skip to Main Content
De Fiesta de la Luz in de Kathedraal van Palma op Mallorca
Es Moixot Negre

De Fiesta de la Luz in de Kathedraal van Palma op Mallorca

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

PALMA – Deze zondagmorgen was het een enorme drukte in de Kathedraal van Palma de Mallorca. Niet dat iedereen voor een kerkmis naar het gebedshuis was gekomen maar wel voor het “Vuit de la Seu” ofwel Fiesta de la Luz wat een lichtshow is die op natuurlijke wijze door de zon gepresenteerd wordt als deze op een bepaalde manier in een van de rozetten schijnt.

Zondagmorgen 11 november om 8.31 uur was het dan zover, de lichtinval was dusdanig dat de reflectie van een van de rozetten onder de andere door de zon geprojecteerd werd. Dit gebeurd slechts twee keer per jaar, op 11 november (fiesta de San Martín) en op 2 februari (fiesta de La Candelaria).

Het licht van de rijzende zon doorloopt de grootste rozet en wordt daardoor geprojecteerd op de tegenoverliggende muur, net onder de rozet van de voorgevel, waardoor er een acht gevormd door twee rozetten, een van glas en een ander van licht.

Dit fenomeen is mogelijk omdat de oriëntatie van de kathedraal, ongeveer 120 graden ten zuidoosten, samenvalt met de zonsopgang tijdens de winterzonnewende.

De constructie van de hoofdgevel van de Seu de Mallorca werd uitgevoerd in drie chronologische fasen (XVI-XVII en XIX eeuw) en heeft twee verschillende façades, zowel binnen als buiten. Dit is een doorslaggevende factor in de huidige locatie van de rozet gezien vanaf de binnenmuur.

De volgende keer dat er weer een “Vuit de la Seu” te zien zal zijn is op 2 februari 2019 en daarna weer op 11 november 2019.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken