Curieuze tradities tijdens de Semana Santa week in Spanje

Curieuze tradities tijdens de Semana Santa week in Spanje
Beeld: Freepik

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Semana Santa ofwel de Goede Week is de week voor Pasen en gaat gepaard met veel traditie, klederdracht, emoties, processies en typische gastronomie en andere tradities. Maar er zijn enkele tradities die wellicht niet bekend zijn bij de meeste lezers en/of die zo uitzonderlijk zijn dat enige tekst en uitleg makkelijk is.

Een van Spanje’s bekendste en meest gewaardeerde feesten is de Semana Santa die in 2019 plaatsvindt tussen 14 en 20 april, de week voor Pasen (zondag 21 en maandag 22 april) dus, in het Spaans Pascua genoemd. Semana Santa betekent letterlijk Heilige Week maar wordt ook wel Goede Week genoemd en bestaat uit diverse dagen waarbij er bijna in heel Spanje processies zijn met veel wierook, melancholische muziek, trommels en bellen en veel emoties waarbij huilende mensen tussen het publiek geen uitzondering zijn.

Hieronder staan enkele tradities die te maken hebben met de Semana Santa in Spanje maar die wellicht niet zo bekend zijn of waar men de betekenis niet van kent.

Wikimedia

Torrijas (Spanje)

Net zoals bij andere Spaanse feesten hoort ook bij de Semana Santa een typisch gerecht dat in heel Spanje gegeten wordt, de torrijas. Torrijas zijn te vergelijken met de wentelteefjes in Nederland (en België?). Dikke stukken – van het liefst enkele dagen oud – brood worden geweekt in een mengsel van melk en ei, vervolgens gebakken in olijfolie en geserveerd met honing en/of suiker en kaneel.

Antena3

Mona de Pascua (Catalonië en Valencia)

Vooral populair in de deelstaten Catalonië en Valencia, Deze taart wordt traditiegetrouw door de peetvaders als een geschenk gegeven aan kinderen. Taarten zijn bedekt met ofwel gekookte eieren of chocolade figuren en kleurrijke decoraties van bekendheden of prinsesjes, Spongebop, Messi, etc.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: 10 Spaanse ‘Semana Santa’ Paaslekkernijen[/su_note]
La Información

Palmbladen (Spanje)

Op Palmzondag vindt de eerste processie plaats die op veel plaatsen de naam ‘El Paso de la Borriquita’ heeft gekregen waarbij Jezus op een ezel Jeruzalem binnenreed. De processies zijn versierd met mooie gebleekte palmbladen (van de dadelpalm) in allerlei vormen. De meest bekende processie vindt plaats in Elche waar immers meer dan 300.000 palmbomen te vinden zijn.

OK Diario

Dronken Joden (Cuenca)

In Cuenca vindt een processie getiteld ‘Procesión de los Borrachos’ ofwel de processie van de dronkaards plaats. De dronkelappen tijdens deze processie vertegenwoordigen de Joden die gedurende 12 uur proberen te voorkomen dat Jezus bij zijn bestemming komt waarbij men veel van het typische drankje ‘resolí’ drinkt.

WikiMedia

Joden doden (León)

Waar in Cuenca dronken Joden over straat lopen doet men in de provincie León in Castilla y León haar best om Joden te doden. Uiteraard niet letterlijk maar figuurlijk door middel van een speciaal drankje dat omschreven kan worden als een limonade van wijn (limonada de vino). Men weet niet zo goed waar de term vandaan komt maar het heeft allemaal te maken met de strijd tussen de Christenen en Joden in de Middeleeuwen.

OK Diario

Grootste processie (Orihuela)

Niet in Madrid, Málaga of Sevilla maar in Orihuela provincie Alicante. Dat is de plaats waar de ‘Procesión General del Viernes Santo’ op Goede Vrijdag plaatsvindt. Dit is een van de grootste Semana Santa processies van Spanje met meer dan 8.000 ‘nazarenos’ (de personen met puntmutsen), 1.200 musici en honderden Romeinen.

123rf

Puntmutsen (Spanje)

Tijdens de Semana Santa processies vallen de zware beelden op de ‘tronos’ op die men draagt maar vaak nog meer de kledij waarbij de puntmutsen maar al te vaak met de Amerikaanse klu-Klux-Klan geassocieerd worden. De ‘capirotes’ hebben vaak verschillende kleuren die te maken hebben met de broederschappen die de processies organiseren.

Het is een traditie die ruim vijfhonderd jaar oud is waarbij de puntmutsen of kappen de identiteit van de boetedoeners (penitentes) verhullen. De ‘capuces of capuchones’ stammen uit de periode van de inquisitie in de middeleeuwen.

El Confidencial

Gratie (Spanje)

Tijdens de Semana Santa wordt er op diverse plaatsen gratie verleend aan gevangenen uit de lokale gevangenis. Ondanks dat het enige overheidsorgaan die gratie kan en mag verlenen volgens de Grondwet de Ministerraad is en de Koning, is het vanwege een eeuwenoude traditie toch mogelijk gratie te verlenen aan gevangenen tijdens de Heilige of Goede Week. In 2019 worden er zes graties verleend die aangevraagd werden door broederschappen in Zaragoza, Oviedo, Granada, Málaga en Sevilla. De Spaanse regering heeft dit op vrijdag via zes koninklijke decreten bekend gemaakt.

Volgens de legende stamt het verlenen van gratie uit 1759 toen Málaga te maken had met de pest. Gevangen vroegen om vrijlating zodat ze het beeld ‘Jesus El Rico’ door de straten zouden kunnen dragen om een einde van de pest te vragen. De gevangenen werden niet vrijgelaten maar ontsnapten, stalen het beeld, liepen door de straten van Málaga, brachten het beeld terug en keerden terug naar hun cel. Daarna verdween de pest volledig uit de stad. Carlos III besloot daarna gratie te verlenen aan een gevangene, een traditie die daarna in bijna heel Spanje werd ingevoerd.

WikiMedia

Dodendans (Gerona)

In het dorp Verges in de provincie Gerona (Catalonië) vindt elk jaar op Witte Donderdag ofwel Jueves Santo de ‘dansa de la mort’ ofwel in het Spaans ‘danza de la muerte’. Deze dans wordt uitgevoerd door personen die een skelet-kostuum dragen en als bezetene dansen op het ritme van muziek. Deze dans was ooit in heel West-Europa een traditie maar tegenwoordig vindt deze alleen nog plaats in Verges.

Archiefffoto

Bruidegom van de dood (Málaga)

De Semana Santa in Málaga is wellicht een van de bekendste en meest bezochte van heel Spanje en op Witte Donderdag ofwel Jueves Santo lopen de straten van Málaga vol met publiek dat de leden van het Legión Española ofwel het Spaanse vreemdelingenlegioen die het beeld ‘Cristo de la Buena Muerte’ dragen en het lied ‘El novio de la Muerte’ zingen wil zien.

Elk jaar op Witte Donderdag legt ‘s morgens een schip van het Spaanse La Legión Española aan in de haven van Málaga waarna de tientallen soldaten van het Vreemdelingenlegioen onder het toeziend oog van de collega’s in de avonduren het beeld van de patroonheilige ‘Cristo de la Buena Muerte y Ánimas’ vanuit de kerk Iglesia Santo Domingo over het plein plaza de Fray Alonso de Santo Tomás in een ganzenpas door de straten van Málaga marcheren.

De soldaten zingen op het moment dat de fanfare band van het Legioen de muziek inzet tegelijkertijd het lijflied van het Spaanse Legioen ‘El novio de la Muerte’ wat voor veel bijstanders het hoogtepunt is en waar veel mensen kippenvel van krijgen en een traantje moeten wegvegen.

Heraldo

Trommelaars (Teruel)

In de provincie Teruel (Aragón) zijn diverse dorpen die samen de ‘Ruta del tambor y el bombo’ vormen, de route van de trommels. Op Goede Vrijdag (viernes santo) om 12.00 uur zijn er 20.000 trommelaars op straat om de stilte van de Semana Santa processie te onderbreken om de dood van Christus aan te kondigen. Volgens de evangeliën was er op dat moment een aardbeving die Jeruzalem op zijn grondvesten deed schudden.

Calanda vormt deel van de ‘Ruta del tambor y el bombo’ waar ook Albalate del Arzobispo, Alcañiz, Alcorisa, Andorra, Híjar, La Puebla de Híjar, Samper de Calanda en Urrea de Gaén in de provincie Teruel toe behoren. Negen dorpen die elk om 12.00 uur op Goede Vrijdag de straten laten beven onder het geluid van de trommels tijdens de ‘Romper la hora’.

Met het daverende geluid van de duizenden trommels, die traditiegetrouw door mannen maar sinds 1980 ook door vrouwen, worden bespeeld, herleven de inwoners het tijdstip waarop Christus overleed.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
10 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Interessant om als buitenlandse ingezetene informatie te krijgen over de (feestelijke)gewoonten van je gastland. Dank!

Pasen eigenlijk het belangrijkste Christelijke Feest. ! Prachtige optochten en rituelen , alleen jammer dat de meeste festiviteiten blijven hangen bij het leiden van de Christus . De belangrijkste zaken van het Evangelie worden hier namelijk over het hoofd gezien , dat Hij is begraven en na drie dagen opgewekt uit de doden. De Bijbel (Paulus) zegt in zijn brief aan de Romeinen , dat iedereen die het onderstaande gelooft, : “ Jezus , de Christus , heeft voor onze zonden aan het kruis zijn bloed vergoten , is begraven en op de derde dag uit de doden opgewekt zoals… Lees verder »

Het is niet helemaal juist wat je zegt Klaas. In veel plaatsen is de vrijdag avond processie er eentje die wel degelijk het verhaal van Goede Vrijdag laat zien en horen. Er zijn zelfs dorpen waarin men een compleet straat theater heeft, met op donderdag het laatste avondmaal en op vrijdag de volledige kruistocht laat zien. Waarbij een man zelfs het kruis door de straten sleept en er ¨acteurs¨ allerlei rollen spelen die bij dit verhaal horen. In sommige dorpen brengt men vrijdag na zonsondergang een beeld naar een grot die men dan zondag met veel kabaal weer eruit haalt… Lees verder »

Hoi Juan , Bedankt voor je reactie , dat heb ik hier in Almeria nog nooit gezien , maar ik denk dat het ook overal verschillend is. Fijne paasdagen toegewenst.
.

Klopt wel hoor dat het overal verschillend is.
Malaga en de dorpen erom heen hebben wel een rijke traditie als het gaat om beeldende processies.
Een dorp als Alhaurin el Grande is bijvoorbeeld een dorp met een compleet straat theater.
Jij ook fijne Paasdagen en Semana Santa

Leuk artikel. Ik houd van het Paasverhaal en ben voorstander om bepaalde tradities in ere te houden. Het ziet er allemaal geweldig mooi uit, maar die drukte! Ik hoop dat de Spaanse tv mooie beelden uitzendt, die drukte , tja dat hoef van mij weer niet.

Dank voor de informatie

Wat een interessante geschiedenis heeft dit land toch. Maar ik blijf toch lekker in de buurt van mn finca dezer dagen, al die drukte.. ??

Heb dit stuk over de Spaanse tradities met veel plezier gelezen,
dank u wel, Ida

Schitterend!

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.