skip to Main Content

Eerste gerechtelijk onderzoek naar babyroof in Málaga

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MÁLAGA – (Else Beekman) Een rechter in Málaga heeft de eerste rechtszaak over ‘niños robados’ (gestolen baby’s) in Spanje geopend. Eerder dit jaar besloot de officier van justitie in Sevilla nog dat een zaak uit 1968 zelfs niet onderzocht hoefde te worden omdat er volgens hem geen sprake was van roof.

In januari deed de stichting voor gedupeerden van illegale adopties ANADIR een collectieve aangifte bij de staatsofficier van justitie in Madrid. Deze aangifte betrof 261 zaken.

Tussen de jaren 30 en 90 zijn er volgens schattingen van Enrique Vila, advocaat van Anadir, 300.000 baby’s van hun ouders geroofd en bij andere gezinnen ondergebracht of verkocht aan adoptiebureau ‘s. Aan de moeders werd verteld dat hun pasgeboren baby was overleden.

De moeders waren tijdens de Spaanse burgeroorlog en in de jaren erna vaak Republikeinse krijgsgevangenen. Hun baby’s werden bij ‘gegoede’ families ondergebracht om zo te voorkomen dat ze het gedachtengoed van hun ouders zouden overnemen.

De regering heeft besloten een speciale officier van justitie aan te wijzen die de diverse onderzoeken verspreid door heel Spanje moet gaan coördineren. In Andalusië lopen nu 50 zaken rond gestolen kinderen en in Castellón en Baskenland zullen binnenkort ook onderzoeken worden geopend.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend