menu: rubrieken, zoeken & meer

Aantal corona-besmettingen stijgt in Andalusië na beëindiging mondkapjesplicht en feesten

Aantal corona-besmettingen stijgt in Andalusië na beëindiging mondkapjesplicht en feesten
Beeld: Europa Press

Aantal corona-besmettingen stijgt in Andalusië na beëindiging mondkapjesplicht en feesten

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SEVILLA – De regionale premier van Andalusië, Juanma Moreno, heeft bevestigd dat het erop lijkt dat het aantal corona-besmettingen weer aan het stijgen is in de autonome regio. Maar omdat er alleen nog gekeken wordt naar het aantal besmettingen vanaf 60 jaar, ontbreekt het aan duidelijke cijfers. Daarom wordt ook gekeken naar de verkoop van de zelftesten in de apotheken die explosief zijn gegroeid in Andalusië.

De regionale premier heeft opnieuw het advies voor het dragen van een mondkapje in de binnenruimtes aangekondigd. Let op, het gaat om een advies want de mondkapjesplicht in binnenruimtes (op enkele uitzonderingen na) is sinds 20 april niet meer van kracht in Spanje. Ook wordt gekeken naar het rioolwater waaruit men kan opmaken of er meer besmette personen zijn.

Om de ouderen beter te beschermen heeft de regionale premier aan het Ministerie van Volksgezondheid gevraagd om te starten met de vaccinatie met de tweede boosterprik bij 80-plussers. Het is ook in deze groep waar veel mensen besmet raken met Covid-19. Volgens de regionale premier heeft Andalusië duizenden tweede boosterprikken in de ijskast liggen, klaar voor gebruik wanneer men toestemming krijgt.

De verkoop van zelftesten bij de apotheken is volgens cijfers van het Consejo Andaluz de Colegios de Farmacéuticos met 600% gestegen met een gemiddelde van 300.000 verkochte zelftesten per dag. Met het huidige systeem is het met de cijfers niet mogelijk om te weten hoeveel mensen positief getest worden op Covid-19. Er wordt namelijk alleen nog gekeken naar de 60-plussers.

Volgens de laatste cijfers van het Ministerie van Volksgezondheid van 10 mei is de corona-incidentie bij de 60-plussers in Andalusië gestegen naar bijna 534 per 100.000 inwoners. Maandag werden er 7.307 positief geteste 60-plussers gemeld en 37 corona-doden in Andalusië. Er liggen in Andalusië op dit moment 860 Covid-patiënten in de ziekenhuizen waarvan 50 op de intensive care.