skip to Main Content
15 mei: San Isidro feest in Spaanse hoofdstad Madrid
Pixabay

15 mei: San Isidro feest in Spaanse hoofdstad Madrid

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Op 15 mei wordt elk jaar een stadsfeest georganiseerd in Madrid ter ere van de heilige Isidro Labrador die in het Nederlands Isidorus van Madrid heet. Het is een officiële vrije werkdag in de stad Madrid en de dagen ervoor worden de Fiestas de San Isidro Labrador gevierd met processies, muziek, vuurwerk, klederdracht en speciale gastronomie.

Isidorus van Madrid (geboren in Madrid rond 1070) ook wel Isidoor genoemd, is de beschermheilige van de boeren. Zijn feestdag is 15 mei. Isidorus werd heilig verklaard op 12 maart 1622 door paus Gregorius XV. In vrijwel elk bisdom wordt Isidorus, een boer van eenvoudige komaf, wel op een één of andere dag in april of mei gevierd. In Madrid is dat op 15 mei.

De Fiestas de San Isidro (Labrador) vinden plaats tussen de 11e en 15e mei (de maand van de bloemen) waarbij 15 mei de dag van de beschermheilige San Isidro Labrador is. Na de heiligverklaring van San Isidro kwamen er pelgrimstochten naar de kapel van San Isidro in het centrum van Madrid en al gauw werd dit een volksfeest.

De bedevaart is nog steeds het belangrijkste maar ook het genieten van een middagmaaltijd in de natuur is een belangrijk onderdeel van de festiviteiten. Zo worden er typische snacks gegeten zoals de ‘listas’, ‘tontas’, ,francesas’ en de ‘Santa Claras’s’ wat verschillende soorten ‘rosquillas de San Isidro’ zijn.

15 mei: San Isidro feest in Spaanse hoofdstad Madrid

Wikimedia

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als u geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst).

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken