menu: rubrieken, zoeken & meer

Alles over de verplichte negatieve PCR-test om Spanje binnen te komen

Alles over de verplichte negatieve PCR-test om Spanje binnen te komen
Beeld: Freepik

Alles over de verplichte negatieve PCR-test om Spanje binnen te komen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er is veel informatie bekend over de nieuws corona-maatregel voor reizigers om Spanje binnen te mogen komen vanaf 23 november. We hebben het natuurlijk over de eis om een negatief resultaat van een PCR-test te laten zien voordat je naar Spanje reist en na aankomst in Spanje.

Laatste aanpassing: donderdag 10 december om 11.00 uur.

UPDATE: Vanaf donderdag 10 december is het ook toegestaan om naast de negatieve PCR-test ook met een negatieve TMA-test Spanje via een vliegveld of haven binnen te komen. Die test moet ook maximaal 72 uur voor aankomst in Spanje gerealiseerd zijn. Naast het Engels en Spaans is het vanaf die datum ook toegestaan om de documenten in het Frans en Duits mee te nemen of in het Nederlands maar dan wel via een officieel vertaalbureau vertaald naar het Spaans. Voor kinderen onder de 6 jaar geldt ook geen negatieve test-eis meer. MEER INFORMATIE.

De nieuwe corona-maatregel die betrekking heeft op de verplichte negatieve PCR-test resultaten om Spanje via vliegvelden en havens binnen te kunnen komen is donderdagochtend 12 november in de staatscourant BOE gepubliceerd onder BOE-A-2020-14049.

Vanaf wanneer

Vanaf maandag 23 november 2020. Einddatum niet bekend.

Waar geldt deze eis

Deze negatieve PCR-test-eis geldt voor heel Spanje, dus het vasteland van Spanje, de Balearen eilanden en de Canarische Eilanden. In het geval van de Canarische Eilanden zal de negatieve PCR-test-eis die op de archipel op 14 november ingaat voor het verblijf in toeristische accommodaties waarschijnlijk komen te vervallen. 

Voor wie

Iedereen ongeacht de leeftijd die naar Spanje reist uit risicolanden.

Wat is een risicoland

Er wordt gekeken naar de criteria van het Europees Centrum voor ziektepreventie en ‑bestrijding en het corona-stoplicht. Landen die in de rode en oranje zones zitten en tussen de 25 en 150 besmettingen per 100.000 inwoners hebben geregistreerd in de afgelopen 14 dagen zijn een risicoland.

En Nederland en België?

Nederland en België worden ook als risicoland gezien.

Manier van reizen

Aangezien de negatieve PCR-test-eis samengaat met het SpTH-formulier geldt dit alleen voor de reizigers die via vliegvelden en havens Spanje binnenkomen. Dus dit geldt (voor zover wij begrijpen) niet voor mensen die met eigen vervoer Spanje over de weg binnenkomen.

Hoe aan te geven

Sinds 21 juni moet elke reiziger die Spanje binnenkomt al het SpTH-formulier invullen. Daar komt nu een extra vraag bij waarbij de reiziger moet bevestigen dat hij/zij een negatieve PCR-test heeft. De bewijzen daarvoor moeten apart mee worden genomen.

Meer informatie over het SpTH-formulier lees je HIER.

Wie controleert hierop

De controle of het SpTH-formulier op papier of digitaal (via smartphone app) correct is ingevuld en er een verplichte QR-code beschikbaar is wordt gedaan door de luchtvaartmaatschappijen voor vertrek naar Spanje. Daarbij wordt ook gevraagd om de documentatie wat betreft de negatieve PCR-test.

Eenmaal in Spanje

Na aankomst in Spanje wordt de QR-code gecontroleerd en worden alle documenten waaronder documentatie wat betreft de negatieve PCR-test nagekeken. Verder wordt ook de temperatuur gemeten die niet hoger mag zijn dan 37,5 graden en vindt er een visuele controle plaats.

En als je geen negatieve PCR-test hebt

Als blijkt bij de controle voor vertrek naar Spanje dat iemand niet beschikt over de juiste documentatie van een negatieve PCR-test dan mag deze persoon officieel niet naar Spanje reizen. Datzelfde geldt ook voor de QR-code van het SpTH-formulier dat echter wel bij uitzondering op papier kan worden ingevuld voor vertrek.

Controle vliegveld Spanje

Mocht na aankomst in Spanje blijken dat iemand niet beschikt over de juiste documenten inclusief de uitslag van een negatieve PCR-test dan wordt de passagier op het vliegveld of in een medisch centrum getest, net zoals de personen die aankomen waarbij de temperatuur te hoog is etc. Quarantaine is dan wel verplicht.

Welke test is geldig

Als geldig wordt alleen een PCR-test gezien. Letterlijk staat er in de regels: De enige diagnostische test voor actieve infectie (hierna PDIA genoemd) voor SARS-CoV-2 die wordt ondersteund is PCR (COVID-19 RT-PCR). Zolang het geharmoniseerde gebruik ervan niet wordt geaccepteerd in de Europese Unie worden andere diagnostische tests, zoals snelle antilichaamtests, snelle antigeendetectietests of hoogwaardige serologieën (ELISA, CLIA, ECLIA), niet geaccepteerd.

Documenten als bewijs

Alleen originele documentatie (dus geen kopie) wordt geaccepteerd en alleen in het Spaans of Engels (dus niet in het Nederlands of Frans). De documentatie kan zowel op papier als digitaal getoond worden.

Wat moet er in staan

Het document moet ten minste de volgende informatie bevatten: naam van de reiziger, paspoortnummer of nationaal identiteitsbewijs, datum van de test, identificatie en contactgegevens van het centrum dat de analyse heeft uitgevoerd, de gebruikte techniek en het negatieve testresultaat.

Geldigheid PCR-test

De resultaten van een negatieve PCR-test mogen niet ouder mogen zijn dan 72 uur voor aankomst in Spanje. Het SpTH-formulier moet 48 uur voor aanvang van de reis worden ingevuld.

Tijdens verblijf

Tijdens het verblijf in Spanje moet je alle bewijzen zoals het SpTH-formulier en de documentatie van de negatieve PCR-test bij je dragen. Politieagenten kunnen hierom vragen als zij dat nodig vinden.

Boetes

Als je zonder de verplichte negatieve PCR-test resultaten probeert Spanje binnen te komen vanaf 23 november dan kun je een boete verwachten tot 6.000 euro. Na aankomst kan een sneltest worden afgenomen op het vliegveld die betaald moet worden door de reiziger.

Mocht er meer informatie bekend worden dan zullen we dat hier plaatsen.