skip to Main Content

Aardbevingen Lorca zwaarste sinds jaren

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) Dat er jaarlijks duizenden aardbevingen voorkomen in Spanje moge inmiddels wel bekend zijn. De meeste in de streek Andalusië maar ook in Murcia, Valencia of de provincie Girona en de Canarische eilanden of de Pyreneeën tussen Navarra en Huesca. De meeste bevingen zijn niet zo sterk en komen niet boven de 4 op de schaal van Richter uit maar experts waarschuwen dat zware aardbevingen zeker geen sprookje zijn in Spanje. Men waarschuwt er zelfs voor dat er net zo’n zware beving als in het jaar 1884 in Arenas del Rey (Granada) plaats zou kunnen vinden. Toen vielen er 900 doden en meer dan 2.000 gewonden bij een beving van 6,7 op de Richter schaal. In 1829 vond er in Torrevieja een beving plaats van 6,9 op de schaal van Richter met 400 doden als gevolg. Volgens de geleerden vindt er elke 70 jaar een grote aardbeving plaats in Spanje dus zou dit in de nabije toekomst wel eens voor kunnen komen.

Met name in Andalusië komen veel aardbevingen voor en zijn de nieuwe constructies beter voorbereidt op een eventuele beving. Ook de regio Murcia staat bekend om de tientallen aardbevingen die hier jaarlijks plaatsvinden. De bevingen van afgelopen woensdag waren echter zwaarder dan normaal en inwoners van Lorca meenden dan ook dat zijn nog nooit zoiets hadden meegemaakt.

Geschiedenis

Hierboven werd al melding gemaakt van de zwaarste aardbevingen ooit in Spanje maar er zijn er meer en recenter. Op 20 april 1956 vond er in de regio Granada een beving plaats van 6 op de schaal van Richter waarbij 12 doden vielen en 70 gewonden. Twee jaar daarvoor, op 29 maart 1954, werd Dúrcal in de provincie Granada getroffen door een beving van 7 graden op de schaal van Richter. Op 28 februari 1969 werd de kust van Huelva getroffen door een beving van 7,5 op de schaal van Richter, de zwaarste tot nu toe in Spanje. Hierbij vielen ten vier doden en tientallen gewonden. Meer recenter werd de regio Huelva en Sevilla weer opgeschrikt toen er een beving plaatsvond van 5,3 op de schaal van Richter. Hierbij vielen toen geen gewonden of doden maar werd er wel veel schade gemeld.

Ook de regio Murcia wordt vaker getroffen door bevingen waarbij op 2 februari 1999 de aarde schudde na twee bevingen van 5,2 en 3,5 op de Richter schaal. Hierbij werden enkele mensen gewond maar overleed er niemand. Drie jaar later, op 6 augustus 2002, zorgt een aardbeving van 4,7 op de schaal van Richter in de plaats Bullas voor veel paniek maar voor slechts een lichtgewonde. Toch werden er toen zo’n 800 huizen vernield in Zarzilla de Ramos, La Paca en Lorca. De bevingen in het Portugese San Vicente in 2007 en 2009 hadden ook gevolgen in de regio Murcia waar toen enkele gebouwen zwaar beschadigd raakten maar gelukkig geen gewonden vielen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend