Regels, boetes en autorijden in Spanje

Regels, boetes en autorijden in Spanje
Beeld: 123rf

MADRID – Veel Nederlanders en Belgen komen tijdens de zomermaanden met de eigen auto naar Spanje om te genieten van de welverdiende vakantie. Ondanks dat je met een Nederlands of Belgisch kenteken rondrijdt in Spanje gelden natuurlijk wel de Spaanse verkeersregels. Enkele van deze regels kunnen leiden tot boetes wanneer men zich daar niet aan houdt. Pas echter op want boetes kunnen oplopen tot honderden euro’s die vaak, in het geval van buitenlandse kentekens, direct betaald moeten worden. Heb je een Spaans kenteken of mag je de boete bij de politie op kantoor gaan betalen, doe dit dan binnen 14 of 20 dagen zodat je in de meeste gevallen 50% korting krijgt.

Veel Spanjaarden kennen de onderstaande verkeersregels niet dus veel buitenlanders die in Spanje rondrijden weten er ook vaak niets van af. Toch staan ze allemaal vermeld in het Reglamento General de Circulación in de artikelen 18 en 19, maar wie kijkt daar nu naar 😉 In die algemene verkeersregels van Spanje staan onderstaande onderwerpen niet “letterlijk” vermeld maar via diverse andere websites zijn we achter meer regels gekomen dan welke beknopt in artikel 18 en 19 vermeld staan.

De Spaanse verkeersdienst DGT en Guardia Civil controleren tijdens de zomer veel op de Spaanse wegen waarbij gekeken wordt naar o.a. drank- en drugsgebruik (niet vermeld hieronder want het is logisch dat dit niet is toegestaan), de autopapieren, of de auto gekeurd is etc. Dat doen de agenten niet alleen op de weg zelf bij verkeerscontroles maar ook vanuit de lucht door middel van helikopters of drones waarbij de politie elk detail van wat iemand achter het stuur doet kan zien en opnemen.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Verkeersboetes en overtredingen in Spanje[/su_note]

Autorijden met slippers of naaldhakken aan of blootvoets
In de zomer is het vrij normaal om richting strand te rijden terwijl je de slippers al aan hebt of dat het zo warm is dat je geen schoenen aan doet. Dat mag dus niet in Spanje en kan boetes opleveren van 80 euro (schoenen moeten aan de achterkant vastzitten en aan de voorkant niet los om problemen met gasgeven en remmen te voorkomen). Blootvoets is niet toegestaan omdat dit schade aan een voet kan opleveren.

Rijden zonder shirt
Ook het rijden zonder shirt of topless in het geval van vrouwelijke chauffeurs is strafbaar met boetes tussen de 40 en 80 euro. De reden is omdat het contact met de stoelleuning en autoriem pijnlijk kan zijn en dit schade aan de huid kan toebrengen met kans op verwondingen. Ook in het geval van het openen van de airbag bij een ongeval is het gevaarlijk om geen shirt aan te hebben.

Eten, drinken of opmaken
Een ijsje eten, een broodje naar binnen werken, water drinken of jezelf opmaken achter het stuur levert boetes op. Elke afleiding achter het stuur tijdens het rijden is strafbaar en wordt beboet met sancties tot wel 200 euro. Daarnaast kan men punten van een (Spaans) rijbewijs kwijtraken.

Arm uit het raam steken of leunen uit het raam
Chauffeurs die erop betrapt worden te rijden met een arm uit het raam of die leunen op het portier terwijl het raam open is kunnen boetes krijgen tot 80 euro. Het stuur dient men namelijk vast te houden met beide handen.

Voeten op het dashboard
De bijrijders die denken gemakkelijk te kunnen zitten door de voeten op het dashboard te leggen kunnen van een koude kermis (of warm strand) thuiskomen als ze betrapt worden. Dit is namelijk vanwege de veiligheid (stel je voor de airbag opent bij een ongeval) niet toegestaan en kan boetes opleveren tot 100 euro.

Sigaret uit auto gooien
Ben je een roker en gooi je de sigaret uit de auto dan kan dat een flinke boete van 400 euro of meer opleveren. Zeker in het droge en zeer brandbare Spanje is het niet slim om achteloos een nog brandende sigaret de natuur in te gooien. Helaas gebeurt dit nog zeer veel en veel natuurbranden naast wegen zijn dan ook veroorzaakt door rokers die niet nadenken.

Aantal inzittenden
Mocht het aantal inzittenden het maximale overschrijden wat in de meeste gevallen 6 of 7 personen is (in normale auto’s) kan men flinke boetes krijgen.

DVD schermen, GPS etc.
Chauffeurs mogen geen films kijken of DVD apparaten gebruiken tijdens het rijden. Het instellen van een GPS of andere handelingen doen op een GPS apparaat tijdens het rijden zijn verboden. Alle apparaten die de aandacht van de autorijder af kunnen leiden zijn verboden. Boetes lopen op tot 200 euro en je kunt punten van je (Spaans) rijbewijs kwijtraken.

Bellen in de auto
Bellen in de auto tijdens het rijden mag maar alleen als dat “manos libre” ofwel handvrij gebeurt doormiddel van een bluetooth systeem via de luidsprekers van de auto. Het is niet toegestaan te bellen met gebruik van bluetooth koptelefoons of soortgelijke apparaten. Toch is het opletten geblazen want het zoeken van telefoonnummers en/of gebruiken van de knoppen op de telefoons is weer niet toegestaan. Boetes lopen op tot 400 euro en je kunt punten van je (Spaans) rijbewijs kwijtraken.

WhatsAppen, messenger etc
Het is absoluut niet toegestaan om berichten te lezen en schrijven in applicaties zoals WhatsApp, Twitter, Instagram, Facebook, Messenger etc. In het geval van WhatsApp is net ook niet toegestaan berichten in te spreken en/of te beluisteren, te bellen of te videobellen. Ook het verzenden van SMS berichten is verboden achter het stuur. Hier staan hoge boetes op.

Spullen achterin leggen die niet vast zitten
Volgens de verkeersregels is het leggen van spullen op de achterbank zonder dat deze vastzitten in principe niet toegestaan. De reden daarvoor is dat als er een aanrijding zou plaatsvinden deze losse objecten alle kanten opvliegen en dodelijk kunnen zijn. Losse spullen dienen in de achterbak gelegd te worden. Boete kan oplopen tot 100 euro.

Huisdieren aan de riem of in bench
Honden en katten die op de achterbank zitten moeten aan een speciale riem vastzitten of in een bench zitten die eigenlijk ook vastgemaakt dient te worden. Zitten honden/katten in de achterbak dan dient er een afscheiding te zijn tussen de achterbank en de achterbak zodat de dieren in het geval van een aanrijding niet naar voren vliegen. Boetes kunnen oplopen tot 300 euro.

Claxonneren zonder reden
Het gebruik van een claxon zonder dat hier reden voor is, is verboden en kan beboet worden tot 80 euro. Datzelfde geldt overigens ook voor het gebruik van de knipperlichten en gevarenlichten zonder dat daar reden voor is. Helaas staat er niet vermeld wat de boete is als men deze knipperlichten niet gebruikt, iets dat vaker voorkomt 😉

Documentatie niet compleet
Het niet hebben van de autopapieren en een juiste ITV (APK) kan boetes opleveren tot 200 euro. Datzelfde geldt als je rijbewijs verlopen is of niet bij je hebt wat beboet kan worden tot 80 euro.

Reflecterend vest
Je moet ten allen tijde een reflecterend vest in de auto hebben die aangetrokken dient te worden in geval van pech of een ongeval. Het vest is voor de Spaanse verkeerswet net zo belangrijk als een gevarendriehoek en het niet bij je hebben van een dergelijk vest kan boetes opleveren tot maar liefst 200 euro.

Fietsen meenemen in/achter auto
Het meenemen van fietsen in de auto is alleen toegestaan als de fiets goed vast zit en de fiets het zicht van de chauffeur niet belemmerd. Indien men een fiets achterop de auto vastmaakt door middel van speciale fiets-steunen dient dit altijd zo te gebeuren dat het kenteken van de auto te lezen is en dient men een rood/wit gestreept bord aan de fietsen vast te maken. Uiteraard dienen de fietsen goed vast te zitten, iets dat ook geldt als de fietsen boven op het dak vervoerd worden. Het niet correct meenemen van fietsen kan leiden tot bekeuringen.

Wassen en repareren van een auto op straat
Weliswaar niet een regel die betrekking heeft op rijden met een auto maar wel iets dat absoluut niet mag in Spanje. Het is nergens in Spanje toegestaan om op straat de auto te wassen. De reden daarvoor is dat het vieze water op straat blijft liggen en dat de zeep/shampoo die gebruikt wordt glad kan worden op de weg. Ook het repareren van een auto op straat is niet toegestaan. Boetes lopen in deze gevallen hoog op zoals maar liefst 3.000 euro in Madrid maar ook 30 euro als een symbolische boete in veel andere gemeenten.

Veel regels zoals het te hard rijden, niet dragen van de autogordel, dronken achter het stuur zitten of met drugs op en het rijden zonder rijbewijs etc. hebben we hierboven niet aangegeven want deze zijn vrij logisch en eigenlijk overal geldig.

