skip to Main Content

Het wordt of is (eindelijk) warmer in Spanje

Het wordt of is (eindelijk) warmer in Spanje

Freepik

MADRID – Volgens veel Spanjaarden en ook de gespecialiseerde websites is het weer tot nu toe nog niet echt zomers te noemen in Spanje. Temperaturen waren lager dan normaal voor de tijd van het jaar en er was meer regen dan normaal in een juni maand maar daar gaat verandering in komen. Of is al verandering in gekomen want op veel plaatsen langs de Middellandse Zeekust is het kwik al gestegen en lijkt het erop dat de zomer eindelijk (wat betreft de temperatuur) kan gaan beginnen in Spanje.

In Málaga krijgen de inwoners vanaf dinsdag tot tenminste donderdagmiddag te maken met de gevolgen van de “terral” waardoor de temperaturen oplopen tot 32 graden of meer. Volgens de Spaanse weerdienst Aemet werd afgelopen maandag al de hoogste temperatuur van Spanje gemeten in Vélez-Málaga waar het 32 graden werd.

Op woensdag kan de temperatuur in Málaga ook stijgen naar 32 graden wat de hoogste temperatuur zal zijn sinds 25 september 2017. Ook andere regio’s in de provincie Málaga krijgen te maken met hoge temperaturen en daarnaast de warme “terral’ wind. Inwoners van de provincie Málaga kennen het weerfenomeen al en zijn er mee bekend omdat het vaker voorkomt. Temperaturen lopen dan flink op waarbij de airconditioning overuren zal maken.

Middellandse Zeekust

Het is echter ook warm op andere plaatsen langs de Middellandse Zeekust zoals Murcia waar het kwik ook zal stijgen naar de 30 graden of Valencia, Alicante en Castellón waar het ook 28 tot 29 graden wordt. Verder naar het noordoosten wordt het in de provincie Tarragona ook warm met 29 tot zelfs 30 graden en kunnen de provincie Barcelona en Gerona zich verheugen op temperaturen tussen de 24 en 26 graden.

Eilanden

Ook op de Balearen eilanden is het goed vertoeven met gemiddeld 26 graden terwijl het op de Canarische Eilanden wat minder warm is met temperaturen rond de 20 graden en zelfs bewolking (maar nog geen regen). In Extremadura zal het kwik ook stijgen naar 25 tot 27 graden net zoals in de binnenlanden van Andalusië.

Rest van Spanje

In de provincies Zaragoza en Teruel is het rond de 20 graden maar met een strakblauwe lucht, iets wat ook geldt voor Madrid en praktisch heel Castilla-La Mancha met temperaturen tussen de 20 en 25 graden.

Het noordwesten van Spanje, te weten de regio Galicië, heeft het echter minder warm met temperaturen rond de 18 graden, net zoals in Asturië, Cantabrië en Baskenland.

Op donderdag zal de situatie niet zo heel veel veranderen al zal de bewolking langs de Atlantische Oceaan plaats gaan maken voor een heldere lucht en iets hogere temperaturen.

Wanneer begint de zomer?

De zomer begint dit jaar officieel op donderdag 21 juni om 12:07 uur en zal 93 dagen en 15 uur later op 23 september 2018 eindigen wanneer de herfst officieel zal beginnen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Na 15 jaar in het binnenland van Alicante te wonen en de beschikking hebbende van de weerstation kan ik inderdaad stellen dat we nog nooit zo’n somber, koud (koel) en nat (vaak, niet veel regen) voorjaar te hebben gehad.
    In het verleden waren de warmste uitschieters altijd in Juni te vinden (tot tegen de 40 graden!) en hadden de airco’s in Juni al de nodige draaiuren erop zitten. Dit jaar gaan ‘s avonds nog geregelde de ramen en deuren dicht omdat het gewoon nog te fris is buiten. Het huis is dan ook nog steeds niet ‘opgewarmd’. We kunnen het ook aan de tijd van het lopen met onze honden zien. In bijna alle jaren doen we dat in Mei en Juni na zevenen of zelf achten in de campo omdat het anders nog te warm is. Dat is nu nog steeds niet het geval. Gewoon om een uur of vijf, zes kan nog prima en heeft de voorkeur anders moet ik nog een vest erbij aantrekken! Pas deze week zien we dat we langzaam steeds wat later gaan lopen. (Al zijn de honden er nog niet eens aan gewend, die vinden 4 uur ook nog steeds prima, zoals van de winter. Zij moeten zich nog aanpassen want aan het eind van de zomer willen ze meestal voor negenen niet naar buiten….)
    Ok, wij wonen wel op 600 meter hoogte zo’n 30km van de kust. Maar toch, we hebben een veels te koel voorjaar achter de rug…

  2. Hier in Chiclana de la Frontera wordt/is het nu lekker tropisch. Geen last van regen gehad, maar èèn dag miezerig. …

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijdere. // Uw emailadres moet u vanwege spam invullen maar er wordt door ons niets mee gedaan.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken