skip to Main Content
Herzienbare permanente gevangenis in Spanje opnieuw onder vuur na dood van achtjarige jongen

Herzienbare permanente gevangenis in Spanje opnieuw onder vuur na dood van achtjarige jongen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De herzienbare permanente gevangenis ofwel “prisión permanente revisable” is de maximumstraf voor de vrijheidsbeneming van het Spaanse strafrecht. Het werd goedgekeurd in het Congres van Afgevaardigden op 26 maart 2015, als onderdeel van de Burgerveiligheidswet, met de enige steun van de Partido Popular (PP) en in de context van het anti-jihadistische Pact. Er wordt de laatste jaren maar zeker na de dood van Diana Quer enkele maanden geleden en nu de dood van de achtjarige Gabriel weer veel over gediscussieerd.

Ten tijde van de aanname van de “prisión permanente revisable” of “cadena perpetua” had de Partido Popular van de huidige minister-president Mariano Rajoy de meerderheid in het Congres en Parlement en kon men deze wet, ondanks de felle protesten van de oppositiepartijen, aannemen en uitvoeren. Op het moment van aanname van deze wet werd door de oppositie al geklaagd bij het Grondwettelijk Hof in Spanje en bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg die echter van mening zijn dat het een sanctie is die in overeenstemming is met het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden, dat op zijn beurt onmenselijke straffen verbiedt.

Wanneer

De straf voor permanente gevangenis kan alleen worden opgelegd in gevallen van uitzonderlijke ernst zoals ernstige moorden, moord op het staatshoofd of zijn opvolger, van buitenlandse staatshoofden en in de ernstigste gevallen van genocide of misdaden tegen de menselijkheid waarbij het opleggen van een permanente gevangenisstraf gerechtvaardigd is. Deze gevangenisstraf is echter aan herziening onderhevig, en dat is nu juist voor veel mensen het probleem.

Na volledige naleving van een relevant deel van de straf, waarvan de duur afhangt van het aantal misdrijven en de aard ervan, kan de gevangene een vrijheid verkrijgen geconditioneerd om aan bepaalde eisen te voldoen, met name het niet-plegen van nieuwe misdaden. Dit zou dus ertoe kunnen leiden dat een veroordeelde voor moord na enkele jaren alweer op vrije voeten kan komen als er aan speciale eisen voldaan wordt.

Mogelijke annulering

Met een initiatief van de Baskische PNV partij dat de steun heeft van verschillende partijen, verwerkte het Congres van Afgevaardigden in oktober 2017 een wetsvoorstel dat de essentie van de herzienbare permanente gevangenisstraf annuleert. Op 10 oktober 2017 werd er gestemd over de afschaffing van deze wet waarbij de meerderheid de voorgestelde afschaffing steunde met 162 stemmen voor, 129 tegen en 31 onthoudingen. De PNV, de PSOE, Unidos Podemos en andere groepen zoals Compromís of Bildu kozen ten gunste van de intrekking. De Ciudadanos partij koos voor onthouding, hoewel hun woordvoerster de herzienbare permanente gevangenisstraf bekritiseerde. Uiteraard koos de PP voor behoud van de herzienbare permanente gevangenisstraf. Er is echter nog niets veranderd aan de huidige wet.

Burgerbeweging

Er wordt sinds de aanname van de wet door de PP al geklaagd door de inwoners van Spanje maar de laatste maanden is dat protest steeds heftiger en massaler geworden. Er kwam na de vondst van het lichaam van de in Galicië verdwenen en vermoorde Diana Quer en de aanhouding van haar moordenaar “el chicle” in december vorig jaar schot in het protest tegen de huidige wet waarbij moordenaars eventueel na een x-aantal jaren weer op vrije voeten kunnen komen. Op het platform Change.org werd door de vader van de vermoorde Diana Quer en de familieleden van andere slachtoffers van moorden een actie gestart waar nu al 2,4 miljoen mensen hun handtekening hebben geplaatst.

Nu deze zondag het lichaam van de kleine Gabriel gevonden is en de vermoedelijke dader werd aangehouden gaat men er vanuit dat er opnieuw veel gediscussieerd zal worden over de “Prisión Permanente Revisable” of “cadena perpetua” waarbij velen hopen dat deze wet afgeschaft wordt en dat moordenaars voor hun leven achter de tralies verschijnen zonder dat er een kans bestaat dat ze vrij komen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Als ik dit artikel goed begrijp (?) regelt deze wet de mogelijkheid tot voorwaardelijke invrijheidstelling van mensen die een zware misdaad hebben begaan en een levenslange gevangenisstraf hebben gekregen. Deze regeling werd ingevoerd door de PP in het kader van de ‘Ley Mordaza’, die IN ZIJN TOTALITEIT altijd al door de linkse oppositie verworpen werd. Dat specifiek dit onderdeel ook op verzet van links zou stuiten lijkt me verbazingwekkend. Bovendien beschouwt Europa een levenslange gevangenisstraf zonder enig uitzicht op invrijheidstelling als onmenselijk. Het misbruiken van deze twee gruwelijke gebeurtenissen om politiek zijn gelijk te halen is (zoals Juan74 al eens schreef) walgelijk. Dat ondersteunen via de media of via dit forum al evenzeer.

 2. Ik vind dat op bepaalde delicten gewoon de doodstraf moet staan. B.v zededelicten met moord en in bepaalde gevallen ook op moord zelf.
  Deze vrouw de stiefmoeder van het jongetje die de hoofdverdachte is, heeft vermoedelijk al eens eerder een 4 jarig dochtertje uit het raam van de 7de etage gegooid dus in mijn ogen rest alleen de doodstraf.

 3. Het wordt hoog tijd dat men eens gaat inzien dat het niet gaat om de straf maar om de bescherming van de burgers tegen deze monsters zonder geweten. Een geweten kan je niet aanmeten, je beter voordoen als je bent is wel eenvoudig, zeker als je geen geweten hebt.

  1. Precies. Dat geroep om zwaardere straffen is vrijwel altijd zo zinloos, men roept het puur uit wraak. Alsof iemand wel gaat moorden als er 30 jaar op staat maar dar niet doet als men er 40 van maakt… pfff… Moordenaars zijn niet rationeel. De wet is prima zo, levenslang en alleen een rechter kan als daar redenen voor zijn na enkele decennia anders besluiten. Dat zal niet snel gebeuren en zeker niet bij deze psychopaten, die komen echt niet vrij.

 4. De herzienbare permanente gevangenis is te vergelijken met het TBS in Nederland.
  De Spaanse socialisten zijn er op tegen en willen het afschaffen, omdat het ingaat tegen het idee dat iedereen gereclasseerd kan worden (volgens de doctrine van de spaanse socialisten, podemos en comunisten).
  Dan moeten ze dat maar eens recht in het gezicht van de ouders gaan vertellen.

 5. Als men teveel het pamper beleid van het zieke belgie gaat aannemen krijgen criminelen meer rechten dan de slachtoffers en neemt de criminaliteit angstvallig toe.

  1. Dat klopt de criminelen gaan voor een tijdje soms helemaal niet de gevangenis in (lekker sporten, fitnessen en TV-kijken) en de familie van het slachtoffer krijgt levenslang. Dat hebben we allemaal te danken aan de linkse groeperingen, je weet wel die het hardst schreeuwen en alleen maar toloreren wat zij willen, doe het niet dan wordt je al heel snel een nazie genoemd.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken