Geen de-escalatiefase wat betreft de noodtoestand in Spanje

Geen de-escalatiefase wat betreft de noodtoestand in Spanje
Beeld: 123rf

Geen de-escalatiefase wat betreft de noodtoestand in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het gaat nog weken of maanden duren voordat men in Spanje zal terugkeren naar het normale sociale en economische leven want het land bevindt zich niet in een de-escalatiefase zoals de minister van Volksgezondheid dit noemt, de ‘fase de desescalada’. Werknemers van niet essentiële beroepen mogen vanaf maandag/dinsdag weer gaan werken, zoals dit het geval was voor 30 maart toen alleen nog vitale of essentiële beroepen mochten worden uitgeoefend. De noodtoestand is nog niet voorbij en iedereen dient nog steeds binnenshuis te blijven.

Vanaf maandag (in sommige autonome regio’s vanaf dinsdag omdat maandag een feestdag is) mogen de werknemers van niet essentiële beroepen weer gaan werken. Welke beroepen dat precies zijn is niet helemaal duidelijk maar het gaat om alle werknemers die vóór 30 maart ook werkten. Sinds 30 maart tot 12 april (in feite 9 april + de paasdagen) mochten alleen vitale of essentiële beroepen en werkzaamheden worden uitgeoefend in Spanje, alle andere werknemers moesten thuis blijven.

Vanaf maandag 13 of dinsdag 14 april mag iedereen dus weer gaan werken maar dan wel met diverse genomen maatregelen zoals het in acht nemen van de veiligheidsafstand van 1,5 tot 2 meter op de werkplek, diverse hygiënische maatregelen zoals het wassen van handen, handschoenen etc. en in het openbaar vervoer wordt aangeraden (niet verplicht) om mondmaskers te dragen. Dit hebben we allemaal beschreven in DIT ARTIKEL. De regering heeft tevens een ‘Guía de Buenas Prácticas en los Centros de Trabajo’ gepubliceerd die HIER in PDF te downloaden is.

Noodtoestand NIET voorbij

Maar de minister van Volksgezondheid benadrukt dat de noodtoestand en de daarbij horende genomen maatregelen NIET voorbij is. Deze is recent verlengd tot 26 april met een mogelijke verlenging tot 11 mei en wie weet hoeveel verlengingen er nog komen.

Dat wil dus zeggen dat die werknemers die naar hun werk moeten gaan dit vanaf maandag/dinsdag weer kunnen doen maar alle andere inwoners van Spanje dienen nog steeds binnenshuis te blijven tijdens het thuisisolement. 

LEESTIP: Wat mag wel en wat niet tijdens de noodtoestand in Spanje

Men mag alleen naar buiten om de hond uit te laten, om naar de dichtstbijzijnde supermarkt te gaan voor de aanschaf van noodzakelijke producten, om naar de apotheek, arts of ziekenhuis te gaan en diverse andere redenen die HIER vermeld staan.

Het is dus nog steeds NIET toegestaan om te gaan wandelen, om te gaan sporten, fietsen, naar het park, strand of boulevard te gaan of om andere buitenactiviteiten uit te voeren. Het is ook niet toegestaan om met de auto, fiets, scooter of motor te gaan rijden tenzij men naar het werk, de supermarkt, apotheek, arts, ziekenhuis etc dient te gaan.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.