menu: rubrieken, zoeken & meer

Spanje geen voorstander van gratis PCR-tests voor terugreizende toeristen

Spanje geen voorstander van gratis PCR-tests voor terugreizende toeristen
Beeld: 123rf

Spanje geen voorstander van gratis PCR-tests voor terugreizende toeristen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Een van de hekel punten bij het Europese overleg over het Digital Green Certificate of het Europese corona certificaat is de verplichting van landen om gratis PCR-tests en andere corona-gerelateerde tests te bekostigen voor toeristen die terug willen reizen naar hun woonland. Spanje zegt de enorme kosten van de miljoenen toeristen niet te willen en kunnen betalen.

Spanje had in goede pre-covid tijden meer dan 80 miljoen buitenlandse toeristen en waarschijnlijk ook in 2021 zullen er vele miljoenen internationale vakantiegangers naar Spanje komen. Dat zijn er veel meer dan andere landen zoals Nederland en België en dus moet Spanje ook veel meer PCR-tests bekostigen.

De reden voor de stugge houding van Spanje zijn de enorm hoge kosten die geheel voor rekening zouden komen van de Spaanse overheid. Dat heeft de Staatssecretaris van de Spaanse regering voor de Europese Unie Juan González-Barba dinsdag gezegd.

Spanje behoort tot “de driekwart van de lidstaten” die “moeilijkheden” hebben om de PCR-tests vrij of kosteloos te laten zijn “vanwege hun financiële lasten”, zei González-Barba tegen de media. 

Hij legde uit dat de populaire zomerzon bestemmingen zoals Spanje, Portugal, Griekenland en Italië alle PCR-tests zouden moeten betalen van toeristen die terugkeren naar hun eigen land of op doorreis zijn als daarvoor een PCR-test noodzakelijk is.

De Staatssecretaris is van mening dat er beter prijsafspraken gemaakt kunnen worden voor uniforme en gelimiteerde prijzen voor PCR-tests die overal hetzelfde zijn en veel lager moeten zijn dan de huidige kosten.

Over de afschaffing of versoepeling van de verplichte quarantaines na aankomst in Spanje voor een reizigers uit bepaalde hoogrisicolanden en niet EU-landen valt volgens de Staatssecretaris ook te praten en dat zal het probleem niet zijn.

De EU-landen moeten op eenzelfde lijn zitten wat betreft de afspraken rondom het Europese Corona Certificaat om deze zo snel mogelijk te kunnen introduceren.