Tweede golf coronavirus begonnen in Spanje?

Tweede golf coronavirus begonnen in Spanje?
Beeld: Europa Press

Tweede golf coronavirus begonnen in Spanje?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Epidemioloog Fernando Simón heeft tijdens de dagelijkse persbijeenkomst op donderdag niet ontkend dat men in Spanje in een vorm van tweede corona-golf terecht is gekomen. Het aantal positief geteste personen steeg in 24 uur tijd naar 2.935 wat nagenoeg hetzelfde is dan de 2.944 positieven op 25 april, middenin de corona-crisis en noodtoestand.

De directeur van het Coördinatiecentrum voor gezondheidswaarschuwingen en noodsituaties Fernando Simón ontkende niet dat er sprake is van een tweede corona-golf nadat er in 24 uur tijd bijna 3.000 nieuwe positief besmette personen bijkwamen in Spanje.

Maar Simón vergelijkt de huidige epidemiologische situatie nog niet met die van de eerste golf toen Spanje de noodtoestand afkondigde want de situatie is heel anders. Zo zijn er veel positieven omdat men nu veel meer en sneller PCR-tests uitvoert maar kan er nog niet gesproken worden van een ernstige situatie in de ziekenhuizen omdat het aantal patiënten vele malen lager is dan in maart en april.

Verder ontkent Fernando Simón dat de regering nadenkt over een nieuwe noodtoestand  (of lockdown) in september. De artikelen die daarover in met name de buitenlandse pers verschijnen worden door hem omschreven als valse berichten (bulos) waarvan de epidemioloog niet zo goed begrijpt wat het doel daarvan is.

Tegelijkertijd sluit Fernando Simón niets uit mocht de situatie erom vragen in de toekomst. Maar mocht er al actie ondernomen worden dan zal dat regionaal gaan gebeuren en niet meteen landelijk. Maar voorlopig is daar nu nog geen sprake van en zijn de maatregelen die op dit moment genomen worden door de regioregeringen in de autonome regio’s volgens hem over het algemeen doeltreffend

Simón maakt zich wel zorgen om de Madrid regio waar het aantal positief geteste personen opnieuw schrikbarend snel aan het stijgen is. Volgens diverse kranten heeft de regioregering in Madrid niet goed en niet snel genoeg gereageerd op de nieuwe situatie (waarbij ze dit keer niet de schuld kunnen geven aan de regering en het Ministerie van Volksgezondheid). Zo is het aantal positieven in bejaardentehuizen weer aan het stijgen, zijn er niet genoeg personen voor het contact- en volgonderzoek in de Madrid regio en komen er steeds meer positieven bij.

In diverse autonome regio’s zoals Baskenland en Extremadura wordt al gesproken over het feit dat men daar wat betreft het aantal positieven in een tweede corona-golf terecht is gekomen maar Fernando Simón meent als experts dat daar nog geen sprake van is.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.