skip to Main Content

Catalaanse regiopremier wil dialoog maar Spaanse regering gaat over tot actie

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Afscheiding of niet, de Catalaanse regering heeft een hand opgehouden en wil de komende weken of maanden meer dialoog voeren met de Spaanse regering en andere nationale en internationale autoriteiten zoals de Europese Unie. De houding van de EU is reeds bekend, deze wil zich niet mengen in een binnenlands politiek conflict. De Spaanse regering wil ook niet praten totdat de Catalaanse regering teruggaat naar de legale weg. Zolang als de Catalanen dat niet doen wordt er niet gepraat. Daarom is de kans groot dat de Spaanse regering overgaat tot actie.

Op woensdagmiddag 16.00 uur heeft minister-president Rajoy een toespraak gehouden tegenover het Spaanse parlement waarin hij uitlegde wat een democratie is, waarom alles wat er in Catalonië is gebeurd antidemocratisch is en waarom het hele referendum en de verklaring van onafhankelijkheid, van korte duur of niet, illegaal en ongrondwettelijk is. Mariano Rajoy wil dan ook dat de Catalaanse autoriteiten terugkeren naar de wet en legaliteit waarbij hij aangeeft dat er over alles gesproken kan worden, inclusief een verandering van een grondwet, maar dan wel als alles binnen de wet gebeurd.

Rajoy heeft niet duidelijk aangegeven wat zijn regering nu zal gaan doen maar alles wijst in de richting van het uitvoeren van artikel 155 van de Spaanse grondwet (lees meer hierover). Als eerste heeft Rajoy officieel aan de Catalaanse regiopremier Puigdemont gevraagd of hij nu wel wel of niet een Catalaanse onafhankelijkheid heeft uitgeroepen. In het parlement deed hij dat wel om het daarna weer in te trekken om een periode van overleg aan te kondigen. Niet veel later heeft zijn regering echter wel een document ondertekend waarin staat dat het Catalaanse parlement een eigen staat heeft gecreëerd, iets wat dus illegaal is en meer gezien kan worden als iets symbolisch.

Op het moment van schrijven vindt er een parlementszitting plaats waarbij naast Mariano Rajoy ook de overige partijen hun zegje kunnen doen waarna er een ronde is van vraag en antwoord. Daarna zal bekend worden wat de Spaanse regering gaat doen, iets wat dus eigenlijk volgens de Spaanse autoriteiten geheel afhangt van de acties van Puigdemont en de Catalaanse regering.

Mocht Puigdemont geen of een negatief antwoord geven dan kan het gebeuren dat hij gearresteerd kan worden, het Catalaanse parlement en de Catalaanse regering ontbonden worden en de Spaanse regering de autonome deelstaat overneemt totdat er regionale verkiezingen zijn geweest. Deze manier is dan weliswaar de legale manier en die aangegeven wordt door de Spaanse grondwet maar de vraag is of het ook de juiste manier is. Met het uitvoeren van artikel 155 kan de politie en zelfs het leger ingezet worden om de autonome deelstaat Catalonië terug te laten keren naar de regels van de wet. Maar dit soort acties kunnen ook averechts werken en de verstandhoudingen tussen Catalonië, de Catalanen en de rest van Spanje ernstige schade berokkenen.

Er wordt waarschijnlijk door veel lezers te simpel over nagedacht dat men het bestuur van Catalonië overneemt en alles weer normaal zal zijn. Er zijn echter miljoenen Catalanen die hebben aangegeven dat ze een eigen republiek willen zijn en dat ze niet tevreden zijn met het bestuur uit Spanje. Of hun beweegredenen nu terecht zijn of niet en of deze nu verbonden zijn met leugens of niet van de Catalaanse politici, men heeft een mening en dat is niet zo snel weg te werken en al helemaal niet met geweld. Feit is dat er een politiek probleem is en dat kan opgelost worden met dialoog en overeenkomsten maar gezien Rajoy dat alleen wil doen binnen de wet en Puigdemont ook geen stap terug doen zal dit erg moeilijk worden. Niets is echter onmogelijk.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 21 reacties
 1. Hulde voor Rajoy. Hij heeft eindelijk een diplomatieke maar ook duidelijke stap gezet, met vaste data en zelfs tijdstippen. Maar ook met een uitgestoken hand om de grondwet te veranderen zodat Catalonië meer zelfstandigheid kan krijgen binnen een waarschijnlijk federatief Spanje. Puigdemont mag die uitgestoken hand niet weigeren. ERC en CUP zullen hem afvallen in het Parlement maar alle andere partijen zullen hem steunen. Kan er weer gewerkt worden aan een pluriform maar vreedzaam Catalonië. Even door het stof voor meneer de President van de Generalitat maar alles beter dan het rampscenario van een nep-onafhankelijkheid gevolgd door de toepassing van artikel 155.

  1. Eens. Denk echter dat het niet gaat gebeuren. Ze willen liever rotzooi en dan vervolgens om hulp schreeuwen bij de rest van de wereld. Want wat is anders het nut van interviews met b.v. Amerikaanse media? Puur zieltjes winnen door de liegen . Is daar ook makkelijk, want de Amerikanen zijn zelf ook oliedom, dus die trappen er wel in.

   1. Tot nu toe trappen ze er nog niet echt in geloof ik. Ze laten puigdemont wel zijn verhaal vertellen maar meer niet

 2. Het doet me denken aan de Brexit, ik vind persoonlijk dat voordat politici denken te mogen te kunnen eventueel over te gaan tot een scheiding van “bed en goederen” er een serieus referendum moet komen. Met minstens 80% van de kiesgerechtigden die een stem uitbrengen (dus niet blanco of zo) en daarna minstens 60% meerderheid om te beslissen of er een exit komt of niet.
  Het eerste wat volgens mij zou moeten gebeuren is wat Cataloniërs zelf willen, dus een verplichte stembusgang, volledig onpartijdig, en alle mensen brengen een ja of nee uit.

  1. Gelijk ook even zo’n referendum houden in Baskenland, Galicië, Vlaanderen, Wallonië, Brussel, de Randstad, Friesland, West-Duitsland, of alleen Ruhrgebied,
   Noord-Italië, Noord-Ierland, … Dat is wel zo democratisch, toch? En daar wordt Europa vast beter en sterker van…

  2. Marie Claire, vergeet niet dat jouw persoonlijke mening ook tegen de grondwet ingaat, en dus ook niet kan.

 3. Men zit in een grijze zone waar Madrid van geen wijken wil weten. Democratie is hier ver te zoeken. Nu is men vanuit Madrid bezig de kip met de gouden eieren te slachten. Eenmaal Catalonië economisch volledig kapot is, waar gaat men dan het geld vandaan halen? Rajoy had beter niet ingegrepen tijdens het referendum en de uitslag afgewacht om daarna te reageren. Voor het zelfde geld was het referendum een “Nee”. Dus geen geweld en een slag thuisgehaald door Madrid. Bij het omgekeerde kon men nog steeds de dialoog aangaan, die nu door Madrid geweigerd wordt, wat een democratie onwaardig is. Let wel bij ons is het niet beter. Ik vind nog steeds dat de democratie moet gerespecteerd worden en waar de wetten het overnemen stopt de democratie. Eens Catalonië kapot is zal de EU, je weet wel van de niet democratisch verkozen politici van Europa, moeten ingrijpen want Spanje zal met een tekort zitten op de begroting en raad eens wie daar zal voor opdraaien? Het zou niet de eerste keer zijn.De EU speelt hier ook een smerige rol, door de andere kant op te kijken.

  1. “Bij ons is het niet beter” schrijf je. Welk land bedoel je met “ons” en geef eens een voorbeeld waarom de democratie in dat betreffende land dan “niet beter” is?

  2. Eenzijdig de onafhankelijkheid uitroepen is zeker ook een vorm van dialoog? En verder weer het geindoctrineerde onderbuikgevoel: Catalonië is rijk en Spanje wil het kapotmaken. De Catalaanse politiek is anders erg goed bezig met Catalonië kapotmaken… En de EU is ook smerig (nu ze Catalonië niet steunen )… Zijn dat ook allemaal fascisten en Franco-aanhangers bij de EU?

  3. Tot nader order is Spanje (en dus ook Catalonie) een democratie; als je bedoelt dat er geen democratie is omdat men in Madrid de grondwet gerespecteerd wil zien worden dan ben ik het dus niet met je eens….U beweert dat men de kip met de gouden eieren aan het slachten is….ik denk dat het eerder omgekeerd is : Barcelona wil de toeristen 2x meer doen betalen voor het openbaar vervoer (de T-10 kaarten)dan de bevolking, enkele fanatici willen het standbeeld van Columbus weg aan het eind van de Ramblas….en ga zo maar door; vergeet ook niet dat het in het noorden van Spanje nu ook veel beter gaat…Spanje zou waarschijnlijk best overleven zonder Catalonie maar omgekeerd….Een bepaalde minderheid van politici zijn zichzelf en de rest van de bevolking aan het kapot maken….Het drama is dat de Catalanen er zich nog niet van bewust zijn. Grote banken en concerns verlaten de streek; hoe en door wie zal dat verlies (in de miljarden!!) gecompenseerd worden?
   Als die Catalanen beweren dat er meer geld naar Madrid gaat dan terug keert: dat heet solidariteit en gebeurt in veel landen (waaronder Belgie; het noorden van Italie is ook veel welvarender dan het zuiden;enz…)
   En tenslotte wat de EU betreft : die kijkt niet de andere kant op maar kan zich in eerste instantie niet bemoeien met interne problemen; het zijn de federale en regionale parlementen die het moeten oplossen: praten, praten en nog eens praten waarbij elke vorm van geweld uit den boze is. In deze hier heeft Madrid een onherstelbare fout begaan…..

 4. Nu maar kijken wat die ophitsers, haatdragers en domme politici aldaar in Barcelona opnieuw gaan doen. Ondertussen wordt hun Spanje steeds rijker en dat terwijl zij zich uitgebuit voelde door Spanje. De bevolking is muisstil in Catalonië nu, een bewijs dat deze heren politici het volk goed opgehitst hadden. Dergelijke mensen, en het zijn er zeker meer dan 30 moet men verbieden ooit weer uit te komen als politici. Maar de politieke leiders in Madrid hebben nu een moeilijke taak te verrichten in Catalonië. Wel een vreemde toestand dat als je rechts stemt je te maken krijgt met Franco en dat je als een faccist beschouwd wordt. Wat zij momenteel met 50% van de bevolking doen, het aanleggen van lijsten van andersdenkende is ook niet goed te noemen en gaat ook die richting op. Het hele onderwijs moet veranderd worden; je kan toch niet zomaar 17 verschillende histories hebben van Spanje in die 17 deelstaten. Er moet veel meer controle komen in Catalonië van de zijde van Madrid, maar ook zal Madrid veel meer moeten luisteren naar Catalonië, want als zij dat niet doen worden die haattoestanden ook steeds erger. Madrid moet de zaak drastisch aanpakken en meer begrip tonen voor alle Catalanen. Tot nu toe hebben ze een andere kant opgekeken. Heropvoeding wat betreft democratie is nodig, want de huidige politici hebben Catalonie kapot gemaakt. Als ik …… zag met zijn fanatieke uitspraken en het ophitsen van de bevolking leek het wel of ik Hitler voor me zag. Aan dergelijke ophitsers en haatdragers heeft de bevolking weinig. Zij hebben al genoeg geleden tijdens de laatste burgeroorlog.

  1. Je gaat wel erg ver met je stellingen! Daar neem ik afstand van.
   Maar waar je zeker wél een punt hebt is op gebied van onderwijs.
   Ook hier waar ik woon, de Comm Valenciana zit zo’n links extremist in de regering . De heer Marzà, minister voor onderwijs ( Google hem maar eens) ligt al tijden overhoop met Mardrid en ook de rechtspraak. Maar gaat gewoon door. Waarmee? Onder de dekmantel ” plurilinguismo” wil hij zich voordoen als dat we hier 3 talig moeten worden, nl Spaans, Valenciaans en Engels. Klinkt mooi toch? Maar kijk je naar de verdeling van lesuren per week, dan is dat 75% valenciaans, een taal waar je niets aan hebt behalve in bepaalde delen van de communidad, dan 1-2 uur Engels en de rest in Spaans. En dat is nog maar de theorie. In de praktijk zijn er volstrekt onvoldoende docenten Engels , dat vervalt dus vaak, en wordt er op sommige scholen volledig valenciaans onderwijs gegeven. Ouders stappen naar de rechter, die Marzà al meerdere keren heeft teruggefloten . En toch wordt het steeds doorgedrukt . Bedenk tevens dat men dit ook de gebieden wil opleggen waar helemaal nooit Valenciaans gesproken wordt! Er gaan geruchten dat zelfs Cataluña hier aan meebetaalt, maar dat weet ik niet zeker. Door dit soort – in mijn ogen— extremisten lopen we hier uiteindelijk hetzelfde risico op indoctrinatie en mogelijk separatie. Gaat niet van de 1 op andere dag. Maar het sluipt steeds verder binnen en als je het maar lang genoeg volhoudt groeit er uiteindelijk een generatie op die Spaans maar een rare taal vindt en zich wil afscheiden.
   Mijn conclusie : het stoppen van separatisme begint in het onderwijs. En andersom natuurlijk.

 5. Hoe kan je nu als minister-president verklaren dat je een wettelijk mandaat hebt om de onafhankelijkheid uit te roepen met 42% van de stremgerechtigden die werkelijk ook gestemd hebben? Is dat democratie? Ik ben de mening toegedaan dat er voor dergelijk belangrijke beslissingen er stemplicht zou moeten zijn en geen stemrecht.(zoals altijd het geval in Belgie!) Dan pas weet je hoe je bevolking er over denkt……Een vergelijkbare situatie ivm dat stemmen hebben we gezien in het Verenigd Koninkrijk met de brexit. Daar verklaarde de eerste minister ook dat een grote meerderheid van de Britten gestemd had om Europa te verlaten…..52% van diegenen die de moeite gedaan hadden om te gaan stemmen waren voor….
  Daar hebben de mensen reeds begrepen dat de politici ze voorgelogen hadden maar het is nu te laat!
  Wat een klucht in Barcelona : de onafhankelijkheid uitroepen, dan weer niet onmiddellijk maar in de donkere avonduren wordt de onafhankelijkheid toch maar getekend…..wie gelooft die mensen nog?

  1. Dat is ook de bedoeling niet. Naar mijn mening is Bergpiek gewoon gedonder aan het uitlokken. De analyse is simpel. Hij heeft geen vrienden, nergens en niemand. Dan kun je dit maar op 1 manier winnen en dat is via een mediaoffensief. In die vak is Madrid getrapt op 1oktober. Maar dat gaat natuurlijk niet nog een keer gebeuren. Zijn optreden van gisteren was zeker weer zo’n sluwe val. Ik ben ervan overtuigd dat hij Madrid uit de tent heeft willen lokken. Echter, dat is niet gebeurd en er is heel verstandig op gereageerd, mede dankzij Sánchez, vermoed ik. Daar is nu deze nieuwe deadline uitgekomen, die zodanig gedefinieerd is, dat er geen ontsnappen aan is. Er is immers tijd (.5 dagen) er is een uitgestoken hand ( herziening grondwet op termijn) en er is duidelijkheid ( blijf binnen de wet).
   En intussen lopen de bedrijven weg. De druk is dus Immens.
   We zullen het verder moeten afwachten, maar ik zie het als hun laatste kans.

   1. Rob, hou onderhand eens op met dat flauwe grapje “Bergpiek”. Zo heet die man niet.

    1. Zo heet die man in het NL wel! Doe daar niet zo spastisch over. Willem Alexander heet hier in Spanje Guillermo-Alejandro.
     Niets bijzonders dus.

     1. Rob
      Door hem steeds weer bergpiek te noemen, maak je je zelf hopeloos belachelijk. En ten andere je vergelijking gaat niet op, Guillermo Alejandro is de Spaanse naam voor Willem Alexander. Een familienaam wordt nooit vertaald!

 6. Beste heren Puigdemont en Rajoy

  Geef mij 50 miljard, en alles zal goedkomen.
  Catalonië moet nu ballen tonen, dat gepiep in de marge hoort Madrid niet.
  Dreig met afscheiding, maak een illegaale deal met China om Barcelona te vermarkten, chanteer de kliek.
  Voor mijn part loop je met hooivorken en brandende fakkels te paraderen, maar stop met Calimero gedrag.
  Neem meteen gebruik van de gelegenheid, om alle boeven zoals, volksmenners, veelplegers, drugscriminelen, dierenbeulen, sjoemelende corporaties, alsmede corrupte politicie het land uit te sturen.
  Maak schoon schip.
  Denk aan je volk, denk aan Spanje

 7. Men zit in onontgonnen terrein . Aangezien Spanje een jonge democratie is en artikel 155 nog nooit is ingezet, is iedere stap die gezet wordt er 1 in het ongewisse. De meest recente ervaring , is die van 1981, toen kolonel Tejero een staatsgreep pleegde in het parlement. Dit is echter niet te vergelijken met de huidige crisis. Daarom vind ik de stap van Sánchez wel verstandig, om in ruil voor steun voor het gebruik van art155 , tegelijk aan te bieden op termijn de grondwet te herzien. Ook dit kan als een handreiking gezien worden, maar wel als 1 ondeelbaar Spanje. De bal ligt nu in Barcelona. Ik zie dit als hun laatste kans. Hier niet in meegaan zal helaas leiden tot verdere uitvoering van art 155. Dan is de democratie weer een stuk ervaring rijker, maar Catalonië naar de knoppen. Met dank aan Bergpiek en zijn boevenbende.
  Dat een deel van de Catalanen dan zeer ontevreden zal zijn klopt. Maar dat zal met iedere oplossing- irrelevant welke- zo zijn. Dit volk is totaal verscheurt, tot diep binnen de familie toe. Die wonden zijn sowieso niet te helen.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken