skip to Main Content

AARDBEVING: Dodental weer bijgesteld naar 9 mensen; geen schade kerncentrale

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MURCIA – (Redactie) Volgens de eerste berichten na de verwoestende aardbevingen van woensdagmiddag, waren er 7 dodelijke slachtoffers, een aantal dat later die dag naar 10 werd verhoogd en later weer naar 8 slachtoffers. Inmiddels is dit aantal weer verhoogd naar 9 nadat donderdag nog eens een 41 jarige vrouw aan haar verwondingen overleed. Naast doden raakten er ook minstens 130 mensen gewond en moesten er tenminste 15.000 inwoners van Lorca de nacht doorbrengen op straat, dit vanwege de onveilige situatie in de huizen. Inmiddels heeft de regering veel materieel en hulpverleners naar het rampgebied gestuurd en is er een heus tentenkamp opgesteld. Daarnaast zijn de architecten en technische mensen bezig om alle huizen te controleren op veiligheid.

Naast het laatste dodelijke slachtoffer waren er nog 8 andere inwoners van Lorca die om het leven kwamen. Hieronder bevonden zich een 14 jarige jongen, twee zwangere vrouwen, een man van 71 jaar en een vrouw van 52 jaar oud. De andere drie doden waren mannen van verschillende leeftijden.

Kerncentrale Valencia

Zeker na de verwoestende aardbeving in Japan enkele weken geleden zat de schrik er goed in bij de inwoners van Lorca, de regio Murcia en omliggende provincies. Hieronder valt ook Valencia waar zich de kerncentrale Cofrentes bevindt. Weliswaar staat deze kerncentrale mee dan 200 kilometer van het epicentrum in Lorca, toch is men ook in Spanje weer begonnen met de discussie of het wel veilig is allemaal. De kerncentrale zelf heeft bij deze aardbevingen echter geen schade opgelopen en er is nooit gevaar geweest voor de bevolking maar toch is men verontrust.

Cofrentes bevindt zich op 50 kilometer van actieve gedeeltes van de autonome deelstaat Valencia maar is zo gebouwd dat een aardbeving wel heel erg groot moet zijn om de kerncentrale te beschadigen. Experts spreken van een aardbeving van tenminste 5 of 6 op de schaal van Richter. Lorca werd getroffen door een beving van 5,1 op de Richter schaal, maar op 200 kilometer afstand. Al met al zal er nog veel gediscussieerd worden over het wel of niet van kernenergie in Spanje.

BEKIJK HIER MEER FOTO’S VAN DE AARDBEVING IN LORCA.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend