menu: rubrieken, zoeken & meer

Vaccineren in Nederland of België en op vakantie gaan naar Spanje, kan dat?

Vaccineren in Nederland of België en op vakantie gaan naar Spanje, kan dat?
Beeld: 123rf

Vaccineren in Nederland of België en op vakantie gaan naar Spanje, kan dat?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het vaccinatieprogramma gaat in alle EU-lidstaten gestaag verder maar het lijkt erop dat naarmate er meer corona-vaccins beschikbaar komen en de zomermaanden naderen het vaccineren ook steeds sneller gaat. Maar het nadelige is dat de leeftijdsgroep 50-59 jaar, 40-49 jaar en onder de 40 jaar juist in de zomermaanden gevaccineerd zullen worden. Maar hoe zit dat dan met een vakantie?

Dat vragen veel mensen zich natuurlijk af want stel je wilt op vakantie en juist tijdens die data wordt je opgeroepen om je te laten vaccineren. Hoe gaat dat dan verder, kun of mag je wel op vakantie en kun of mag je wel de vaccinatie uitstellen tot na de vakantie?

Het belangrijkste is om te weten dat het niet zeker is wanneer bepaalde leeftijdsgroepen gevaccineerd zullen worden. Dat betekent dat het plannen van een vakantie extra lastig is. Iedereen moet er rekening mee houden dat je pas volledig bent gevaccineerd wanneer je twee prikken hebt gehad of in het geval van het Janssen-vaccin een prik.

Wat betreft de eerste prik of eerste dosis kan vaak nog wel wat geschoven worden met de data want of je krijgt een SMS of brief en kunt kiezen uit bepaalde data of je kunt naar een website gaan om een afspraak te maken waarbij je kunt kiezen uit bepaalde data die nog vrij zijn.

Als het mogelijk is kun je dus enigszins de eerste prikdatum plannen om deze af te stemmen op de vakantie. Houdt er echter rekening mee dat de datum van de eerste prik bepaald wanneer je de tweede en laatste prik krijgt om volledig gevaccineerd te zijn.

In Nederland, België en ook in Spanje hebben ze schema’s klaar die op internet te vinden zijn met geschatte vaccinatiedata per leeftijdsgroepen maar dat wil niet zeggen dat deze kloppen of dat deze gehaald worden. Je moet er rekening mee houden dat na de eerste prik/dosis je 4 of 5 weken later de tweede prik/dosis moet krijgen om de vaccinatie af te ronden.

In het geval van het Pfizer-vaccin staat de periode voor de tweede prik op 35 tot 37 dagen na de eerste prik, ideaal is 35 dagen. Voor Moderna is dat 26 tot 30 dagen maar ideaal is 28 dagen later. Bij het AstraZeneca-vaccin wordt gesproken over 79 tot 89 dagen later en ideaal is 84 dagen na de eerste prik. Het Janssen-vaccin heeft maar een prik nodig.

In Spanje zegt men dat het vaccineren zo belangrijk is voor de volksgezondheid dat uitstellen van de vaccinatie niet verstandig is. Het uitstellen wordt dan ook lastig gemaakt en in principe kun je de tweede prik/dosis ook alleen krijgen op de plaats waar de eerste prik werd geplaatst. Ben je niet op tijd voor de tweede prik dan komt jouw naam onderaan de lijst te staan en ben je dus niet volledig beschermd tegen het coronavirus.

Dus de vaccinatieprogramma’s zorgen ervoor dat het op vakantie gaan extra lastig wordt want er moet gekeken worden naar de prikdata voor de eerste dosis en de tweede dosis. Het doel in alle landen is uiteraard om zo snel mogelijk zoveel mogelijk mensen te vaccineren.