skip to Main Content
750.000 separatisten op de been in Barcelona voor de “politieke gevangenen”

750.000 separatisten op de been in Barcelona voor de “politieke gevangenen”

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De separatisten organisaties ANC en Omnium Cultural hebben weer 750.000 manifestanten op de been weten te krijgen die uit alle hoeken van Catalonië in 900 bussen naar Barcelona zijn gekomen om de vrijheid van de “politieke gevangenen” te eisen. Het gaat dan om de “los jordis” en de ex-ministers van de Catalaanse afgezette regering die in de gevangenis zitten voor o.a. opruiing, oproer en verduistering van overheidsgeld. Het thema van deze avond was dan ook “Libertad presos políticos. Somos república”.

In tegenstelling tot andere manifestaties liepen dit keer aan het hoofd van de lange en drukke stoet niet de ministers van de Catalaanse regering of leden van het Catalaanse parlement maar de familieleden van die politici die door de rechter in voorlopige hechtenis naar de gevangenis zijn gestuurd. Tijdens deze manifestatie lazen de familieleden berichten en brieven van de vastgezette ex-ministers op die vanuit de gevangenis de manifestanten een warm hart toedragen.

Volgens de Guardia Urbana waren er minstens 750.000 manifestanten op de been maar dit soort cijfers moet altijd voorzichtig bekeken worden want bij andere soortgelijke manifestaties van bijvoorbeeld pro-Spanje betogers werden deze cijfers flink naar beneden bijgesteld terwijl er op televisiebeelden te zien was dat er waarschijnlijk veel meer mensen aanwezig waren. Desalniettemin waren er deze zaterdagmiddag honderden duizenden separatisten op de been om de vastgezette politici te steunen en om hun vrijheid te vragen.

Een van de mooiste momenten was toen het donker begon te worden de deelnemers gevraagd werd de mobiele telefoons aan te doen (het scherm of de zaklamp) en die tegelijk de lucht in te houden. Dat leverde mooie foto’s op die ongetwijfeld de wereld zullen rondreizen en ook zullen belanden bij de organisatoren van de Mobile World Congress die deze week nog aangaven dat als de politieke situatie niet beter en stabieler zou worden, 2018 de laatste keer is dat de grootste beurs van de stad in Barcelona zal plaatsvinden.

En nu … op weg naar Brussel

Als het aan het ANC en Omnium Cultural ligt zullen er komende 7 december tussen de 80.000 en 100.000 Catalaanse separatisten naar Brussel, de hoofdstad van de Europese Unie, reizen om de afgezette en voor de Spaanse justitie gevluchte regiopremier Carles Puigdemont en vier ex-ministers te steunen en om de vrijheid van de vastgezette “los jordis” en de vastgezette ex-ministers te eisen. Deze manifestatie heeft de naam “Omplim Brussel·les” (in het Spaans Llenemos Bruselas) ofwel we vullen Brussel, de eerste manifestatie die buiten Catalonië en in een ander land zal plaatsvinden. Alle deelnemers worden op 7 december om 12.00 uur in Brussel verwacht.

Met deze nieuwe manifestatie willen de separatisten opnieuw hun gevecht voor vrijheid, echte democratie en hun onderdrukte situatie onder de aandacht brengen van de internationale gemeenschap. Het probleem daarmee is echter dat de meeste buitenlandse media het een beetje gehad hebben met het “Catalaanse circus” en dat de meeste inwoners van andere landen niet inzien wat het echte probleem is. In Catalonië is de laatste 40 jaar vrijheid geweest, heeft men vrij in een democratie geleefd, heeft men een goed leven en ontbreekt het hen eigenlijk aan niets. Daarnaast heeft geen enkel land de Catalaanse Republiek geaccepteerd en zijn de enigen die de Catalaanse zaak steunen de Vlaamse nationalisten van de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA).

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 28 reacties
 1. Beste redactie, dank voor uw berichtgeving! Een fijne samenvatting van allerlei kranten.
  Hebben jullie kunnen achterhalen wie die 900 bussen van zondag heeft betaald? En vanwaar komt het geld voor het transport van 800.000-1 miljoen demonstranten naar Brussel op 7 december? Hartelijk dank!!

  1. Deze actie is op touw gezet door het ANC en Omnium waarbij de bussen ook door hen geregeld worden meestal. Soms zijn deze bussen gratis maar soms moeten de deelnemers meebetalen. In het geval van naar Brussel reizen zijn de kosten wel wat hoger dan naar Barcelona reizen dus geen idee wie dat allemaal gaat betalen. Velen zeggen dat het ANC en Omnium geld/subsidies ontvangen van de Catalaanse autoriteiten, wat dan meestal oevrheidsgeld zou zijn maar echt concrete bewijzen zijn daar niet van. Zou dat wel zo zijn dan zouden dus alle catalanen, ook diegene die geen afscheiding willen, meebetalen aan deze acties voor afscheiding. Datzelfde geldt ook voor de TV3 catalaanse televisie wat met regionaal publiek geld betaald wordt maar meer pro-afscheiding uitzend dan iets anders.

 2. Wat me ergert is de vele kritiek op de redactie. Remco doet zijn
  best alle mogelijke info te sturen en heeft ook het recht zijn mening te geven zoals iedereen.
  Hierbij ook mijn respect voor Ada Colau wat betreft haar
  recent commentaar op Puigdemont.
  Groeten aan iedereen vanuit de Alt Emporda met momenteel
  tramuntana code rood maar veel zon!

 3. sorry hoor maar wat een onzin lees ik hier eerst waren het separatisten dan russen die erachter zouden zitten en nu is het een circus? deze site zou de waarheid moeten vertellen en niet de waarheid verdraaien

  1. termen zijn overgenomen uit diverse kranten. Er wordt over de russische inmenging gesproken in zo’n beetje alle spaanse kranten, inclusief in Amerika en binnen de EU. Daarnaast is de term catalaanse circus iets wat te lezen is in buitenlandse media. Niet zelf verzonnen en nee we proberen de waarheid niet te vedraaien … wat schieten wij daar nu mee op?

  2. Nogmaals: deze site moet niets anders doen dan wat er in de kranten staan te vertalen!!
   Indien iemand op die teksten een andere mening heeft dan is dat hun goed recht maar dan moet men gaan klagen tegen de kranten die deze teksten hebben gepubliceerd, niet tegen de vertaler/redactie.
   De redactie mag ook op de forums hun mening plaatsen. Of is dat ook al niet meer toegelaten?

 4. Ik zie het anders. Politici die de grondwet bruuskeren gaan de gevangenis is. Dat is een heel andere draai aan de werkelijkheid die u geeft.

 5. Alweer een staaltje van de onbeschaamde partijdigheid van Spanje Vandaag: Ik citeer uit het artikel:

  “Volgens de Guardia Urbana waren er minstens 750.000 manifestanten op de been maar dit soort cijfers moet altijd voorzichtig bekeken worden want bij andere soortgelijke manifestaties van bijvoorbeeld pro-Spanje betogers werden deze cijfers flink naar beneden bijgesteld terwijl er op televisiebeelden te zien was dat er waarschijnlijk veel meer mensen aanwezig waren.”

  Volgens de oneindige wijsheid van deze redacteur kan de Guardia Urbana – een officiële instantie – niet zo goed tellen, in het bijzonder als het pro-Spanje betogers zijn want dan stellen ze de cijfers doelbewust naar beneden bij. Deze man kan dat zelf natuurlijk veel beter want hij heeft de gave door eenvoudigweg naar het televisiescherm te kijken zelf de aantallen correct te kunnen inschatten. Meteen laat dit zelfverklaard orakel weten dat de buitenlandse media de onafhankelijkheidsstrijd van Catalonië eigenlijk een circus vinden en ook dat de meeste inwoners van andere landen niet zouden inzien wat het probleem is. Ongetwijfeld baseert hij zich voor deze mening op gedegen marktonderzoek. Volgens hem is het immers goed leven in Catalonië en ontbreekt het de Catalanen aan niets. Dus wat zeuren die mensen eigenlijk! Dat democratisch verkozen Catalaanse politici in gevangenissen worden opgesloten, dat burgers in mekaar worden geslagen, dat is allemaal geen probleem, toch. Dat gebeurt immers in elk Europees land …

  1. Goedenavond Ben Geysen.
   Het zou je sieren als je wat minder schopt tegen de redactie van Spanje Vandaag.
   Met hun berichtgeving is niets mis.
   Je bent al net zo fel als al die felle separatisten-schreeuwers.

   1. Geachte heer Blox,

    Ik kaart concrete onjuistheden in hun berichtgeving aan. Die weerlegt u alvast niet in uw reactie. Als er volgens u niets mis dan nodig ik u graag uit om dat met feitelijkheden toe te lichten. Het siert u alvast niet dat u me bij gebrek aan argumenten een schreeuwer noemt.

    1. Beste heer Ben Geysen,

     U doet eigenlijk nét hetzelfde: u kaart dus concrete onwaarheden aan in uw eerste tekst van 18.43u. Alleen: u staaft dit zelf niet, maar wenst wél dat anderen dit doen. Rare reactie van u hoor. Dit platform is in feite een hulpmiddel voor diegenen die de taal niet machtig zijn. De redactie van dit plaform vertaalt enkel en alleen de kranten. Je zou wel kunnen stellen dat de redactie selectief te werk gaat met het uitkiezen van de artikels, maar dit is wél SPANJE vandaag! Iedereen heeft het recht om andere kranten te lezen die misschien beter bij hun (politieke) profiel passen. Misschien een idee voor Catalunië: CATALUNIË VANDAAG? Ik heb veel aan SPANJE VANDAAG dus: bravo redactie
     Tav Miel Haelterman: ook Remco Stoffer heeft ook het recht om zijn mening te plaatsen, net als iedereen

     1. Beste Vlaming,

      Spanje Vandaag mag dus lukraak de cijfers van een overheidsinstantie – Guardia Urbana – verdacht maken zonder enige grond maar u vindt wel dat ik eerst het bewijs moet aandragen alvorens ik op mijn beurt zo’n louter gratuite bewering mag aanklagen. Van een rare gedachtenkronkel gesproken. Spanje Vandaag doet inderdaad heel wat meer dan enkel kranten vertalen. Ze kiest duidelijk partij voor de Spaanse overheid en tegen de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging. Dat is uit verschillende artikels in de afgelopen weken gebleken. Vandaag is Spanje een Europees land dat democratisch verkozen politici opsluit en burgers die uitsluitend vreedzaam verzet plegen door te gaan stemmen in elkaar slaat onder het mom van de rechtsstaat. Ter uwer informatie: Catalunië bestaat niet, Catalonië wel gelukkig wel.

