skip to Main Content
Boeing 737 van Tuifly op weg naar Brussel aan de grond gezet in Alicante
Tuifly

Boeing 737 van Tuifly op weg naar Brussel aan de grond gezet in Alicante

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

ALICANTE – Aangezien er een vliegverbod is boven Europees grondgebied van de problematische Boeing 737-8 Max en 737-9 Max vliegtuigen, mocht een toestel van Tuifly dat de route Gambia-Kaapverdië-Brussel vloog niet verder vliegen over Spaans grondgebied. Het Spaanse ministerie van Ontwikkelingszaken heeft het Belgische toestel aan de grond gezet.

In Spanje is geen enkele luchtvaartmaatschappij die vliegt met Boeing 737-8 en 7373-9 Max vliegtuigen dus het verbod op het vliegen met deze problematische vliegtuigen boven Europa is geen probleem.

Het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart heeft echter het vliegen boven Europees luchtruim verboden met deze vliegtuigen te vliegen. Maar op het moment van dat verbod was het Belgische vliegtuig al opgestegen.

Tuifly vliegt met enkele van dit model vliegtuigen en ook op de route tussen Banjul in (Gambia) via Espargos (Kaapverdië) naar Brussel. Maar het vliegtuig mag niet over Europa vliegen en dus werd het door de Spaanse autoriteiten stilgezet op het vliegveld van Alicante-Elche. Datzelfde gebeurde ook in Italië.

Het Tuifly vliegtuig staat stil in Alicante maar de passagiers zijn vervoerd met andere vliegtuigen. De hoop is dat de Boeing 737-8 Max zonder passagiers terug naar Brussel kan vliegen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 11 reacties
 1. En vandaag wordt bekend dat TUI ontheffing krijgt om de Boeings naar Nederland te vliegen. Het zoveelste bewijs dat het wel massahysterie is. Plotseling zijn ze nu weer ineens luchtwaardig ? Knap hoor!

 2. Dit is nog maar het begin, er zullen nog veel meer problemen gaan komen aangezien de crisis de 10 jaar is gepasseerd. Echte problemen van een crisis komen altijd pas na 10 jaren omdat de goedkopere materialen en goedkopere oplossingen dan pas beginnen te falen. Wat voorheen rustig 30 jaar meekon gaat nu al naar de knoppen na 10 jaar. En wat software betrefd wordt dit nu stukken minder getest en te snel op de markt gezet voorbeeld daarbij is ook Windows 10 1809 waarbij er enorm veel problemen zijn ontstaan en deze zijn nog steeds niet allemaal opgelost en we zijn ondertussen al ruim 5 maanden verder. Tijdens een crisis en vooral erna is geld tig keer belangrijker dan een mens dus denk aub na.

 3. Als een land heeft besloten dat het luchtruim vanaf een bepaald tijdstip gesloten is voor de Boeing 737-8 en 737-9 Max, dan is het luchtruim dus gesloten. En dan kunnen alle ‘beste stuurlui aan wal’ dit een hysterische actie vinden: het zij zo. Wees blij dat er anderen zijn, die dit soort belangrijke beslissingen moeten nemen. Wat is het toch heerlijk om kritiek te kunnen leveren op een dergelijke beslissing, mogelijkerwijs niet gehinderd worden door enige kennis van zaken.

 4. Dit is duidelijk een paniekreactie. De 2 vliegtuigen die neergestort zijn, het was kort na het opstijgen. Dus in dit geval, gewoon paniek en “regeltjeswetgeving” Er was geen enkel risico. Dat vanaf nu al deze vliegtuigen aan de grond moeten blijven tot er volledige duidelijkheid en oplossingen zijn, volledig akkoord. Die mogen nu niet meer opstijgen.

 5. Wat een hysterie. Zo’n vliegtuig verliest kennelijk tijdens de vlucht zijn luchtwaardigheid? Waanzin gewoon dit! Alle vluchten hadden gewoon hun vlucht moeten mogen afmaken naar de eindbestemming.

  1. Er zijn 385 van deze vliegtuigen. Ze zijn nog erg nieuw. 2 van de 385, ofwel 0.5% zijn nu gecrasht met zo’n 300 doden tot gevolg.

   Omdat het een gewijzigde versie van de 737 is met eigenlijk te grote motoren heeft men een anti-stall systeem in het toestel ingebouwd (gedeeltelijk verborgen voor de piloten) dat (om het even simpel te zeggen) de knuppel naar beneden duwt in intervallen van 20 seconden ongeveer als het toestel ‘merkt’ dat het gaat stallen. Er zijn reporten van amerikaanse piloten waarin dit systeem zich plotseling inschakelde midden in de vlucht, daarbij het vliegtuig in een duikvlucht zettende. De piloten konden gelukkig het systeem uitzetten en erger voorkomen.

   Bij zowel de lionair als de ethiopische vlucht is het 21 seconden stijg-daal patroon te herkennen. Beide piloten meldden problemen met het besturen van het toestel.

   Mijn conclusie uit al bovenstaande is dat het uitermate onverantwoordelijk zou zijn geweest als men niet onmiddellijk al deze toestellen aan de grond hadden gezet.

   1. Dat is mijn punt niet. Wel, dat het van de gekke is, dat een vlucht met zo’ n toestel niet afgemaakt mag worden naar de eindbestemming. Dat heeft niets met veiligheid te maken, maar alles met massahysterie. Een vliegtuig is niet plotseling om 2200 ‘s avonds niet meer luchtwaardig en 1 minuut daarvoor nog wel luchtwaardig . Dat is wat ik betoog.

   2. Alex, helemaal mee eens .Als je weet dat dergelijke gebreken ook in mid-flight kunnen optreden dan had dat ook bij die toestellen, die nog in de lucht waren kunnen gebeuren.Dus laten we blij zijn dat ze dan hun vlucht niet mochten afmaken!En dat mensenlevens belangrijker zijn dan commercie en het “ongemak voor de reizigers”!
    Dat is veiligheid en geen massahysterie

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken