skip to Main Content
Extreemrechtse partij VOX gefinancierd door Iraanse verzetsstrijders
Archieffoto

Extreemrechtse partij VOX gefinancierd door Iraanse verzetsstrijders

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De in opkomst zijnde politieke partij VOX waar de laatste weken veel over gepraat wordt in verband met de autonome verkiezingen in Andalusië, blijkt gefinancierd te zijn door voormalige verzetsstrijders van het Iraanse Volksmoedjahedien. Dit is een Iraanse verzetsbeweging die tot doel heeft het bewind in Iran omver te werpen. VOX geeft deze financiering na publicatie in kranten toe.

Afgelopen weekend kwam de krant El País met een artikel waaruit blijkt dat de politieke partij VOX in 2014 gefinancierd werd door gevluchte Iraanse verzetsstrijders van het MEK, in het Spaans Consejo Nacional de la Resistencia de Irán. In 2014 presenteerde VOX zich voor de Europese verkiezingen met kandidaat Alejo Vidal-Quadras die meer dan 800.000 euro aan financiering van oud verzetsstrijders had geïncasseerd.

Vidal-Quadras wist het niet te halen bij het Europees Parlement en vertelde later op het moment dat hij de partij verliet van de min of meer niet toegestane financiering. Op zich is het niet nieuws want al in 2015 werd er over financiering van de Iraanse democratische oppositie in ballingschap gesproken maar toen was VOX nog onbeduidend. De PP wist het toen echter wel te roepen waarbij de financiering toen door VOX wordt ontkend.

Het Iraanse Volksmoedjahedien is wereldwijd opgenomen op de lijst van terroristische organisaties wat de financiering erg dubieus maakt. De partijleider Santiago Abascal heeft tijdens de campagne meerdere malen herhaald dat zijn partij alleen door Spanjaarden werd gefinancierd, iets dat dus nu niet waar blijkt te zijn. Na de publicaties in Spaanse kranten erkend Abascal dat zijn partij giften heeft ontvangen van Iraanse kant maar dat dit “privé” donaties waren en legaal zijn.

Abascal is echter ook de politicus die geen goed woord over had voor de politieke partij Podemos die volgens hem gefinancierd werd door het regiem in Venezuela, iets dat overigens nog niet bewezen werd en slechts berust op aantijgingen aldus rechterlijke uitspraken.

Volgens de huidige kieswet in Spanje mogen buitenlanders politieke partijen niet financieren, iets dat dus wel gebeurd is in het geval van VOX en de Europese verkiezingen in 2014.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 19 reacties
 1. Een partij die opkomt voor de belangen van de eigen mensen. Dat kan natuurlijk niet, dus extreem rechts. Zo doorzichtig. We trappen er niet meer in!

 2. Het lijkt erop dat de geschiedenis zich weer gaat herhalen.
  Spanje is qua cultuur en ligging een sleutel
  voor het mo en europa.

 3. Ondertussen blijkt er dus tegen de nummer twee van VOX (Javier Ortega Smith) ook een Engelse aanhoudingsmandaat te bestaan omdat de man het gerechtelijk verbod geschonden heeft om alsnog het Gibraltar grondgebied betreden. Wat voor de man lastiger blijkt is dat hier door bij het groot publiek aan het licht gekomen is dat deze zelfverklaarde kampioen van “de nationalistische Spaanse zuiverheid” dus eigenlijk zelf een half-Argentijn is. Wat weer aangeeft dat de grootste en gevaarlijkste politieke zeloten zij zijn die de totaal incoherentie tussen hun politiek verhaal en eigen achtergrond willen verbergen.

 4. Tja, VOX moet natuurlijk zwart gemaakt worden nu die partij goed in de peilingen zit. Iran zou VOX betalen? Ach, er wordt ook beweerd dat Israël VOX steunt. Hoe het ook zij, VOX is een logisch gevolg van de slapte van de andere partijen.

 5. Anti-islam en anti-buitenlanders behalve als het geld in het laatje brengt. Heb het al vaker gezegd, Podemos en VOX is een pot nat. Allebei extreem en alleen geintereseerd in een slag slaan met dank aan populisme. Triest.

   1. Nou… anoniem… jij bent dapper!! Durft niet eens een nickname te gebruiken, zegt genoeg eigenlijk.

    Maar je kent mij niet dus kun je niet over mij oordelen. Maar verlicht mij eens, waaruit maak je op dat ik zo’n “ongevoelig extreem rechts persoon ben”? Raar dat je in staat bent om te schrijven maar niet in staat bent om te lezen…

 6. Waar VOX zijn financiering haalt lijkt me niet belangrijk, maar hun ideeën en politieke doelstellingen zijn echt wél zorgwekkend. Zeker als men rekening houdt met de mogelijkheid van een Spaanse regering met nationalisten (PP-VOX) en socialisten (PSOE).
  ‘k Mag er niet aan denken !!!

  1. Het is wel belangrijk want VOX wil het liefst alle buitenlanders het land uit hebben maar ondertussen als deze geld genoeg hebben mogen ze de partij wel steunen. Dat is dubbelzinnig en geeft aan hoe hun denkwijze is.

   1. Het migrantenstandpunt van VOX is zowat het enige in hun programma dat ik zou kunnen onderschrijven. Ze willen absoluut niet alle buitenlanders het land uit, maar wel een gecontroleerde migratie beperkt tot diegenen die hier nodig zijn én die bovendien de bereidheid tonen om zich aan te passen. Voor zover dit niet leidt tot het weigeren van mensen die recht hebben op asiel kan ik daarmee leven. De rest van hun extreem nationalistisch programma komt dicht in de buurt van het regime van een halve eeuw geleden. Ik ben bang dat dit weinig positiefs inhoudt voor de vrijheid van de bevolking en in het bijzonder voor ons, de hier gevestigde niet-Spanjaarden. .

    1. Als je nu hier lang genoeg woont, kan je gewoon een Spaans paspoort aanvragen Miel, dan ben je van alle eventuele toekomstige problemen af.
     Je bent dan ook geen Vlaming meer of Belg, dus kan niemand je daar nog mee lastig vallen….maar persoonlijk denk ik dat het met VOX wel een beetje mee zal vallen, zonder buitenlanders dondert de hele Spaanse economie zo hard in elkaar, dat de meerderheid nooit zo maar achter VOX zal gaan staan.

     Permanente verblijfsvergunning: Als je tien jaar in Spanje hebt gewoond, met ten minste vijf jaar hiervan geregistreerd als ‘permanente bewoner’, kun je een aanvraag indienen om burger te worden. In werkelijkheid biedt dit type permanente verblijfsvergunning dezelfde voordelen als volledig burgerschap, dus denk goed na of je echt een paspoort wilt of gewoon inwoner wilt zijn. Het enige dat je nodig hebt, is bewijzen dat je jezelf financieel kunt onderhouden, evenals een controle van het strafregister, een paspoort uit je eigen land en dekking van je ziektekostenverzekering. Deze ondersteunende documentatie moet worden ingediend bij het plaatselijke kantoor van de burgerlijke stand (Registro Civil) samen met dit ingevulde formulier in het Spaans en een vergoeding tussen 60 en 100 euro.
     Nogmaals, als Spaanse burger moet je je vorige nationaliteit opgeven, maar als een permanente inwoner niet. Op het moment zijn beide situaties ongeveer hetzelfde, maar het is niet zeker wat de toekomst inhoudt.

 7. Daar gaan we hoor.
  Niemand zei wat over Vox voor ze wonnen in deze regio.
  Nu ziet het zittende vee ze als een bedreiging en nu komen ze met modder gooien. Kennelijk ook nog met oud nieuws.
  Begrijpelijk, maar zorg gewoon dat je eigen boodschap en gedrag zo goed is, dat de bevolking een partij als Vox niet nodig heeft. Nee, we trappen naar een ander, omdat de eigen boodschap te slap is. Laten de zittende partijen nu eerst eens naar zichzelf kijken en dan pas zagen over een ander.
  In Nederland ontvangt Wilders dubieuze fondsen.
  In de USA mengen de Russen zich actief via Trump zijn mensen om hem in het zadel te krijgen. En zo zijn er zat voorbeelden.
  Als er ook maar iemand het het idee heeft dat het er in de politiek eerlijk aan toe gaat, dan moet die persoon toch eens beter om zich heen kijken.
  Maar ja, de kranten moeten ook vol heh.

  1. Nee het punt is juist dat de politiek NEGATIEF is en dat worden de meeste mensen behoorlijk beu, dus de mens is vanzelfsprekend onbetrouwbaar vooral in de politiek. Je wilt toch graag op een gezonde en gelukkige manier oud worden of niet? Als je dan verstandig bent geef je zulke onbetrouwbare personen geheel geen kans in de politiek of niet.

   1. Ik heb al een onbewoond eiland op het oog.
    Nu nog zien hoe ik daar een eigen staat van kan maken, dan heb ik ze niet meer nodig ook.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken