skip to Main Content
Carles Puigdemont beschuldigd van corruptie ten tijde van burgemeesterschap Gerona
20 Minutos

Carles Puigdemont beschuldigd van corruptie ten tijde van burgemeesterschap Gerona

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Puigdemont door rechter beschuldigd van fraude

20 Minutos

GERONA – De Guardia Civil voert op het moment van schrijven huiszoekingen uit in de gemeentehuizen van drie gemeenten, te weten Gerona, Salt en Sarrià de Ter. Deze drie gemeenten zijn met elkaar gelinkt via een corruptieschandaal rondom het waterbeheer. Het onderzoek naar de vermeende fraude en corruptie heeft de naam “Aquarium” gekregen.

Het onderzoek richt zich op de vermeende fraude, corruptie en verduistering van overheidsgelden bij het regionale waterbedrijf Aigües de Girona (Agissa). Die fraude begon ten tijde van de regeerperiode van de socialistische Quim Nadal maar zette zich voort toen Carles Puigdemont nog burgemeester was van de stad Gerona, voordat hij als regiopremier van Catalonië werd aangesteld door Artur Mas.

De onderzoeksrechter beschuldigd de reeds voor justitie gevluchte voormalige regiopremier van Catalonië van vermeende verduistering van overheidsgeld en aannemen van steekpenningen ten tijde van zijn burgemeesterschap in de stad Gerona. Volgens de politie is er minstens 15 miljoen euro omgeleid via niet-bestaande diensten en valse en opgeblazen facturen via watercontacten.

Deze onregelmatigheden en frauduleuze praktijken begonnen al toen de socialistische (PSC) Joaquim (Quim) Nadal de burgemeester was van gerona. Carles Puigdemont was tussen 2011 en 2016 de burgemeester van Gerona en tijdens zijn bewind ging de exploitatie van het waterbedrijf Agissa gewoon door.

Puigdemont wordt nu door de onderzoeksrechter in Gerona aangeklaagd en beschuldigd vanwege de miljoenenfraude. Deze zaak kwam aan het rollen toen de CUP partij in 2015 een klacht had ingediend tegen de concessiehouder van de waterdienst in de gemeenten Gerona, Salt en Sarrià de Ter.

Detail is dat ten tijde van deze fraude de huidige president van het Catalaanse Parlement, Roger Torrent, de burgemeester was van Sarrià de Ter. Er is niets bekend over een eventuele deelname van Torrent bij de vermeende fraude en corruptie rondom het waterbedrijf.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 21 reacties
 1. Echt waar ik lees nu even alles terug….leo man, je hebt echt hulp nodig.
  Ga wat meer naar buiten, en fleur wat op, als ik zo negatief zou zijn en zo agressief zou zijn, dan zou ik denk ik al onder de groene zoden hebben gelegen.
  En je af zonderen van Belgen en Nederlanders, pffff, je komt anders telkens ons allen hier ¨verblijden¨ met je negatieve kijk op het dagelijkse leven….stop dan daar AUB ook mee, dat zal een hoop mensen een enorm plezier geven.

  Maar beter kunnen we gewoon niet meer op je gezever reageren en het gewoon bij de inhoud van het artikel blijven.

  De man wordt verdacht van een misdrijf, inmiddels wordt zijn lijstje langer en langer en net zo goed als bij de PP en de PSOE onderzoeken, waar rook is, is vuur en ook deze heer, de bekendste vluchteling van ons mooie land, zal zich moeten verantwoorden voor de rechter en indien hij schuldig is, zijn straf moeten ondergaan. En laat dan AUB al het andere geneuzel en gegil over de PP dit en de PP dat achter wege! Dat heeft geen reet met dit artikel te maken…..

  Dat eeuwige gezever over hoe lang je al in Spanje woont en dat je een Spaanse vrouw hebt, dat boeit niemand hier. Er zijn zoveel mensen die al zeer lang in Spanje wonen, maar ook de mensen die er niet wonen of maar kort wonen, hebben gewoon recht van spreken, of je dat nu leuk vind of niet. En dan mij uitmaken voor de grootste betweter van dit forum?? Ach dat maakt mij niets uit jochie….we weten wie het zegt.

  Allemaal een vrolijk, fijn en POSITIEF weekend gewenst heh!

 2. In het algemeen reageer ik weinig,maar nu ben ik toch totaal
  Geschrokken vN ene Leo, nooit iets positiefs gezien,
  Advies geen podium meer geven, leidt alleen tot frustratie, en
  Ergernis

 3. Jopke…

  Waarom nog reageren op iemand als leo?
  Die man is een zuurpruim, heeft zijn job ooit verloren en verwijt dat de PP.
  Al het andere, kan hij niet zien man.
  De man is zo negatief dat ze in de labo´s een nieuwe standaard hebben uitgevonden, als je op of onder de leo standaard zit, dan ben je de klos en is er geen hoop meer.
  Jopke, jij hebt echte problemen, der leo niet, die zend zijn vrouw uit om te werken en hij zit hier ons allen de les te lezen….

  AUB, net als der herr P. die zijn Adolf boekje net uit heeft….negeer die mensen, geef ze geen podium en pak ze aan als ze de wet hebben overtreden en daarna is de rest…geschiedenis….

  Jopke, we hebben toch wel belangrijkere zaken om ons druk over te maken man, jij je gezondheid…ik….ach ik deal wel met mijn eigen zaken hahahaha

  1. Hoi Juan74. Ik weet het wel maar soms kan ik het niet laten. Maar inderdaad: leo ziet alles negatief. Als je zo moet leven…
   Bij sommige zoals A Bakker en miel reageer ik niet meer direct onder hun reactie, maar steeds indirect…zal ik ook moeten doen bij anderen. Hou je goed…en bedankt voor je reactie

   1. Ik heb net zijn reactie helemaal onderaan gelezen. Der leo woont 20j in Madrid, wel ik 50j in Catalonië. En ík moet mij diep schamen? Zegt net hij die te lui is om werk te zoeken en zijn vrouw voor de kost te laten werken en steeds kankeren op de pp die de schuld heeft van alles en nog wat! Ik zeg het nogmaals: ik heb hier in Spanje belastingen betaald waar leo nog eens 50j écht voor zal moeten gaan werken om mij in te halen en dát geeft mij verdomd het recht van spreken hier!!!

 4. Jopke, je hebt volledig gelijk. Iedereen geeft hier zijn mening over alles en nog wat, zelfs over dingen die dan weer niets te maken hebben met het feitelijke onderwerp. Mijn casa staat op 20Km van Girona, en als je de verloedering bekijkt in de buitenwijken van Girona, en je praat een beetje met de buren, dan pas bekom je feiten, exácte feiten, die bewezen zijn. Dankzij wanbeleid, favoritisme én corruptie zijn er een aantal projecten afgesprongen, waardoor de stad Girona niet meer zo aantrekkellijk geworden is voor haar bewoners). Touristen zien de kathedraal, een paar trappen, en eventueel de paar bruggen over de Onyar of de Ter, en denken gauw van; “waauw, zo leuk en mooi”. Maar praat me de plaatselijk bar- of restaurantuitbater, en je hoort een ander verhaal.
  Even ter info: het fortuin van een aantal separatisten zit in Andorra, de krijgskas van de Catalaanse regering zit in Zwitserland. Zo hoeven er geen belastingen betaald te worden aan Madrid (En met Madrid bedoel ik de regering, welke kleur deze ook heeft, PP, PSOE, C’s, whatever). Maar deze fortuintjes zijn niet verkregen door noeste arbeid of flinke commerciële deals.
  De enige grote verliezers in dit alles zijn de bewoners, en eigenlijk álle Catalanen. Zoals mijn buurman Pedro ooit zei, in het begin van deze hele hetze: Mijn pensioen komt van Madrid. Mijn auto rijdt met Spaanse nummerplaten, Spaanse verzekering. Als Cataluña inderdaad dankzij deze Pitufo (Smurf, voor de mensen die de Spaanse taal niet beheren) onafhankelijk wordt, wie gaat mij dan betalen? Hoe kunnen de meeste jubilados dan nog overleven, aangezien het pensioentje al niet zo groot is in Spanje?

  1. Mooi verwoord Patrick en nét dit hoor ik ook mijn regio alhoewel er oo wel dorpen zijn waar ze écht overtuigd voor de onafhankelijk zijn, énorm fanatiek! Een normaal gesprek kan je met deze lui niet doen. Mijn goed onderbouwde en redelijke argumenten tellen niet, ze laten me zelfs niet uitpraten. Triestig…

 5. Ben het helemaal met Juan 74 eens. Dit zou ons grote vriend Bergpiek nooit doen. Deze man is goudeerlijk! En dat eerlijke evangelie probeert ie nu zelfs in Duitsland over te brengen, waar hij al een tijdje op staatsbezoek is, want eigenlijk is hij natuurlijk de president van de republiek Catalonië . Wellicht dat later nog andere landen volgen. Handen af van Bergpiek!

 6. Niemand weet wat hier waar is en toch geloven jullie allen alles wat er in de media verschijnt.
  De kans is groot dat dit enkel tot doel heeft Puigdemont in een slecht daglicht te plaatsen.
  Ieder weet toch dat men alles doet om de meerderheid van de Catalanen buiten spel te zetten. Gun de Catalanen zelfbestuur, net als de Basken trouwens.

  1. De aanklacht is door de CUP partij ingediend en er wordt al lange tijd, zelfs voor het illegale referendum en alle problematiek daarna, over gesproken. Je moet ook niet alles afschrijven als een complot uit Madrid etc. Dit heeft niets met zelfbestuur te maken, dit heeft te maken met pure fraude en corruptie voor de tijd dat hij regiopremier was.

   1. Hulde voor de reactie van de redactie.
    Maar ik wil niet op mijn geweten hebben dat het hier weer in een wedstrijdje verplassen ontaard.

    Dus laten we zeggen, het recht zal zegevieren.
    Net als al die lui die elkaar lachend op de schouders klopten toen de PP de klos was, moeten zei die toen riepen dat corruptie aangepakt moest worden, toch ook nu staan te juichen…Spanje doet er wat aan! Welk land volgt??

 7. De ware aard van dit figuurtje is snel zichtbaar geworden laten we er vanuitgaande dat deze info klopt, en dat hij zo snel mogelijk achter de tralies verdwijnt.

 8. Jawel die Catalaanse politici kunnen er wat van. Eerst werden twee zoons van (ex) president Pujols wat jaren terug met een auto vol geld aan de grens met Andorra aangehouden. Toen kwam de partij van Arthur Mas op de voorpagina met een gigantisch corruptie schandaal: Miljoenen gestolen van de bouw van het operahuis in Barcelona. Arthus Mas zei van niets te weten maar trad snel af en zette Puigdemont op de Catalaanse troon. Dit heerschap moest zonodig een revolutie in Catalonia beginnen, waarbij natuurlijk Madrid van machtsmisbruik beschuldigd werd, terwij Catalanen er in alle vrijheid konden leven. Een rookgordijn operatie dus, om eigen corruptie te verdoezelen. Mislukt. Die Puigdemont zal voor vele jaren in de bak verdwijnen.

 9. Nee, toch…ik ben in shock.
  De meeste eerlijke politicus aller tijden zou corrupt zijn, zou de wet hebben overtreden, dit kan toch niet waar zijn?? Wie had dat nu gedacht….

  Tja, sarcasme is soms toch ook wel eens aardig in plaats van direct lelijk te doen heh.
  Maar er zal niemand van verbazing van zijn of haar stoel vallen vanwege dit nieuws zo verwacht ik. Alleen de mensen die de man echt als een heilige zien misschien en zelfs de heiligen waren niet zonder zonden heh.

  In algemene zin, corruptie keihard blijven aanpakken en ook het verduisteren van overheidsgelden keihard blijven aanpakken, dat is de enige manier om schoon schip te maken, of het ooit lukt om het helemaal weg te krijgen, die illusie heeft geen mensen denk ik

  1. Dit wisten we allemaal al dat het eraan zat te komen. Waar blijven de reacties nu van de sep-aanhangers hier alla “mieleke, “a brood en anderen? Waar zijn ze nu? De hypocrieten! Wel steeds kankeren op Madrid (met name de pp)… maar hoo! Nu het over die bende oproerkraaiers gaat lees ik plots niets meer!

   1. Gaan we weer Puigdemont bashen terwijl Rajoy begon met bashen, had Rajoy(ik moet het netjes zeggen) zijn mond gehouden was de hele zooi niet aan de orde geweest, maar net zoals er hier kinderen van 60 jaar of zelfs ouder zitten zitten die daar ook en laat dan het kleuter gevecht maar beginnen welles nietus, als jij dit doet dan doet ik dat en dan de reakties van de zogenaamde opgegroeide mens die net zo hard mee doet in de beoordeling dat ik mijzelf hier zelf voor ben gaan schamen en mijzelf voledig terug getrokken heb van Belgen en Nederlanders in het algemeen. Er is hier geen goed of kwaad te zien maar enkel maar KWAAD en dat kan toch nooit de bedoeling zijn?

    1. En hier dan de eerste reactie en zoals altijd weer iemand die de FEITEN gewoon omdraait omdat dit beter uitkomt! Wie is begonnen? Wie had beter zijn mond gehouden en de ‘onafhankelijkheid’ uitgeroepen? Ga gewoon even het nieuws na vh afgelopen jaar na. Maar ja we kennen jouw voorliefde om zowat al de nieuwsfeiten niet te geloven. Als het jou niet uitkomt dan is het gewoon fake nieuws. En kwaad? Jazeker, tenminste over dit! Dit gaat mij rechtstreeks aan vermits ik hier in Catalonië woon. En zullen we het dan meteen ook hebben over de pp waar jij razend op bent? Dat mag dan volgens jou dan weer wel? Zoals ik al zei hierboven: het barst op het forum vd hypocrieten.

     1. Volgens mij is jouw Spaans NIHIL, anders had je mij nu echt wel begrepen. Rajoy is de aanstoot gevende geweest en hierbij ook de grote schuldige geweest met een onjuiste aanpak van de problemen, tel hierbij de corruptie op bij de PP en de boel was er klaar mee. Ik leef in Spanje ik leef tussen de Spanjaarden, ben afhankelijk van Spanje en ik weet ook precies waar ze het over hebben. Ik zit al jaren na te denken om de Spaanse nationaliteit te vragen omdat ik mezelf totaal niet meer kan vinden in Nederland waar ik met tegenzin naartoe zou gaan als het echt moest. Het is echter allemaal andersom jullie zijn mensen met een uitkering of inkomsten vanuit het buitenland en hebben dan het lef deze meningen te spuien terwijl de Spanjaarden hier niet op kunnen reageren, schaam je heel diep zelfs. Rajoy is nu weg en je ziet de rust onder de bevolking al zijn ze nog steeds bang voor wat de PP nog een smerige dingen zal gaan doen om roet in het eten te gooien. Voorzoverre is het ze gelukt een minister weg te werken dit op het punt stond het zo geliefde PP stierenvechten uit te schakelen, voor zover was dit de aktie van de PP. Helaas blijven hierdoor de stieren gevechten nog een heel stuk langer en zal het dierenleed ook minder snel ophouden. Ik gaat vanaf nu IRL de Nederlanders en Belgen negeren want heb hier al gezien hoe er gedacht wordt en eigenlijk is dat schadelijk voor Spanje en ook voor mensen die erover nadenken de Spaanse nationaliteit te nemen zoals ik, ik heb geen wens voor troebel water.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken