menu: rubrieken, zoeken & meer

Spanjaarden moeten met een PCR-test naar de Balearen reizen

Spanjaarden moeten met een PCR-test naar de Balearen reizen
Beeld: 123rf (aangepast)

Spanjaarden moeten met een PCR-test naar de Balearen reizen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – Om de verspreiding van het coronavirus op het op dit moment zwaar getroffen eiland Mallorca en de overige Balearen eilanden Menorca, Ibiza en Formentera te stoppen zullen naast de reizigers uit het buitenland ook de reizigers van het Spaanse vasteland en de Canarische Eilanden die naar de archipel in de Middellandse Zee reizen een negatieve corona-test moeten laten zien.

Deze nieuwe maatregel werd door de regionale overheid op vrijdag 11 december gepresenteerd en zal van kracht worden vanaf 20 december en geldt tot tenminste 10 januari 2021 maar kan eventueel verlengd worden tot het einde van de noodtoestand op 9 mei 2021. Het is onderdeel van een van de vele kerst-corona-maatregelen rondom de feestdagen waarbij veel Spanjaarden die op het vasteland wonen op bezoek gaan bij de familie op de Balearen eilanden.

Alle reizigers, of dat nu Spanjaarden zijn of buitenlanders die vanaf het Spaanse vasteland en vanaf de Canarische Eilanden naar de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera reizen via het vliegtuig of met de boot moeten de resultaten van een negatieve PCR-test laten zien of zichzelf laten testen via een antigeentest op de eilanden.

De Balearen eilanden hebben geen regionale lockdown, iets wat deze regio nooit heeft afgekondigd nadat de noodtoestand op 25 oktober werd afgekondigd. Maar vanaf 20 december zal er wel gecontroleerd gaan worden op alle reizigers die de eilanden betreden, of dat nu reizigers zijn vanuit Spanje of vanuit het buitenland.

De reizigers die vanuit een ander punt in Spanje naar de Balearen eilanden reizen worden onderverdeeld in drie groepen: inwoners (residentes), toeristen (turistas) en bezoekers met een geldige gedocumenteerde reden (visitantes por motivo justificado). Alle reizigers moeten echter een verantwoordelijkheidsverklaring laten zien bij aankomst waarin o.a. staat wat het motief is van de reis naar de Balearen eilanden.

Residentes

De bewoners van de eilanden die vanaf het Spaanse vasteland of de Canarische Eilanden naar de Balearen eilanden reizen hebben drie opties om een corona-test te laten doen. De reizigers kunnen zelf een PCR-test laten uitvoeren die een negatief resultaat moet laten zien of dat laten doen bij een van de 67 centra waarmee de regionale overheid van de Balearen een afspraak heeft gemaakt en waar de tests betaald worden door de regionale overheid. 

De tweede mogelijkheid is dat de ‘residentes’ van de eilanden een antigeentest op het vliegveld of haven na aankomst op de eilanden laten doen. En de derde optie is om zonder een test te reizen maar 10 dagen in een thuisquarantaine te gaan.

Spaanse toeristen

Toeristen die vanuit een bepaalde plaats binnen Spanje naar de eilanden reizen en uit een gebied komen waar een corona-incidentie is van meer dan 150 gevallen per 100.000 inwoners moeten de uitslag van een negatieve PCR-test laten zien die maximaal 72 uur voor aankomst op de eilanden moet zijn uitgevoerd. Op dit moment bevinden alleen de regio’s Canarische Eilanden, Murcia en Ceuta zich onder de 150 per 100.000 inwoners wat dus betekent dat de reizigers uit alle andere regio’s wel een PCR-test moeten laten doen.

Reizigers met reden

Reizigers die een gedocumenteerde en geldige reden hebben om naar de Balearen eilanden te reizen vanaf 20 december hoeven (vreemd genoeg) niet te voldoen aan de corona/PCR-test eis maar moeten een verantwoordelijkheidsverklaring ondertekenen waarin de reden staat van de reis naar de eilanden. Vakantie en familiebezoek horen daar niet bij maar wel bijvoorbeeld werk, transportsector etc.

Reizigers die niet voldoen aan deze nieuwe corona-maatregelen en die zonder de PCR-test of andere regels de eilanden betreden kunnen boetes krijgen tot 3.000 euro.

Uitgesloten

Bewoners van de Balearen eilanden die naar het Spaanse vasteland of de Canarische Eilanden zijn gereisd en binnen 72 uur terugkeren hoeven geen PCR-test te laten uitvoeren. Kinderen jonger dan 6 jaar hoeven ook geen negatieve PCR-test uitslagen te laten zien.