over afstanden goedkoper wordt.
  Wel kost dit de overheid natuurlijk geld. Want de tolgelden (die nu vaak voor grote gedeelten ook in de zakken van de private bedrijfsvoerders glijden die deze wegen onderhouden). Maar aangezien dit land geen nationale wegenbelasting kent en de regionale gewoon belachelijk laag is (een auto kost hier per jaar minder dan in Nl. per maand…) kan er hier natuurlijk ook best iets verzonnen worden.
  Nationale wegenbelasting zou door de autonome regio’s natuurlijk gecompliceerd worden. Maar men kan toch gewoon benzine en diesel accijnzen verhogen?
  De (veel-)gebruiker betaald zo afhankelijk van zijn gebruik en aangezien Spanje weinig grenzen heeft aan andere landen (relatief tov. het land als geheel) is het ‘grens probleem’ zoals je dat met verschillende brandstof prijzen tussen buurlanden in de rest van Europa ook niet zo’n groot. Tegelijkertijd kan ja als overheid zo mooi de bevolking sturen om meer benzine, dan wel diesel of andersoortige (elektrisch!) te rijden.

  Nee, weer een mooie kans voor deze nieuwe regering om de zaken nu eens reel en productief op te lossen. (En nu maar afwachten of dat dat ook gaat gebeuren natuurlijk… )

  1. Ja ja ja, die Rudy Puister toch…..dacht waarschijnlijk: laat ik eens proberen iets (pseudo) intelligents te schrijven. Was wel even lachen hoor. Wat een warrig verhaaltje. Nog afgezien van het onbeholpen Nederlandse taalgebruik. Maar dat is een kwestie van een cursusje. In Spanje lijdt (dus niet lijden) 99% van de tolwegen aan onderbezetting ! Wat wordt bedoeld met onderbezetting? Te weinig personeel, te weinig verkeer o.i.d.? En het percentage uit de duim gezogen?
   Tolvrij: stimulans voor de economie, daar het vervoer over afstanden goedkoper wordt. Briljant bedacht hoor!!! Oh, maar dan moet wel de brandstof duurder worden. Als je dan meer dan een meter rijd, wordt het weer duurder. Nou ja, zal wel als een grap bedoeld zijn.
   De overheid kan zo mooi DE BEVOLKING STUREN om MEER benzine, dan wel diesel of andersoortig te gaan rijden !!!! Hoe verzin je het…
   Enne, aan de normale Spaanse bevolking (dus dat zijn de mensen die hier wonen!) zullen we maar niet denken.

 4. Toen de A1 en dan over naar de A4 via M30 of M40 er alleen was was het goed te gebruiken . Toen kwamen de tolwegen rond Madrid met voornamelijk R wegen nummers en ging de kwaliteit van grote stukken A1 en 4 hard achter uit qua onderhoud .
  Ik denk dus om deze wegen goed te onderhouden zal men meer inkomen via belastingen moeten creëren. Zeg maar wegen belasting .
  Verder ziet men in diverse landen juist dan men een tol op diverse wegen invoert. Actueel is op dit moment Duitsland .
  Maar oké de nu regerende partij in Spanje heeft al eens vaker sociale gewillige dingen in gevoerd zoals generaal pardon voor alle immigranten .
  En als Spanje over de gehele linie duurder wordt kan het toerisme ook wel eens terug lopen waar 43% van de Spanjolen zijn geld verdient.
  En ergens moet toch het geld vandaan komen, want wat voor de één gratis wordt via de e.o.a. belasting systeem door de andere betaald . Want gratis bestaat niet.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken