skip to Main Content
Nu alweer diverse Portugese oorlogsschepen gevonden op stranden Costa del Sol

Nu alweer diverse Portugese oorlogsschepen gevonden op stranden Costa del Sol

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MÁLAGA – Het afgelopen weekend hebben diverse strandwandelaars alweer de eerste kwallen gevonden op de stranden van La Malagueta in Málaga en op het strand in de kustplaats Marbella. Het gaat om exemplaren van het Physalia physalis ofwel Portugees oorlogsschip, een type kwal (of niet echt maar wordt wel zo aangeduid) welke je liever niet wilt aanraken.

De autoriteiten waarschuwen de bevolking dat het beter is deze kwallen of verzameling van poliepen niet aan te raken, niet in het water en niet op het strand want een beet van deze kwallensoort kan erg pijnlijk (niet dodelijk) zijn. Het is langs de kust van de Costa del Sol niet ongebruikelijk om deze kwallen tegen te komen maar het lijkt erop dat dit, mede vanwege het warmere zeewater, steeds eerder gebeurt.

Naast exemplaren op het La Malagueta strand in Málaga of op de stranden van Marbella zijn er ook al Portugese oorlogsschepen gevonden op de stranden van de provincie Huelva en Cádiz.

Carabela Portuguesa

Het Portugees oorlogsschip is geen echte kwal, maar een complexe kolonie van honderden poliepen van vier typen. De naam is afkomstig van de ontdekkingsreizigers uit de 16e eeuw, toen Portugal op zee machtiger was dan Engeland en Spanje en de Portugese oorlogsschepen iedereen angst inboezemden, net als dit “dier”.

Het Portugees oorlogsschip wordt vaak ten onrechte als kwal aangeduid. Dit kan tot een verkeerde behandeling van de beten leiden, aangezien het gif van poliepen van een andere samenstelling is dan dat van een kwal. Het gif doodt meestal niet, maar veroorzaakt wel veel pijn, en eventueel koorts, een shock, en ademhalingsproblemen. Toch overleven sommige mensen een ontmoeting met het Portugees oorlogsschip niet, niet in de laatste plaats door het gevaar in het water in de tentakels verstrikt te raken, verlamd te raken en te verdrinken.

Lees ook: Kwallen in Spanje, wat zijn het en wat te doen bij een kwallenbeet

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken