Wat mag wel en wat mag niet vanaf maandag in Spanje

Wat mag wel en wat mag niet vanaf maandag in Spanje
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De maatregelen tijdens de actuele noodtoestand in Spanje zijn sinds deze maandag 13 april opnieuw aangepast. Werknemers in veel sectoren mogen weer gaan werken mits men zich houdt aan bepaalde regels maar de rest van de bevolking wordt aangeraden om aan thuiswerken te doen terwijl het overgrote deel nog steeds in thuisisolement dient te blijven. Voor de meeste mensen in Spanje is er dus niets veranderd maar wat mag nu wel en wat mag nu niet.

De leefregels zijn in Spanje aangepast en vanaf deze maandag mogen werknemers weer gaan werken, al wordt het thuiswerken (teletrabajo) nog steeds aangeraden. De bedoeling is om met de speciale regels de economie in het land weer enigszins op gang te krijgen terwijl de kans op besmetting verminderd dient te worden. Aangezien het terugkeren naar de werkvloer een testfase is waarbij Spanje een van de eerste landen is die gedeeltelijk werken weer toestaat, kunnen er fouten voorkomen maar niemand weet op dit moment hoe men om moet gaan met deze crisis en wat daarna komt.

WEL: Werknemers die niet aan thuiswerken kunnen doen mogen weer gaan werken zoals in de bouw, industrie en in kantoren. Het gaat om de niet essentiële beroepen die de afgelopen weken (30 maart – 12 april) niet uitgeoefend mochten worden tijdens de ‘winterslaap’ of economische lockdown.

NIET: Er mag weer gewerkt worden in de bouw maar alleen in die bouw waar de bouwvakkers niet in aanraking komen met andere personen. Dat betekent dus dat kleine bouwwerkzaamheden zoals verbouwingen, verven etc. in woningen en complexen waar andere mensen die niets met de bouw te maken hebben aanwezig zijn niet zijn toegestaan. Dat mag alleen in noodgevallen. Dit is een laatste toevoeging aan het staats bulletin dat op zondagavond werd gepubliceerd.

NIET: Tijdens de huidige noodtoestand die nog tot tenminste 26 april door zal gaan (en wellicht daarna tot 11 mei) moeten bars, restaurants, bouwmarkten, winkels, winkelcentra, musea, sportcentra, scholen, universiteiten, kappers schoonheidsspecialisten, tandartsen etc. gesloten blijven.

LEESTIP: Wat mag wel en wat mag niet tijdens de noodtoestand 

WEL: Sinds de afkondiging van de noodtoestand op 15 maart mogen supermarkten, winkels voor voedsel, drank, essentiële goederen en producten, bakkers, farmaceutische, medische, optische en orthopedische instellingen, hygiëneproducten, pers en kantoorbehoeften, tankstations, tabakswinkels, technologische en telecommunicatieapparatuur, dierenspeciaalzaken, dierenklinieken, internetverkoop, stomerijen en wasserijen, postkantoren en banken open blijven. Dit zijn ook nu de enige plaatsen die open zullen zijn.

NIET: Niemand mag de straat op tenzij je naar een van de bovengenoemde locaties dient te gaan (dichtstbijzijnde supermarkt, apotheek etc.) of naar een arts en ziekenhuis. Het is ook toegestaan om de straat op te gaan om te wandelen met de hond (korte wandelingen dichtbij huis) of als je ouderen, minderjarigen, hulpbehoevenden en personen met gereduceerde mobiliteit dient te helpen. Daarnaast mag je de straat op om naar de gebruikelijke woonplaats terug te keren, naar het werk te rijden (zowel met eigen (auto, motor, scooter, fiets) als met het openbaar vervoer) of als er sprake is van overmacht en elke andere activiteit waarvan je kunt aantonen dat dit strikt noodzakelijk is. (zie in het kort in het Spaans de officiële flyer van de regering hieronder).

WEL: Eenieder die de straat op dient te gaan wordt aangeraden een mondmasker te dragen en indien mogelijk handschoenen aan te doen. Bij trein, bus en metrostations worden sinds maandag gratis mondmaskers uitgedeeld voor reizigers van het openbaar vervoer. 

Ook dient iedereen een veiligheidsafstand te houden van 1,5 tot 2 meter (de bekende social distance) zoals wanneer men dient te wachten in een rij (bij de supermarkt bv.), in het openbaar vervoer en ook tijdens het werken (indien mogelijk). Aangeraden wordt om zo vaak mogelijk de handen te wassen met zeep en desinfecteren met een alcoholoplossing of handgel. 

Oppervlakken die vaak worden aangeraakt dienen gedesinfecteerd te worden, werkruimtes dienen regelmatig geventileerd worden en van de werkplek mag men liefst zo min mogelijk materiaal mee naar huis nemen. Indien mogelijk smartphones, brillen, schoenen en kleding schoonmaken (wassen 60 tot 90 graden) alvorens de woning te betreden (dit om jezelf en je familie te beschermen). 

NIET: Werknemers met symptomen (hoest, niezen, koorts) mogen niet gaan werken, net zoals werknemers die in contact zijn geweest met corona-patiënten en besmette personen. Deze personen dienen in thuisquarantaine te blijven. Werknemers die wel aan het werk zijn en zich ziek beginnen te voelen of de corona-symptomen beginnen te krijgen dienen meteen naar huis te gaan.

LEESTIP: Wat mag wel en wat mag niet tijdens de noodtoestand 

NIET: Het is nog steeds niet toegestaan om te gaan wandelen in de natuur, stadsparken, op het strand, op de boulevard etc. kortom, men mag alleen buiten komen om naar de supermarkt te gaan, hond uit te laten (dichtbij huis) etc. zoals hierboven vermeld. Er mag niet gesport worden in de buitenlucht dus niet gaan joggen of fietsen. Kinderen mogen de straat niet op om te gaan spelen.

Men mag alleen met de auto rijden als men naar de werkplek rijdt of terugkeert van het werken, als men naar de eerder genoemde toegestane plaatsen dient te gaan (supermarkt, apotheek etc.), om te tanken bij de tankstations, als men een arts of ziekenhuis dient te bezoeken. Er mogen twee personen in de auto zitten als men naar bepaalde plaatsen dient te gaan maar per rij stoelen mag slechts één persoon zitten. Het is NIET TOEGESTAAN om met twee personen naar de dichtstbijzijnde supermarkt te rijden, tenzij een persoon hulpbehoevend is.

NOTA: Het plaatsen van reacties is niet mogelijk.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.