skip to Main Content
Voormalige vicepremier Spanje Sáenz de Santamaría (PP) verlaat politiek
Twitter

Voormalige vicepremier Spanje Sáenz de Santamaría (PP) verlaat politiek

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Voormalige vicepremier Spanje Sáenz de Santamaría (PP) verlaat politiek

Twitter

MADRID – Soraya Sáenz de Santamaría heeft maandag aangegeven te stoppen met de politiek. Soraya was ten tijde van de regering-Rajoy de vicepremier en was na het vertrek van Mariano Rajoy uit de politiek een van de kanshebbers op het partijleiderschap van de Partido Popular (PP). Zover kwam het voor de 47-jarige Soraya echter niet aangezien haar rivaal Pablo Casado de nieuwe landelijke PP-leider werd.

Herhaaldelijk heeft Casado geroepen dat Soraya Sáenz de Santamaría een plaats zou hebben binnen de nieuwe structuur van de Partido Popular maar Soraya heeft daar geen zin in. Gedurende bijna 20 jaar was Soraya de rechterhand van de voormalige minister, vicepremier (onder Aznar), PP-partijleider en premier van Spanje Mariano Rajoy maar na zijn geforceerde vertrek vanwege een motie van wantrouwen was hij de eerste die de politiek verliet.

Soraya Sáenz de Santamaría was ten tijde van de val van de PP-regering een van de machtigste vrouwen van Spanje als vicepremier maar dat bleek niet genoeg om haar de overwinning te geven bij de verkiezingen voor het nieuwe partijleiderschap. Die werden gewonnen door Pablo Casado waarna Soraya van de politieke radar verdween.

Even leek het erop dat ze terug zou komen binnen de nieuwe partijstructuur van Casado maar blijkbaar heeft ze daar geen zin meer in. Het heeft na de winst van Casado als partijleider twee maanden geduurd voordat Soraya haar beslissing bekend wilde maken maar nu heeft ze het openbaar gemaakt. ze verlaat de politiek, haar lust en haar leven.

Soraya omschrijft haar keuze om de politiek te verlaten als de beste beslissing voor het nieuwe leiderschap van de PP, voor haar familie en voor haarzelf. Soraya heeft nog niet bekendgemaakt wat ze nu gaat doen en of ze weer haar oude baan opvat, ze is advocaat.

Collega Cospedal

Soraya Sáenz de Santamaría is echter niet de enige PP-politici die een stapje terug doet. Ook de voormalige minister van Defensie en voormalige regionale PP-leider voor Castilla-La Mancha María Dolores de Cospedal heeft aangegeven dat ze haar regionale partijleiderschap voor deze autonome deelstaat opgeeft.

Volgens Cospedal heeft dat te maken met persoonlijke overwegingen maar het wordt niet uitgesloten dat dit ook te maken heeft met het nieuwe leiderschap van Pablo Casado. Cospedal heeft de politiek voorlopig nog niet helemaal de rug toegekeerd en zegt voor deze Kerst aan te geven wat ze gaat doen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken