15 mei: San Isidro feest in Spaanse hoofdstad Madrid

15 mei: San Isidro feest in Spaanse hoofdstad Madrid
Beeld: Pixabay

15 mei: San Isidro feest in Spaanse hoofdstad Madrid

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op 15 mei wordt elk jaar een stadsfeest georganiseerd in Madrid ter ere van de heilige Isidro Labrador die in het Nederlands Isidorus van Madrid heet. Het is een officiële vrije werkdag in de stad Madrid en de dagen ervoor worden de Fiestas de San Isidro Labrador gevierd met processies, muziek, vuurwerk, klederdracht en speciale gastronomie.

Isidorus van Madrid (geboren in Madrid rond 1070) ook wel Isidoor genoemd, is de beschermheilige van de boeren. Zijn feestdag is 15 mei. Isidorus werd heilig verklaard op 12 maart 1622 door paus Gregorius XV. In vrijwel elk bisdom wordt Isidorus, een boer van eenvoudige komaf, wel op een één of andere dag in april of mei gevierd. In Madrid is dat op 15 mei.

De Fiestas de San Isidro (Labrador) vinden plaats tussen de 11e en 15e mei (de maand van de bloemen) waarbij 15 mei de dag van de beschermheilige San Isidro Labrador is. Na de heiligverklaring van San Isidro kwamen er pelgrimstochten naar de kapel van San Isidro in het centrum van Madrid en al gauw werd dit een volksfeest.

De bedevaart is nog steeds het belangrijkste maar ook het genieten van een middagmaaltijd in de natuur is een belangrijk onderdeel van de festiviteiten. Zo worden er typische snacks gegeten zoals de ‘listas’, ‘tontas’, ,francesas’ en de ‘Santa Claras’s’ wat verschillende soorten ‘rosquillas de San Isidro’ zijn.

15 mei: San Isidro feest in Spaanse hoofdstad Madrid
Wikimedia
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.