skip to Main Content
Geleende toeristen laten Spanje links liggen
Pixabay

Geleende toeristen laten Spanje links liggen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Geleende toeristen laten Spanje links liggen

Pixabay

MADRID – Gedurende de afgelopen jaren was Spanje als vakantieland populairder dan ooit bij de buitenlandse toeristen en werden er jaar op jaar records wat betreft internationale vakantiegangers gebroken maar het lijkt erop dat daar nu een einde is gekomen. Sommigen spreken al van een “burbuja turistica” zoals ze ook al spraken tijdens de crisisjaren over de bouw bubbel. Feit is echter dat er dit jaar tot nu toe wel iets meer toeristen zijn gekomen maar de traditionele markten zoals de Britten en Duitsers laten het afweten.

In 2017 kwamen er 81,8 miljoen buitenlanders naar Spanje voor een vakantie of in ieder geval een meerdaags verblijf. In 2016 was dat aantal nog 75,3 miljoen toeristen en in 2015 was dat 68,2 miljoen internationale vakantiegangers. Een groot deel van deze extra toeristen die naar Spanje kwamen kunnen omschreven worden als “geleende toeristen” omdat ze voor Spanje kozen in plaats van andere minder stabiele landen.

Tot nu toe in 2018 zijn er (tot eind juni) alweer 37,1 miljoen toeristen naar Spanje gekomen, een 1,8% meer dan het eerste half jaar in 2017. Het aantal vakantiegangers uit, wat men in Spanje noemt traditionele landen, Groot Brittannië daalde echter met 2%, uit Duitsland daalde dat met 5,7% en uit Zwitserland daalde het met 10,5%. Daar tegenover staat dat het aantal toeristen uit Nederland met 10,4% is gestegen en het aantal Belgische toeristen met 8%.

Er is dus weliswaar een stijging van 1,8% maar de hoge percentages zoals jaren daarvoor worden niet meer gehaald. Exceltur verwacht dat dit jaar een stijging van het aantal toeristen verwacht wordt van 2,6% terwijl men dat in het begin van dit jaar nog op 3,3% schatte.

Andere landen

Feit is dat met name de toeristen uit Groot Brittannië en Duitsland weer kiezen voor de landen Turkije, Tunesië en Griekenland waar het toerisme weer in de lift zit nadat ze enkele jaren te maken hebben gehad met de gevolgen van de economische crisis, politieke problemen, veiligheidsproblematiek na terroristische aanslagen, migranten uit Afrika, etc. Daar lijkt nu een einde aan te zijn gekomen.

Turkije

In Turkije is het toerisme tot aan de maand mei toegenomen waarbij er 28,7% meer Duitsers kwamen met een stijging van 245.000 toeristen, 39,1% meer Britten met 155.000 toeristen, 38,8% meer Fransen met 55.000 toeristen en 49,6% meer Russen met 460.000 toeristen. In 2017 kwamen er nog 30,2 miljoen buitenlanders naar Turkije op vakantie.

Griekenland

In Griekenland meent men dat ze dit jaar zullen afsluiten met 32 miljoen buitenlandse toeristen wat meer is dan de afgelopen jaren. In 2016 was dat nog 24,7 miljoen toeristen en in 2017 waren er dat 27 miljoen toeristen. Tussen januari en eind juni 2018 ontving Griekenland 9,46 miljoen toeristen, een stijging van 19,1% ten opzichte van vorig jaar. Het merendeel van de internationale toeristen kwam uit andere EU-landen waarbij dat steeg met 26,2%, zoals 38,9% meer Duitsers, 11% meer Fransen en 10,5% meer Britten.

Tunesië

Naast Griekenland en Turkije zit het internationale toerisme in Tunesië ook weer in de lift en verwacht men dit jaar meer dan 8 miljoen internationale vakantiegangers. In 2017 bleef dat aantal steken op 7 miljoen wat al 23% meer was dan het jaar daarvoor en meer dan de 5,3 miljoen toeristen wat een flinke daling was als gevolg van de terroristische aanslag in het land.

Egypte

Gedurende 2017 kreeg Egypte 8,3 miljoen internationale toeristen op bezoek maar voor dit jaar verwacht men weer een stijging naar 12 miljoen toeristen nu de Russen weer terugkeren. Deze aantallen zijn echter nog niet te vergelijken met de 14,7 miljoen toeristen die Egypte ontving in 2010, voor de revolutie en voor het ongeval met een Russisch vliegtuig.

Toekomst

Of de voorspellingen uit gaan komen over de afname van interesse voor Spanje als vakantieland moet later dit jaar blijken als de eindcijfers bekend worden gemaakt. Wat nu al wel te merken is dat het aantal internationale vakantiegangers minder snel stijgt dan andere jaren daarvoor. Op den duur zal dit gevolgen gaan hebben. Spanje is echter wat betreft aantallen buitenlandse toeristen nog steeds een van de landen waar de meeste toeristen naartoe gaan voor een vakantie.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 11 reacties
 1. Als ik het artikel goed begrijp is er dus nog steeds sprake van een STIJGING van het aantal toeristen, alleen is die stijging minder hoog dan de afgelopen jaren.
  Wat maakt het nou uit of er bijv. wat minder Engelsen komen, als dat gecompenseerd wordt door bijv. Nedelanders of Belgen??

 2. Geen idee of alleen de mensen die weer kiezen voor de goedkope All-In locaties degenen zijn die Spanje links laten liggen. Wat ik overigens ook niet begrijp, want de meeste van deze plekken zijn nog bloedlink, maar dat moet ieder voor zich weten.
  Het is wel zo dat bij ons sowieso geen koopjesjagers kwamen, want het is simpelweg pittig geprijsd hier. Echter ondanks deze prijzen was het voorgaande jaren toch een stuk drukker dan dit jaar. Ik vrees dat mensen domweg teveel te kiezen hebben tegenwoordig. En als het aantal toeristen niet toeneemt, moet de koek door steeds meer partijen gedeeld worden.

  1. Als Spanje nog meer emigranten gaat binnenlaten is het net zo bloedlink aan het worden als elk ander land. En verder blijft Spanje overal met rap tempo de prijzen maar verhogen waardoor het eigen volk zo arm als job aan het worden is en de toerist ook elders zijn heil gaat zoeken. Met de Diesel prijs volgend jaar 28% omhoog zullen toeristen met eigen auto ook de andere kant op rijden. Spanje jaagt de toeristen weg en juist die toeristen zijn het belangrijkste voor de economie want er komt verders geen enkele reet meer uit Spanje zelf om de economie te verbeteren.

 3. Frank, Frank toch.
  Laat een ieder toch in zijn waarde hoe ze de vakantie willen vieren.
  Jij hebt blijkbaar alleen mar ergernis tijdens je vakantie/verblijf in Spanje.
  Relax man.

 4. Niet akkoord, sorry. In deze andere landen was de daling de laatste jaren meer dan in Spanje zodat als er een stijging is dit meer merkbaar is. De andere landen hebben hun prijzen enorm gezakt zodat de toeristen die op zoek zijn naar goedkopere all in vakanties, nu terug stilletjes boeken voor deze landen. Net wat Frank ook zei.

 5. Ik denk dat je blij moet zijn dat ze voor een ander land kiezen.
  Deze categorie toeristen schoppen altijd voor het goedkoopste.
  Beter kwaliteit dan kwantiteit, meestal komt er ook weer een beetje fatsoen terug.

 6. Mooi zo. Word eindelijk weer rustig. Turkije is zó goed als failliet en Turkije heeft al 85 miljoen schuld aan Spanje..

  1. Ja Anne, wat wil je hiermee zeggen? Als Turkije failliet gaat hoe gaan ze die 85 miljard terugbetalen? Of is het de bedoeling dat Noord Europa zoals gewoonlijk hier weer voor moeten opdraaien? Dit heeft trouwens niks met dit topic te maken

 7. Je kunt je afvragen in hoeverre je dit soort toeristen wel wilt hebben in je land. Ze zorgen zeker voor inkomsten, maar vaak zijn het toeristen die voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten en liever 1 of 2 weken in een all inclusive resort op hun luie reet willen liggen of bij een cafe of restaurant van land van herkomst zitten in plaats van überhaupt iets van het land te zien.

  1. Een goede zakenman weet dat elk dubbeltje telt, dus elke toerist hoe goedkoop ook die niet meer komt is verlies op het totaal geheel. Een daling in toeristen is daardoor helemaal niet positief in Spanje met een regering die helemaal niet weet hoe anders geld te genereren. Ja er is wel een partij met hoogopgeleiden die dat wel weet maar die komt door de enorme corruptie nooit aan de macht. Dus hoe lager het aantal toeristen hoe slechter dat voor Spanje is. Toch is dit eigen schuld dikke bult, door continu maar alles te blijven verhogen en steeds meer regels toe te passen stapt men op naar een andere lokatie. Maar de Spanjaarden staan dan ook in de kinderschoenen als het om echte handel gaat. Ze snappen niet eens dat als je soms iets gratis weg geeft je dit meer klanten kan opleveren en zo meer naam bekendheid genereerd wat uiteindelijk zeer positief wordt voor het dagelijks inkomen. De burger is de belangrijkste bron en niet een ander bedrijf zoals het nu gaat in Spanje.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by