skip to Main Content
Spaanse regering heeft plannen om het plaatsen van “memes” strafbaar te maken

Spaanse regering heeft plannen om het plaatsen van “memes” strafbaar te maken

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De conservatieve volkspartij Partido Popular (PP) met premier Mariano Rajoy aan het hoofd, zal de komende vier jaar weer Spanje gaan regeren. Gedurende de afgelopen vier jaar heeft diezelfde regering een wet ingevoerd die in Spanje bekend staat als de “ley mordaza” ofwel de mond-dood wet. Hierbij werd het strafbaar gemaakt om onder andere te demonstreren en andere meningsuitingen te laten zien. De conservatieve regering wil nu nog een stapje verder gaan om de Spaanse humor de kop in te drukken en de “memes” te verbieden.

Het is tegenwoordig makkelijker dan ooit tevoren om je ongenoegen over iets of iemand te uiten en de sociale media netwerken zoals Facebook, Google+, Instagram en Twitter zijn geweldige middelen om foto’s, teksten, video’s en afbeeldingen te verspreiden. De laatste jaren laten de Spanjaarden zien dat ze humor hebben door zogenaamde “memes” te plaatsen. Dit zijn foto’s, video’s of afbeeldingen van politici of bekende personen die vaak op humoristische manier staan afgebeeld.

Humor mag niet

Er zijn tal van voorbeelden aan te halen maar als je in Google even gaat zoeken met het woord memes en PP of andere politieke partijen en politici dan komen er duizenden tevoorschijn. De PP wil nu een stapje verder gaan dan alleen het demonstreren en pleinen te bezetten strafbaar te maken en ook deze vorm van humoristische meningsuitingen te gaan verbieden en strafbaar te maken.

Meningen

Toen dit nieuws bekend werd duurde het niet lang of de “internautas” ofwel de internetters en sociale media fans hadden hun antwoorden klaar liggen, ofwel in tekst ofwel … in memes. Om alles samen te vatten kan gezegd worden dat een soortgelijk verbod een regelrechte aanslag zou zijn op de vrijheid van meningsuiting. Op internet is uiteraard alweer een hashtag verschenen #SinMemesnoHayDemocracia ofwel #ZonderMemesIsErGeenDemocratie.

Geen kans van slagen

Of de conservatieve PP deze nieuwe wet door het congres zal krijgen is natuurlijk nog maar de vraag. Met de “mond-dood” wet was dat een ander verhaal aangezien de PP toen de meerderheid had in het congres en eigenlijk kon doen en laten wat ze wilden. Nu heeft de PP regering geen meerderheid en hebben ze 137 van de 350 zetels in handen waardoor als er ooit gestemd zou worden over deze nieuwe “anti-memes” wet de kans groot is dat de andere politieke partijen dit voorstel van tafel vegen – (Remco Stoffer)

PS: Dit is wat Wikipedia zegt over Internetmemes // Internetmeme is een term die gebruikt wordt om een concept te beschrijven dat zich via het internet van persoon tot persoon verspreidt. De term refereert aan het concept van memes, hoewel deze term een veel bredere categorie van culturele informatie aanduidt. Internetmemes zijn grofweg te verdelen in de volgende categorieën: broodjeaapverhalen en hoaxes, afbeeldingen en bewerkte afbeeldingen, referenties naar populaire cultuur, reclame en advertenties, ongewilde beroemdheden, schaamteloze zelfpromotie.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
  1. En dan maar klagen over Erdolan,hebben ze niks anders te doen?BVB.Schaf het systeem Plan Pive 8 af !!! Nieuwe auto kopen hier, kan enkel met een minimum lening van 6000 euro,en het tarief: lees goed: 16,43% .Kregen de banken per toeval geen renteloze lening van de Europese bank?

  2. De Spaanse heersers moet niet te veel lullen met Turkije en Rusland. Ook hierin kent het kopieergedrag geen grenzen, maar dan wel in de negatieve zin. Laat Spanje zich nou eens bezig houden om de goede, sociale en economische gedragingen van andere landen na te volgen. Daar valt nog wel wat van te leren en zal het gehele land goed doen. Een uitzending van bijvoorbeeld Lucky TV
    zullen we daarom hier nooit meemaken…………..jammer.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken