Gaan Andalusië, Valencia en Madrid naar Fase 1 op 18 mei?

Gaan Andalusië, Valencia en Madrid naar Fase 1 op 18 mei?
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De autonome regio’s hebben tot woensdag 13 mei de tijd om de benodigde documenten in te leveren waar het Ministerie van Volksgezondheid naar kijkt om te bepalen of provincies van Fase 0 naar Fase 1 kunnen gaan. Daarbij moeten deze provincies voldoen aan diverse gezondheidscriteria die we hier niet allemaal gaan opnoemen. De vraag is nu of op maandag 18 mei de provincies Málaga en Granada in Andalusië naar fase 1 gaan en of de overige gezondheidsdistricten in de autonome regio Valencia ook naar Fase 1 gaan.

Zoals bekend is op maandag 11 mei de Fase 1 van het Spaanse de-escalatieplan ingegaan voor 51% van de Spaanse bevolking. 49% van de bevolking bevindt zich echter op dit moment nog steeds in Fase 0, dit tot grote ontevredenheid in de meeste van deze regio’s.

Vanaf deze woensdag 13 mei zal het Ministerie van Volksgezondheid opnieuw de documenten van de autonome regio’s bestuderen en zich daarop baseren om een beslissing te nemen of bepaalde regio’s en provincies op maandag 18 mei alsnog naar Fase 1 kunnen gaan. Waarschijnlijk zal dit vrijdagmiddag of zaterdag bekend worden gemaakt.

Voor de meeste Nederlanders en Belgen die woonachtig zijn in Spanje heeft dat het meeste effect op de autonome regio en stad Madrid, de regio Catalonië, de Valencia regio en Andalusië. Daarnaast zijn er nog Castilië en León en Castilla-La Mancha waar niet alle provincies naar Fase 1 zijn gegaan.

Volgens bronnen binnen het Ministerie van Volksgezondheid die aan de krant La Vanguardia informatie hebben gegeven, hebben de regio’s en provincies Valencia (Castellón, Valencia en Alicante), Andalusië (Málaga en Granada) en Castilla-La Mancha (Toledo, Ciudad Real en Albacete) de meeste kansen om op maandag 18 mei naar Fase 1 te gaan.

Valencia

In de Valencia regio heeft men gevraagd dat de resterende 14 gezondheidsdistricten op maandag 18 mei overgaan naar Fase 1. Voor het gezondheidsdisctrict La Ribera wil de regionale regering van de Comunidad Valenciana dat er een verbod komt op de bijeenkomsten van vrienden en familie in huis, op een terras of buiten op straat. 

De gemeenten die bij het gezondheidsdistrict La Ribera horen zijn: Sueca, Alberic, Algemesí, Alginet, Almussafes, Alzira, Benifaió, Carcaixent, Carlet, Catadau, Guadassuar, l’Alcúdia, Sueca, Albalat de la Ribera, Alfarp, Antella, Benimodo, Corbera, Gavarda, Llaurí, Llombai, Polinyà del Xúquer, Riola, Tous, Sollana en Cullera.

Verder heeft de autonome regio Valencia aangevraagd dat men zich tussend e verschillende gezondheidsdisctricten mag bewegen, iets dat op dit moment in Fase 1 niet is toegestaan.

Catalonië

In Catalonië heeft men gevraagd dat de gezondheidsdistricten die niet naar Fase 1 zijn gegaan, te weten Barcelona, Gerona, Lerida en Catalunya Central op maandag 18 mei wél naar Fase 1 kunnen gaan, op Barcelona na. In Catalonië heeft men dus gevraagd dat Gerona, Lerida en Catalunya Central overgaan naar Fase 1 behalve de stad en omgeving van Barcelona. Catalonië heeft op dit moment nog steeds te maken met veel besmettingsgevallen en sterfgevallen wat betreft het coronavirus. 

Madrid

In de Madrid regio inclusief de Spaanse hoofdstad Madrid wil men ook zo snel mogelijk van Fase 0 naar Fase 1 gaan maar de kans is vooralsnog klein dat dit gaat gebeuren op maandag 18 mei. Net zoals in delen van Catalonië heeft de Madrid regio, en dan met name de hoofdstad, nog steeds te maken met heel veel besmettingen en sterfgevallen al is het wel dalende. Madrid is de regio waar tot nu toe de meeste sterfgevallen zijn geweest en waar de meeste mensen zijn besmet geraakt.

Eilanden Fase 2

De Canarische Eilanden El Hierro, La Gomera en La Graciosa en het Balearen eiland Formentera hebben gevraagd om op maandag 18 mei over te schakelen van Fase 1 naar Fase 2. Deze eilanden waren op 4 mei de eerste plaatsen in Spanje die meteen naar Fase 1 overgingen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.