Aantal besmettingen in Spanje volgens het Nederlandse RIVM te hoog voor kleurcode geel

Aantal besmettingen in Spanje volgens het Nederlandse RIVM te hoog voor kleurcode geel
Beeld: ECDC (aangepast)

Aantal besmettingen in Spanje volgens het Nederlandse RIVM te hoog voor kleurcode geel

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als het aan het Nederlandse RIVM ligt dan zullen populaire vakantielanden zoals Spanje en Frankrijk en ook buurland België binnenkort niet naar code geel gaan. De op donderdag 10 juni gepubliceerde cijfers van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) laten zien dat grote delen van deze landen nog steeds te veel besmettingen hebben maar klopt dat in het geval van Spanje wel?

In Spanje heeft het RIVM ervoor gekozen om alleen de Balearen en Canarische Eilanden een kleurcode GEEL te geven terwijl de rest van het Spaanse vasteland kleurcode ORANJE heeft. Veel mensen menen dat dit onterecht is want de situatie in bv. de Valencia regio of Murcia is veel beter dan in Nederland.

Het RIVM maakt wekelijks voor het ministerie van Buitenlandse Zaken een lijst met de risico’s in verschillende landen. Daarbij wordt altijd gekeken naar het aantal besmettingen per 100.000 inwoners in de afgelopen twee weken, de zogenaamde corona-incidentie die onder de 150 moet liggen.

Op donderdag 10 juni was de corona-incidentie voor heel Spanje 126,77 terwijl dat voor Nederland 203,73 was wat dus veel hoger is en België 182,34 had en Frankrijk 162,04. Nederland staat er dus het slechtste voor dus men zou bijna denken dat het in Spanje veiliger is dan in Nederland.

Volgens het RIVM zitten veel regio’s en gebieden in Spanje en Frankrijk nog boven de corona-incidentie van 150 besmettingen per 100.000 inwoners in de afgelopen twee weken.

Maar als we kijken naar de Spaanse informatie per autonome regio (want het ECD geeft alleen het cijfer per land) dan zien we dat er maar drie regio’s boven de 150 zitten, te weten La Rioja (199), Andalusië (189) en Baskenland (171). Andere regio’s zitten net onder de 150 of ver daaronder zoals Madrid (122), Navarra (131), Aragón (121), Castilië en León (115) en Catalonië (107).

In Castilla-La Mancha was de corona-incidentie op donderdag 89 gevolgd door Cantabrië (73), Asturië (73), Extremadura (68), Murcia (59), Canarische Eilanden (70), Galicië (46), Balearen (40 en de Valencia regio (40).

De Canarische Eilanden heeft kleurcode GEEL met een corona-incidentie van 70 terwijl de Balearen een corona-incidentie hebben van 40 met kleurcode GEEL en de Valencia regio een corona-incidentie heeft van 40 en de Murcia regio 50 en kleurcode ORANJE hebben.

Reisadviezen

Het RIVM brengt elke week de risico’s voor reizen van, naar en in het buitenland in kaart. Daarbij kijkt het RIVM bijvoorbeeld hoeveel coronabesmettingen er zijn en hoeveel er getest wordt in een land. Maar ook of en hoe vaak een zorgelijke virusvariant veel voorkomt in een bepaald land. 

Voor deze analyses worden op verzoek van het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport , de cijfers van het ECDC, het Europese ‘RIVM’ en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geraadpleegd. Dat is de basis waarop het ministerie van VWS en het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseren. Het ministerie bepaalt het uiteindelijke reisadvies.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.