menu: rubrieken, zoeken & meer

Voor het eerst meer corona-besmettingen in Nederland dan in Spanje

Voor het eerst meer corona-besmettingen in Nederland dan in Spanje
Beeld: 123rf (aangepast)

Voor het eerst meer corona-besmettingen in Nederland dan in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Tot voor kort was Spanje het Europese land met de meeste besmettingsgevallen en corona-doden maar op donderdag is er in de dagelijkse corona-cijfers iets heel anders te zien. Op donderdag werden er door het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid in een etmaal 7.995 nieuwe besmettingsgevallen of positief geteste personen gemeld wat minder is dan het aantal in Nederland.

Terwijl men in Spanje melding deed van 7.995 nieuwe op corona positief geteste personen steeg dat in Nederland op donderdag naar 8.793 (en op vrijdag naar 8.894) nieuwe coronagevallen. Dat is op donderdag 798 gevallen meer dan in Spanje en gekeken naar de Nederlandse cijfers van 6.589 op woensdag is dat 2.204 coronagevallen meer in 24 uur tijd.

Doden

De cijfers wat betreft besmettingsgevallen in Spanje zijn al dagen of zelfs weken aan het dalen maar dat wil absoluut niet zeggen dat de corona-crisis voorbij is. Als we namelijk kijken naar het aantal corona-doden dan stierven er van woensdag op donderdag volgens de Spaanse cijfers nog steeds 325 personen wat een zeer hoog aantal is. In Nederland werd op donderdag melding gedaan van 64 doden (en op vrijdag 65 doden) wat dus veel minder is dan in Spanje. 

Ziekenhuis

Wat betreft de ziekenhuisopnames wordt er in Spanje nog steeds gesproken van 11.695 Covid-patienten waarvan 2.158 patiënten op de intensive care afdelingen. In Nederland lagen er op donderdag 1.648 Covid-patiënten in ziekenhuizen waarvan 469 op de intensive care afdelingen terwijl dit op vrijdag steeg naar 1.681 Covid-patiënten waarvan 472 op de IC. 

Corona-incidentie

Ondertussen heeft Spanje vanwege de verbeterde cijfers een van de laagste corona-incidenties van de Europese Unie. In Spanje is het aantal Covid-gevallen per 100.000 inwoners over de afgelopen 14 dagen gedaald naar 218,8 terwijl dat in Nederland 477,2 is en in België 254,1.

Uiteraard kunnen de drie landen niet met elkaar vergeleken worden wat betreft inwoners en grootte van het land want Spanje is 12 keer groter dan Nederland en 16 keer groter dan België. In Spanje wonen meer dan 47 miljoen inwoners terwijl dat in Nederland meer dan 17 miljoen en in België meer dan 11 miljoen inwoners zijn.

Beeld: EDCD