Het kan gebeuren dat het bovenstaande niet helemaal correct is of inmiddels alweer aangepast door de Spaanse verkeersdienst DGT. Deze regels zijn verzameld uit meerdere Spaanse krantenberichten en artikelen die soms ernaast kunnen zitten omdat de wet niet echt 100% duidelijk is en er flink gespeculeerd kan worden omdat bepaalde punten niet specifiek aangekaart worden in het Reglamento General de Circulación. Dus … heb je nog tips, meer informatie en/of aanvullingen, laat het dan weten door middel van een reactie 🙂

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

13
Reageer op dit artikel

8 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
shadow

Leef inmiddels alweer een jaar hier en het valt allemaal wel mee nog niet een boete gehad terwijl ik niet echt speciaal op de dingen let behalve snelheid zoals velen al zeggen hier, er zijn veel politie die het allemaal zelf ook doen, en om over de spanjolen nog maar te zwijgen stond een x met pech had de hond achterin los geen geel vesje hij begon wel tegen mij te zeggen dat het verplicht was maar na 3 min praten met de gardia kwam ik er met een bakje koffie kopen voor ze er vanaf dus al met al… Lees verder »

Martin

Als ze wisten dat je hun ‘spanjolen’ noemt ipv Spanjaarden kwam je er niet met een koffietje vanaf!

Han

Ik heb in 1961 alle rijbewijzen gehaald. Voorbeeld: Toen was de wet dat een blauw knipperlicht werd gevoerd door politie, brandweer, mil.colone, ect en voertuigen die een schip jagen. Ook kranen, treinen, sneeuwruimers die zich op de openbare weg verplaatsen. Kortom dit zijn voertuigen die niet van hun route (kunnen) afwijken. Frankrijk houdt zich daar nog aan. Maar ik zie politie die een auto op de vluchtstrook hebben laten stoppen om te bekeuren. Ik zie dan een blauw zwaailicht maar ik weet niet wat de bedoeling is dat ik moet doen. Ik zie in dat geval nogal eens autos die… Lees verder »

Hans Volten

Mag men wel roken in de auto? Een brandende peuk in je gezicht is niet fijn als de airbag afgaat.

Gerrit Kruis

De passage over rijden met slippers staat haaks op een artikel van de zelfde strekking, geschreven door SpanjeVandaag/Remco op 24 juni 2018. Daar stond namelijk in dat het rijden met slippers op zich NIET verboden is, maar als er een schuldvraag komt na een incident dan kan men het dragen van slippers als oorzaak aanduiden en dus onverantwoord rijgedrag constateren, en men kan dus schuldig bevonden worden aan een ongeluk. De link van dat artikel is de volgende: https://www.spanjevandaag.com/24/06/2018/de-guardia-civil-waarschuwt-voor-het-autorijden-met-flip-flops-in-spanje/ Het kan dus wel dat de regelgeving daaromtrent aangescherpt is. Verder is het bij mijn weten verplicht om een reflecterend vestje… Lees verder »

Anoniem

Ze moeten hun agenten eens zelf weer de plaatselijke regels en wetten aanleren…. Wegens medische redenen is het voor mij niet mogelijk een autogordel te dragen, deze vrijstelling die ik heb is geldig in heel Europa. Blijkbaar volgens een paar Spaanse agenten niet… na veel vijven en zessen, hebben ze iemand van hogerhand kunnen bereiken en hebben ze hun uitgeschreven boete kunnen opeten… maar ja, idioten heb je overal…

marc

Ik lees dat het verboden is met de arm uit het raam te rijden,stuur eens een mail naar de politie die doen niet anders.Ik denk ook dat een rijbewijs halen in Spanje niet moet want zij lappen toch alle verkeersregels aan hun voeten.

Joke

De Trafico moet inderdaad aan hun agenten doorgeven dat Europese vrijstellingen voor het dragen van de autogordel ook in Spanje geldig zijn. Europa is Europa en dit moeten ze aanvaarden.

ado

Zoude Politie eerst eens naar hun eigen volk willen kijken, want autorijden zit niet in de genen van de Spanjaarden. Mijn Grootvader reed al in de jaren dertig met een auto, mijn vader tot zijn 85, dus 65 jaar gereden, een ongeval achteraan aangereden ,ik tot mijn 80, 64 jaar gereden,mijn zoon rijdt 35 jaar, 2 ongevallen. We zijn verleden week 2 X ontsnapt aan een ongeval op een rotonde, één reed links rechtdoor terwijl wij uiterts rechts reden om de volgende afslag te nemen , de dag nadien komt er een met de rechts richting aanwijzer zodat we op… Lees verder »

N

6 / 7 inzittenden in de meeste auto’s!

Cees

Parkeren was volgens de Spanjaarden op zaterdag gratis,
Maar dat bleek vanaf 13.30
Wij parkeerde om 12,00 dus de boete tussen de wisser
30,00 euro nu maar afwachten en bezwaar indienen.

Gerrit

Haha prachtige voornemens,maar daar zal het bij blijven.
Wie gaat dit controleren?de politie die dit moet controleren die zitten zelf te bellen en te appen.een lachertje en een grote aanfluiting.

Devos ann

Niet een maar twee gele hesjes verplicht

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.