skip to Main Content
Amandelbomen zuid Spanje 20 dagen te vroeg in bloei en dat is niet goed

Amandelbomen zuid Spanje 20 dagen te vroeg in bloei en dat is niet goed

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

amandelboom1aGRANADA – Een groot deel van de duizenden amandelbomen die te vinden zijn in zuid Spanje staan al in bloei. Dat is volgens de experts veel te vroeg en 20 dagen eerder dan wat normaal is. De hoge temperaturen hebben ervoor gezorgd dat de bomen eerder in de bloei staan. Dat is voor de fotografen en toeristen prachtig om te zien maar voor de amandelindustrie niet zo’n goed nieuws want de amandelen zullen van mindere kwaliteit zijn.

De amandelbomen staan dit jaar in zuid Spanje alweer in de bloei en dat is volgens de experts veel te vroeg. Dat zou eigenlijk zo’n 20 dagen later moeten gebeuren maar elk jaar wordt het proces versneld door de steeds hogere temperaturen gedurende het hele jaar. Voor de landbouwsector is dat niet zo’n goed nieuws aangezien de temperaturen ’s-nachts nog te laag zijn waardoor de amandelen kunnen bevriezen en de oogst of verloren gaat of slechter van kwaliteit zal zijn.

Amandelbomen hebben weliswaar koude temperaturen nodig om goed te kunnen aarden en de bloei in gang te zetten maar de hoge temperaturen en de verschillen tussen koud en warm zijn te groot waardoor de bomen eerder bloeien vanwege de warme temperatuur maar de oogst slechter wordt vanwege de koude temperatuur.

Er zijn echter vele varianten van amandelbomen die allemaal op andere tijdstippen in het jaar bloeien. Zo zijn er amandelbomen die reeds eind januari in bloei staan en andere pas eind april. De hogere temperaturen hebben ervoor gezorgd dat de bomen die normaal eind januari bloeien nu al in de bloei staan en die van april waarschijnlijk ook eerder zullen bloeien – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken