menu: rubrieken, zoeken & meer

Wellicht verplichte quarantaine Nederland na terugkeer uit delen van Catalonië en Aragón

Wellicht verplichte quarantaine Nederland na terugkeer uit delen van Catalonië en Aragón
Beeld: 123rf

Wellicht verplichte quarantaine Nederland na terugkeer uit delen van Catalonië en Aragón

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Nederlandse minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge wil het dringende advies om in thuisquarantaine te gaan veranderen naar een verplichte quarantaine wanneer reizigers terugkeren uit een oranje gekleurde gebieden. In het geval van Spanje is dat op het moment van schrijven de hele autonome regio Aragón, twee provincies van de regio Catalonië en de provincie Soria in Castilië en León.

Het Nederlandse kabinet wil reizigers uit oranje gekleurde gebieden in het reisadvies kunnen verplichten in (thuis)quarantaine te gaan. Een juridische basis voor zo’n maatregel is er echter nog niet in Nederland en dus wil het kabinet de wet hiervoor aanpassen. Ook onderzoekt het kabinet of mensen verplicht kunnen worden mee te werken aan het bron- en contactonderzoek omdat is gebleken dat er steeds meer mensen weigeren mee te werken aan de vrijwillige corona-test.

Op de lijst van oranje gekleurde gebieden in Spanje staan sinds zondag 9 augustus:

  • Provincie Zaragoza (Aragón)
  • Provincie Huesca (Aragón)
  • Provincie Teruel (Aragón)
  • Provincie Soria (Castilië en León)
  • Provincie Barcelona (Catalonië)
  • Provincie Lerida (Catalonië)
Beeld: Nederlandwereldwijd.nl

Reizen naar (delen van) landen met een oranje (of rood) reisadvies wordt vanwege de risico’s afgeraden. Als je (een van) de bovenstaande provincies hebt bezocht en hiervandaan terugkomt in Nederland geldt nu nog het dringende advies om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan (dit geldt voor gebieden met de oranje en rode kleuren). Dit kan dus eventueel vanaf volgende week een verplichting worden.

(informatie van de rijksoverheid.nl) Voor reizigers die naar een geel gebied afreizen maar hiervoor een oranje gebied moeten doorkruisen geldt het volgende:

Reizigers die per vliegtuig reizen wordt aanbevolen om via een luchthaven te reizen die niet in een oranje gebied ligt. Alleen als dit echt niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat het reisadvies kort voor vertrek is veranderd en omboeken niet mogelijk is, kunnen zij via de betreffende luchthaven reizen. Zij moeten dan zowel de Nederlandse basisregels op de luchthaven als eventuele aanvullende maatregelen van de luchthaven ter plaatse opvolgen. Reizigers die niet direct vanuit de luchthaven doorreizen in een eigen (gehuurd) voertuig of langer in het gebied verblijven, dienen na terugkomst in Nederland 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Reizigers die met de auto reizen en geen andere optie hebben dan door een gebied met een oranje reisadvies te rijden, krijgen het advies zoveel mogelijk contact te vermijden en niet te tanken, niet tussendoor te stoppen bij een café of een supermarkt en door te reizen tot zij niet meer in oranje gebied zijn. Reizigers die niet direct doorreizen of toch langer in het gebied verblijven, dienen na terugkomst in Nederland 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

ATTENTIE: Onder de provincie Barcelona vallen bv. ook de toeristische plaatsen: Malgrat de Mar, Santa Susanna, Pineda de Mar, Calella, Sant Pol de Mar, Canet de Mar, Arenys de Mar, de stad Mataró, Premià de Mar, El Masnou, Montgat en de stad Badalona aan de noordkant van de stad Barcelona. Ten zuiden van de stad Barcelona horen ook Castelldefels, Gavà, Garraf, Sitges, Vilanova i la Geltrú en Cubelles bij de provincie BarcelonaKLIK HIER  om de kaart van de provincie Barcelona op Google Maps te bekijken.