skip to Main Content

Madrid een groene stad? Burgemeester belazerde zes jaar lang de boel

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De burgemeester van Madrid, Alberto Ruiz-Gallardón, beloofde bij zijn verkiezing in 2003 dat hij de kwaliteit van de lucht in de Spaanse hoofdstad ingrijpend zou verbeteren. En zo geschiedde. In 2009 pochte Ruiz-Gallardon dat de Madrilenen betere luchtkwaliteit genoten dan ooit te voren.

Hoe hij dat voor elkaar kreeg? Gewoon, door de helft van de sensoren die de luchtverontreiniging in de stad meten te verplaatsen van de drukke snelwegen om en rond de hoofdstad naar parken en tuinen in verkeersvrije zones. Zo werd een van de 27 sensoren verplaatst van de drukke Paseo de la Castellana naar de tuinen nabij het Muséo Scientifico.

De fraude kwam aan het licht toen de openbare aanklager Antonio Vercher, die verantwoordelijk is voor milieuzaken, de verwijten van Ruiz-Gallardo beu werd. Die bleef maar klagen dat de regering belastingverminderingen toestond bij aankoop van dieselwagens en dieselbrandstof. Vercher vroeg de politie dan maar om zelf de luchtverontreiniging te gaan opmeten. Wat bleek? De luchtverontreiniging was sinds 2005 gewoon constant gebleven. Zelfs het verplaatsen van de sensoren had daar weinig aan veranderd.

‘Hoewel een aantal van die sensoren werden verplaatst naar zones waar geen luchtvervuiling is, zijn de verontreinigingscijfers dus amper gedaald,’ aldus Antonio Vercher.

Magere troost voor Ruiz-Gallardon: 20 van de 27 Europese deelstaten, slaagden er de voorbije jaren niet in om aan de EU-standaarden qua luchtkwaliteit te voldoen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend