De corona-kerst en algemene maatregelen in Andalusië

De corona-kerst en algemene maatregelen in Andalusië
Beeld: 123rf (aangepast)

De corona-kerst en algemene maatregelen in Andalusië

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SEVILLA – Net zoals andere autonome regio’s heeft ook de regionale overheid in Andalusië de corona-maatregelen voor de komende feestdagen bekend gemaakt. De huidige maatregelen zouden eindigen op 10 december maar die werden twee dagen verlengd tot 12 december. Vanaf zaterdag begint een nieuwe periode in Andalusië met in feite twee de-escalatiefasen, van 12 tot en met 17 december en van 18 december tot en met 10 januari en de daarbij horende corona-maatregelen met speciale uitzonderingen tussen 23 december en 6 januari.

Fase 1

Deze gaat in op 12 december en duurt tot en met 17 december. Tijdens de eerste fase wordt de lokale lockdown voor alle gemeenten opgeheven en is het voor de inwoners (en bezoekers) weer mogelijk om tussen gemeenten te reizen MAAR alleen binnen de eigen provincie (dus binnen de provincies Málaga, Almería, Granada, Jaén, Córdoba, Sevilla, Cádiz, Huelva).

De winkels mogen tot 21.00 uur open zijn maar de horeca moet nog steeds om 18 uur sluiten. Iets waar de horeca verenigingen en ondernemers veel over klagen en men heeft manifestaties aangekondigd (ook vanwege de in hun ogen belachelijke beslissing in fase 2 om tussen 18 en 20 uur te sluiten).

De avondklok blijft in fase 1 ook gehandhaafd van 22.00 tot 7.00 uur.

Fase 2

Deze gaat in op 18 december en duurt tot en met 10 januari 2021. Tijdens de tweede fase is het mogelijk om tussen de provincies te reizen MAAR alleen binnen de autonome regio Andalusië. De regionale lockdown blijft bestaan dus de regio in- en uitreizen is nog steeds niet toegestaan.

De winkels mogen tot 22.00 uur open zijn en vanaf 18 december zal ook de horeca extra openingstijden krijgen maar verdeeld in twee groepen. De eerste groep is van 7.00 uur tot 18.00 uur en de tweede groep is van 20.00 tot 22.00 uur. 

Tussen 18.00 en 20.00 uur moet de horeca gedurende 2 uur gesloten blijven omdat de regionale overheid van mening is dat de bar en restaurant bezoekers dan ‘te relaxed’ zijn en te soepel met de corona-regels omgaan, iets waar de horeca woedend over is.

De avondklok blijft ook in fase 2 gehandhaafd maar wordt korter, van 23.00 tot 6.00 uur (in plaats van 22-7 uur).

Tijdens de feestdagen

Tussen 23 december en 6 januari gelden speciale corona-maatregelen vanwege de feestdagen. Zo wordt de regionale lockdown opgeheven waardoor het weer is toegestaan om de autonome regio Andalusië in en uit te reizen MAAR alleen om met de familie bijeen te komen dus niet voor een vakantie of bezoek aan vakantiewoning. In Andalusië maakt men geen uitzondering voor de ‘goede vrienden’ zoals in andere regio’s en volgens de nationale regels dus tijdens de feestdagen mag alleen familie bijeen komen.

UPDATE: Op aandringen van het Ministerie van Volksgezondheid heeft de regionale overheid van Andalusië uiteindelijk toch besloten om de ‘allegados’ ofwel ‘goede vrienden’ toe te staan tijdens de feestdagen.

Er mogen tijdens de dagen 24, 25 en 31 december en 1 januari maximaal 10 personen bijeen komen. De rest van de dagen inclusief Driekoningen op 5 en 6 januari geldt een groepsgrootte van maximaal 6 personen. Het wordt aangeraden dat deze groepen uit niet meer dan twee ‘bubbels’ of families bestaan.

Tijdens de avonden van 24 december (Nochebuena) en 31 december (Nochevieja) geldt dat de avondklok verlengd wordt van 1.00 uur tot 6 uur. De rest van de feestdagen blijft de avondklok 23.00 tot 06.00 uur.

Sierra Nevada & skiën

Het skistation Sierra Nevada bij Granada zal op zaterdag 12 december haar deuren en pistes openen. Van 12 tot en met 17 december is het vanwege de provinciale lockdowns echter alleen mogelijk voor de inwoners van de provincie Granada om te gaan skiën. 

De inwoners van de overige provincies in Andalusië moeten wachten tot 18 december wanneer de provinciale lockdowns opgeheven worden en ook zij kunnen gaan skiën bij de Sierra Nevada.

Inwoners van de rest van Spanje kunnen voorlopig niet gaan skiën bij de Sierra Nevada want de regionale lockdown van Andalusië blijft voorlopig nog bestaan tot 10 januari 2021. Alleen tussen 23 december en 6 januari wordt deze tijdelijk opgeheven maar dat is alleen voor familiebezoek tijdens de feestdagen en dus niet om op vakantie te gaan en te skiën.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.