skip to Main Content
Koning van Spanje begint zijn geduld te verliezen: Of coalitie regering of nieuwe verkiezingen

Koning van Spanje begint zijn geduld te verliezen: Of coalitie regering of nieuwe verkiezingen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

koning6aMADRID – Het lijkt erop dat Koning Felipe VI er genoeg van begint te krijgen. Nadat er verkiezingen waren op 20 december vorig jaar heeft men van alles geprobeerd maar is er nog steeds geen nieuwe regering in Spanje. De PSOE probeert een coalitie te vormen met Ciudadanos en Podemos maar dat lijkt niet te gaan lukken. De premier in functie Mariano Rajoy heeft weer het probleem dat niemand met hem wil samen werken.

Op 25 en 26 april aanstaande zal Koning Felipe VI voor de derde en laatste keer de vertegenwoordigers van de politieke partijen ontvangen waarna gekeken zal worden of er een regering gevormd wordt door een coalitie te vormen met verschillende partijen of dat er nieuwe verkiezingen komen op 26 juni aanstaande. Het lijkt erop dat de Koning de partijen genoeg tijd heeft gegeven om tot compromissen te komen maar zijn geduld is op.

Als er geen coalitie regering zal zijn voor die datum dan heeft Felipe VI als enige troef om het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen aan te kondigen. Op de Partido Popular (PP) van Rajoy na zit waarschijnlijk niemand op nieuwe verkiezingen te wachten maar Pedro Sanchez, Pablo Iglesias en Albert Rivera lijken het maar niet eens te worden over hoe samen een coalitie te vormen. Ze hebben nu nog enkele weken de tijd om concessies te doen en een samenwerking aan te gaan of het einde van de onderhandelingen komt eraan.

Mocht er wel een presidentskandidaat zijn en zijn de partijen het wonder boven wonder rond deze datum het toch eens, dan zal er op donderdag 28 en vrijdag 29 april een poging gedaan worden om in het parlement te stemmen voor een nieuwe regering. Bij de eerste en tweede stemmingen wist Pedro Sanchez van de PSOE niet genoeg steun te krijgen en moest er verder onderhandeld worden.

Het is voor de Spanjaarden dus afwachten wat er gaat gebeuren, of een coalitie regering van PSOE, Podemos en Ciudadanos waarbij de PP, ondanks het feit dat het de grootste partij is, buiten spel wordt gezet, of verkiezingen waarbij volgens de peilingen de PSOE en Podemos flink veel stemmen zullen verliezen, Ciudadanos meer stemmen zal krijgen en de PP, ondanks de vele schandalen, ongeveer hetzelfde zal blijven – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken