Aantal corona-besmettingen stijgt in Andalusië na beëindiging mondkapjesplicht en feesten

Aantal corona-besmettingen stijgt in Andalusië na beëindiging mondkapjesplicht en feesten
Beeld: Europa Press

Aantal corona-besmettingen stijgt in Andalusië na beëindiging mondkapjesplicht en feesten

SEVILLA – De regionale premier van Andalusië, Juanma Moreno, heeft bevestigd dat het erop lijkt dat het aantal corona-besmettingen weer aan het stijgen is in de autonome regio. Maar omdat er alleen nog gekeken wordt naar het aantal besmettingen vanaf 60 jaar, ontbreekt het aan duidelijke cijfers. Daarom wordt ook gekeken naar de verkoop van de zelftesten in de apotheken die explosief zijn gegroeid in Andalusië.

De regionale premier heeft opnieuw het advies voor het dragen van een mondkapje in de binnenruimtes aangekondigd. Let op, het gaat om een advies want de mondkapjesplicht in binnenruimtes (op enkele uitzonderingen na) is sinds 20 april niet meer van kracht in Spanje. Ook wordt gekeken naar het rioolwater waaruit men kan opmaken of er meer besmette personen zijn.

Om de ouderen beter te beschermen heeft de regionale premier aan het Ministerie van Volksgezondheid gevraagd om te starten met de vaccinatie met de tweede boosterprik bij 80-plussers. Het is ook in deze groep waar veel mensen besmet raken met Covid-19. Volgens de regionale premier heeft Andalusië duizenden tweede boosterprikken in de ijskast liggen, klaar voor gebruik wanneer men toestemming krijgt.

De verkoop van zelftesten bij de apotheken is volgens cijfers van het Consejo Andaluz de Colegios de Farmacéuticos met 600% gestegen met een gemiddelde van 300.000 verkochte zelftesten per dag. Met het huidige systeem is het met de cijfers niet mogelijk om te weten hoeveel mensen positief getest worden op Covid-19. Er wordt namelijk alleen nog gekeken naar de 60-plussers.

Volgens de laatste cijfers van het Ministerie van Volksgezondheid van 10 mei is de corona-incidentie bij de 60-plussers in Andalusië gestegen naar bijna 534 per 100.000 inwoners. Maandag werden er 7.307 positief geteste 60-plussers gemeld en 37 corona-doden in Andalusië. Er liggen in Andalusië op dit moment 860 Covid-patiënten in de ziekenhuizen waarvan 50 op de intensive care.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.