Eerste lading hoopgevende één-prik Janssen-vaccin op woensdag naar Spanje (UPDATE)

Eerste lading hoopgevende één-prik Janssen-vaccin op woensdag naar Spanje
Beeld: 123rf

Eerste lading hoopgevende één-prik Janssen-vaccin op woensdag naar Spanje (UPDATE)

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse minister van Volksgezondheid Carolina Darias heeft maandagochtend bevestigd dat op woensdag 14 april de eerste lading Janssen-vaccins in Spanje zullen aankomen. Het gaat vooralsnog om een kleine lading van slechts 300.000 vaccins maar in de loop van de maand moeten er meer Janssen-vaccins beschikbaar komen.

UPDATE: Johnson & Johnson (J&J) heeft de komst van hun Janssen-vaccin naar de Europese Unie en dus ook Spanje uitgesteld. In de Verenigde Staten (VS) hebben diverse bijwerkingen plaatsgevonden die onderzocht moeten worden. J&J zelf zegt dat het moeilijke besluit samen met de Europese gezondheidsautoriteiten is genomen. In de VS kregen zes vrouwen tussen 18 en 48 jaar een volgens de farmaceut zeldzame vorm van trombose. Het gaat dus om bloedstolsels in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes na geprikt te zijn met het Janssen-vaccin. (aangepast op dinsdag 13 april / 17.00 uur)

Het is voor Spanje het vierde corona-vaccin dat geleverd wordt. In totaal heeft Spanje 20,8 miljoen Janssen-vaccins besteld wat goed is voor 20,8 miljoen prikken en gevaccineerde mensen omdat van het Janssen-vaccin slechts een prik gegeven hoeft te worden. 

De eerste Janssen-vaccins zullen worden gebruikt voor de mensen in de leeftijdsgroep 70 tot 79 jaar. Naast de Janssen-vaccins die op woensdag in Spanje aankomen, verwacht het Ministerie van Volksgezondheid deze week ook 1,2 miljoen Pfizer-vaccins.

De andere corona-vaccins die al sinds eind december 2020 gebruikt worden zijn die van Pfizer/BioNTech, Moderna en het recent (terecht of onterecht) problematische AstraZeneca/Oxford-vaccin. 

In totaal heeft Spanje nu 12 miljoen vaccins ontvangen en zijn er 10,2 miljoen gebruikt om te prikken. 7.159.716 mensen zijn één keer geprikt en 3.072.109 mensen zijn twee keer geprikt.

Van het Pfizer/BioNTech-vaccin zijn er 52 miljoen besteld, van het Moderna-vaccin 33 miljoen, van het AstraZeneca/Oxford-vaccin 31 miljoen en van het Janssen-vaccin 20,8 miljoen. In totaal heeft Spanje via de Europese Unie 93.509.245 corona-vaccins besteld.

Andere corona-vaccins die nog naar Spanje moeten komen wanneer deze goedgekeurd worden door het Europees Geneesmiddelenbureau zijn die van Novavax, CureVac en Sanofi Pasteur.

In diverse autonome regio’s zoals de Madrid regio, Catalonië en Andalusië wil men naast de corona-vaccins die door het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid geleverd worden, ook graag het Russische Sputnik-vaccin gaan gebruiken.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.