menu: rubrieken, zoeken & meer

Nieuwe Novavax-vaccin als alternatief voor Pfizer, Moderna en Janssen vaccins in Spanje

Nieuwe Novavax-vaccin als alternatief voor Pfizer, Moderna en Janssen vaccins in Spanje
Beeld: 123rf

Nieuwe Novavax-vaccin als alternatief voor Pfizer, Moderna en Janssen vaccins in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op 1 maart 2022 kwamen de eerste 800.000 Novavax-vaccins aan in Spanje en werden deze de dagen daarna verspreid over de autonome regio’s. Het Novavax-vaccin wordt ook wel gezien als het vaccin dat twijfelaars over de streep moet halen om toch een corona-prik te laten zetten om beschermd te zijn tegen het coronavirus. Maar Novavax is niet zomaar te krijgen in Spanje.

De eerste 800.000 Novavax-vaccins (ook wel Nuvaxovid genoemd) zijn al twee weken op Spaans grondgebied maar in totaal heeft Spanje er 2.284.085 besteld. Van het Novavax-vaccin zijn, net zoals bij Pfizer en Moderna, 2 prikken nodig voor een goede bescherming. Er moet dan minimaal 3 weken tijd zitten tussen de eerste en tweede prik.

Het Novavax-vaccin is volgens het Ministerie van Volksgezondheid een alternatief voor mensen die geen mRNA-vaccin (BioNTech/Pfizer en Moderna) of vector-vaccin (Janssen) willen. Novavax is een eiwit-vaccin en beschermt in 60-90% van de gevallen tegen ziekte. Er zijn nog geen gegevens bekend over de bescherming tegen de delta- en omicron-variant van het coronavirus. Omdat bij voorkeur gevaccineerd wordt met een mRNA-vaccin, is Novavax beperkt en alleen op aanvraag beschikbaar.

Novavax wordt in Spanje aanbevolen voor mensen die zich niet hebben kunnen of willen laten vaccineren of die onvolledige vaccinatie hebben gekregen vanwege allergieën voor een van de componenten van de andere beschikbare vaccins of voor andere medische indicaties. Novavax wordt ook gezien als een vaccin dat wellicht twijfelaars alsnog over de streep kan trekken om zich te laten vaccineren tegen Covid-19.

Als we naar nummers kijken dan weten we dat Spanje meer dan 47 miljoen inwoners heeft waarvan 39 miljoen inwoners ouder zijn dan 18 jaar waarvan bijna 93% reeds volledig gevaccineerd is met een van de andere corona-vaccins. Dat houdt in dat nog ongeveer 3,9 miljoen inwoners (minder dan 8%) om verschillende redenen nog niet gevaccineerd is.

Het Novavax-vaccin is het vijfde vaccin dat is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en wordt gekenmerkt door het bevatten van eiwit S van SARS-CoV-2. Op dit moment is de toediening ervan alleen toegestaan ​​voor de bevolking ouder dan 18 jaar. Om effectief te zijn, zijn twee doses van 0,5 ml nodig gescheiden door een interval van drie weken.

Wat betreft de neveneffecten van het Novavax-vaccin zijn ze volgens de EMA over het algemeen mild of matig en verdwijnen deze na een paar dagen na vaccinatie. Symptomen kunnen zijn koorts, vermoeidheid, pijn op de plaats van de prik, vermoeidheid of braken.