menu: rubrieken, zoeken & meer

De corona-kerst en algemene maatregelen op de Canarische Eilanden

De corona-kerst en algemene maatregelen op de Canarische Eilanden
Beeld: Freepik (aangepast)

De corona-kerst en algemene maatregelen op de Canarische Eilanden

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LAS PALMAS – Veel Nederlanders en Belgen vertrekken deze feestdagen naar de warme Canarische Eilanden om ondanks de reisadviezen van de Nederlandse en Belgische overheden van de winterzon te genieten. Maar net zoals de rest van Spanje en Europa heeft ook de archipel te maken met corona en diverse maatregelen om de eilanden binnen te mogen komen en daarna wat betreft de horeca, avondklok etc. Daarom voor alle Canarische Eilanden reizigers een kort overzicht.

Op donderdag zijn er door de regionale overheid van de Canarische Eilanden 202 nieuwe positief geteste personen gemeld (merendeel op Tenerife) wat er meer zijn dan de voorgaande dagen. Helaas overleden er ook in 24 uur tijd 5 personen met of als gevolg van Covid-19.

Voor de reis

Voordat je op reis gaat vanuit het buitenland naar de Canarische Eilanden zijn er twee verplichtingen waar je aan moet voldoen: het gezondheidscontroleformulier of SpTH-formulier (sinds 21 juni ingevoerd) en de verplichte negatieve PCR-test (sinds 23 november) of antigeentest (sinds 10 december en alleen in het geval van de Canarische Eilanden). Ook is het verplicht om als je naar de Canarische Eilanden reist de Spaanse coronamelder app Radar-Covid te downloaden en activeren op je smartphone. Meer informatie over deze verplichtingen lees je HIER.

Regionale lockdown

Zoals bekend hebben de Canarische Eilanden in tegenstelling tot bijna heel Spanje niet te maken met een regionale lockdown met een in- en uitreisverbod. Dat zal ook voor, tijdens en na de feestdagen zo blijven.

Avondklok

Zoals bekend hebben de Canarische Eilanden in tegenstelling tot bijna heel Spanje op dit moment niet te maken met een avondklok. De enige uitzondering op dit moment is het eiland Tenerife dat tot en met 12 december te maken heeft met een tijdelijke avondklok tussen 23.00 en 6.00 uur.

De andere uitzondering op de avondklok-regel is dat er tussen 23 december en 10 januari voor alle acht Canarische Eilanden wel een avondklok geldt tussen 01.00 en 06.00 uur. Op 24, 35 en 31 december geldt een uitzondering en is de avondklok van 01.30 tot 06.00 uur, een half uur extra dus.

Groepsverband

Op 24, 25 en 31 december en 1 en 6 januari mag je maximaal met 10 personen samenkomen, kinderen jonger dan 6 jaar uitgesloten. Voor de overige data tussen 23 december en 10 januari geldt dat er een maximum van 6 personen geldt, kinderen jonger dan 6 jaar uitgesloten.

Horeca

De horeca moet sluiten om 00.00 uur, dat geldt voor bars en restaurants die vanaf 23.00 uur geen nieuwe klanten meer mogen toelaten. Maximaal mogen er 6 personen aan een tafel zitten en moet er tussen de stoelen van andere tafels minstens twee meter afstand zitten. Iets nuttigen aan de bar is niet toegestaan.

Winkels

Alle winkels mogen open zijn met een maximale capaciteit van 75% maar alle bewoners van de eilanden worden opgeroepen om de kerstboodschappen al van te voren te plannen en te doen om mensenmassa’s en drukte op straat te voorkomen.

Mondkapjesplicht

De plicht om mondkapjes te dragen blijft bestaan, ook tijdens de feestdagen en ook wanneer de 1,5 afstand wel haalbaar is. Een mondkapje moet altijd gedragen worden, dat is de norm.

Rookverbod

Op de Canarische Eilanden geldt een algemeen rookverbod op openbare plaatsen (ook tijdens het lopen sinds 10 oktober) wanneer de 2 meter niet gehandhaafd kan worden. Roken op terrassen is niet toegestaan.

Stranden en zwembaden

Op de stranden moet een social distance van 1,5 meer gehandhaafd worden, dat wordt geregeld door de gemeenten en er kunnen verschillen zijn afhankelijk van de kustplaats, let op de informatieborden bij de stranden. Op de stranden hoef je tijdens het zonnen en zwemmen geen mondkapje op maar als je naar het strand gaat of op het strand loopt dan moet je wel een mondkapje dragen. 

Bij de zwembaden moet je de daar geldende regels opvolgen zoals aangegeven door de eigenaar van het zwembad (zoals hotels). De 1,5 meter regel geldt ook bij het zonnen rondom het zwembad maar ook in het water zelf. Het dragen van een mondkapje is altijd verplicht behalve tijdens het zwemmen en als je langere tijd op dezelfde plaats blijft, zoals tijdens het zonnen. Als je naar een zwembad loopt of rondom een zwembad moet je altijd een mondkapje dragen.

Autohuur, excursies, etc.

Over wat de corona-maatregelen zijn tijdens een transfer van een vliegveld naar een hotel, wanneer je een auto huurt, een taxi neemt of met een excursie meegaat kunnen we hier niets melden aangezien dit per bedrijf anders is. Er gelden wel algemene maatregelen die overal bekend worden gemaakt door middel van informatieborden.

Belangrijk

Alleen als iedereen zich aan de corona-regels houdt in het land waar je als vakantieganger op bezoek bent, kunnen de Canarische Eilanden ‘open’ blijven voor het toerisme en kan de veiligheid van alle reizigers gegarandeerd worden. Het naleven van de ter plaatse geldende regels is niet alleen beter voor de eigen gezondheid en die van anderen zoals de bewoners van de eilanden maar geeft ook aan dat je respect hebt voor het land dat jou met open armen ontvangt zodat jij als vakantieganger even aan de corona-sleur kunt ontsnappen. Stay Safe!