     2. Nogmaals return @Ben Geysen.
      Mijn excuses voor verkeerde spelling. U zal wel werk hebben om alle spellingsfouten op dit forum recht te zetten. Dat heb je nu eenmaal met autocorrecties. Ter info: de juiste naam voor Catalonië is Catalunya (in het Catalaans) en Cataluña (in het Spaans), zuiver ter info met mijn bronvermelding Wikipedia. Verder: als U vind dat deze redactie lukraak cijfertjes plaatst dan herhaal ik mijn eerste bericht: waar is uw bewijs dat zij dit doen of maw: waar of wat is uw bron waaruit u uw bewerig kan staven?
      Op uw laatste opmerking ivm politici op te sluiten: dit is door rechters uitgesproken en niet door de regering (volgens mijn persoonlijke opinie is dit verkeerd maar hey: ik ben geen rechter!). Ten laatste wens ik nog iets in herinnering te brengen: u spreekt van burgers die bij vreedzaam verzet in elkaar worden geslagen, wel dat zijn diezelfde burgers die ook kleine kinderen meenemen als een levend schild naar een risicogebied zoals verkiezingslokalen (scholen)… dat zijn diezelfde burgers (in dit geval leraars/leraressen + schooldirecties) die – na de verkiezing – de kleine kinderen van bepaalde politiekorpsen buitenpesten. Bronvermelding: lees ALLE kranten van rond die periode of wordt dit door u (en anderen) gemakshalve op zijn Trumpiaans bestempeld als fake news?

    2. Beste meneer Ben. Om met de door u gebruikte termen verder te gaan. Het siert u ook niet om de door uw ‘concrete onwaarheden’ van deze redactie te weerleggen en toe te lichten met feiten. Zomaar de redactie beschuldigen. Heel die zever over hoeveel het er nu weer waren pff. Laat me zeggen dat ik er bij was en ik heb ze een voor een geteld. Het waren er tussen de 500.000 en 1.000.000! Hopelijk einde discussie zeg (voor alle duidelijkheid: ik was er niet bij).

   2. Het enige foute in de publicaties van Stoffer is dat hij onder het mom van berichtgeving in feite zijn eigen opinie probeert te verkopen ! SpanjeVandaag is duidelijk niet gewoon een nieuwsmedium, maar wel een manier voor Remco Stoffer om zijn persoonlijke interpretatie van de actualiteit wereldkundig te maken.

  2. La Guardia Urbana (gemeente politie) staat niet met een hand-/personenteller op elke straathoek, zij zal een van de standaard eenvoudig tel-/rekenmethode hanteren. Het is zeer opmerkelijk dat een en hetzelfde gebied met ongeveer dezelfde mensendichtheid de ene keer 1 miljoen (Anti-Spanje) is en de volgende keer 300 duizend (Pro-Spanje).

   Die bewuste politici zijn opgepakt om hun (mis)daden en niet om hun mening.
   De betogers die sit-in (blokkades en bezettingen) hielden bij stemlocaties wisten dat zij de risico liepen om fysiek aangepakt te worden door de oproerbestrijdingseenheid.

 6. De Catalanen (de groep separatisten) moeten zich maar eens druk gaan maken om echt belangrijke zaken, dit gaat allemaal beetje belachelijk worden.

 7. Ja ja, Mevrouw Colau kiest sluw en heel snel de veilige kant om met haar nieuwe partij de macht te pakken. Uiteraard hoopt zij dat niemand meer zich herinnert dat zij wel de mogelijkt tot stemmen ondersteunde en later faciliteerde!
  Als het schip zinkt, springen de ratten als eerste van boord!!

  Deze dame is een typisch voorbeeld van de gluiperigheid van veel politici.
  Het gaat uiteindelijk allemaal om macht en het volk op straat ….. dat blijft maar klappen!

 8. Nou, het mooiste moment was wat mij betreft de toespraak van Ada Calou, die gehakt gemaakt heeft van Karel Bergpiek . Zij zei precies wat velen hier op de reacties ook gepost hebben: hij heeft zijn volk bedrogen en heeft de benen genomen , hij heeft de bevolking tegen elkaar opgezet, cataluña in een economische ramp gestort.
  Nogmaals, nu zegt de burgemeester van Barcelona dit.

  1. Helemaal mee eens. Vrouw heeft al bewezen wat ze waard is tijdens de hypotheekcrisis. Nu burgemeester. Zegt genoeg. Maar protesteren krijgt meer aandacht niet, mooie plaatjes etc. Brengt het de oplossing dichter bij? NO!

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken