Vanaf 16 juni kunnen inwoners van België het EU Digitale Covid-certificaat krijgen

Vanaf 16 juni kunnen inwoners van België het EU Digitale Covid-certificaat krijgen
Beeld: 123rf

Vanaf 16 juni kunnen inwoners van België het EU Digitale Covid-certificaat krijgen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het was al te lezen op de officiële websites van de Belgische autoriteiten maar deze vrijdag is het nogmaals bevestigd. De Belgen kunnen vanaf woensdag 16 juni het EU Digitale Covid-certificaat krijgen zodat het reizen binnen de Europese Unie een stuk makkelijker moet worden maar men moet nog wachten tot 1 juli voordat het volledig te gebruiken is.

De inwoners van België kunnen 20 dagen voor de officiële lancering op 1 juli al het veelbesproken EU Digitale Covid-certificaat ontvangen. Let op want veel kranten schrijven over een zogenaamd coronapaspoort maar dat is het niet, het is een certificaat dat binnen de Europese Unie bevestigt of je gevaccineerd bent tegen corona met een door EMA goedgekeurd vaccin, of je negatief op corona getest bent of dat je hersteld bent van een corona-besmetting.

Weliswaar geeft België vanaf 16 juni het EU Digitale Covid-certificaat uit maar de Belgische regels voor terugkomst naar het land blijven nog tot tenminste 1 juli gelden. Dat wil zeggen dat je wel met het EU Digitale Covid-certificaat zonder problemen op vakantie kunt gaan naar bv. Spanje maar na thuiskomst moet je nog steeds in quarantaine en moet je in sommige gevallen een corona-test op zak hebben (behalve de gebieden met een oranje kleurcode). Na 1 juli moet dat veranderen, niet alleen in België maar binnen de hele Europese Unie. 

Hoe kom je eraan

Volgens deze krant zullen er drie manieren zijn om een EU Digitale Covid-certificaat te verkrijgen:

De eerste zal zijn door toegang te krijgen tot de openbare website mijngezondheid.belgië.be of de portalen van de verschillende onderlinge verzekeringsmaatschappijen waar de nodige documenten kunnen worden gedownload.

Een andere manier is door de smartphone-applicatie CovidSafe te installeren die volgende week te downloaden zal zijn in de Apple- en Google-stores.

De derde mogelijkheid is telefonisch aangezien er in elk Belgisch gewest een callcenter zal worden opgericht zodat iedereen die dat wil zijn vaccinatiebewijs op papier en per post kan aanvragen.

Meer informatie lees je HIER.

En Nederland?

Zoals het er nu naar uitziet moeten de inwoners van Nederland nog zeker wachten tot 1 juli voordat zij op reis kunnen met het EU Digitale Covid-certificaat. In Nederland zal het EU Digitale Covid-certificaat (DCC) onderdeel worden van de CoronaCheck-app. 

In deze app zullen twee QR-codes ontwikkeld worden: een voor internationaal gebruik en een voor gebruik in Nederland om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot een bepaalde activiteit. De reden hiervoor is dat de QR-code voor internationaal reizen meer persoonsgegevens zal bevatten. 

De CoronaCheck-app is sinds zaterdag al te gebruiken in Nederland zelf om toegang te krijgen tot bepaalde plaatsen maar de internationale versie met het EU Digitale Covid-certificaat is nog niet actief.

Met de vaccinatiegegevens kun je straks zelf een EU Digitale Covid-certificaat aanvragen via de CoronaCheck-app of website. Je kunt ook een EU Digitale Covid-certificaat aanvragen met een negatieve testuitslag of een herstelbewijs.

Meer informatie lees je HIER.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.