menu: rubrieken, zoeken & meer

Oversterfte door corona-pandemie gestegen naar meer dan 106.000 doden in Spanje

Oversterfte door corona-pandemie gestegen naar meer dan 106.000 doden in Spanje
Beeld: 123rf

Oversterfte door corona-pandemie gestegen naar meer dan 106.000 doden in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds maart 2020 zijn volgens het Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE) 106.000 meer mensen overleden dan het gemiddelde van voorgaande jaren maar het Ministerie van Volksgezondheid schrijft slechts 86.827 toe aan covid. Er is dus een verschil van 20.000 doden.

Na de vijfde corona-golf heeft Spanje een overschot aan sterfte tijdens de corona-pandemie van meer dan 106.000 doden bereikt. Dat blijkt uit studies van twee officiële instanties: het Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE), afhankelijk van het ministerie van Economische Zaken, en het Carlos III Instituut dat via zijn MoMo-rapport verbonden is met de ministeries van Volksgezondheid en Wetenschap.

Hoewel de oversterfte degenen omvat die door alle oorzaken zijn overleden, stierf de overgrote meerderheid van degenen die in deze twee statistieken worden genoemd aan covid-19. Dat gebeurde voornamelijk tijdens de eerste golf toen het gebrek aan tests verhinderde dat de doodsoorzaak werd bevestigd van de dood van duizenden mensen die symptomen vertoonden die verenigbaar waren met het coronavirus. De INE en Carlos III berekenen 20.000 meer sterfgevallen dan de officiële telling van het Ministerie van Volksgezondheid die alleen de overledenen meetelt met een positieve PCR-test uitslag waardoor met 100% zekerheid de doodsoorzaak kan worden vastgesteld.

De meest betrouwbare cijfers zijn te vinden bij het Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE) dat speciaal voor de corona-pandemie een tool heeft gemaakt met de naam ‘Estimación del número de defunciones semanales durante el brote de covid-19 ‘, die de mortaliteit van elk van de laatste vijf jaar week na week vergelijkt. Volgens deze gegevens zijn er van week 10 van 2020 (begin maart) tot eind september 2021 in Spanje 106.769 meer mensen overleden dan het gemiddelde van voorgaande jaren in diezelfde periode. De piek van het overschot deed zich voor tijdens de eerste corona-golf en met name in april 2020.

Een meer geavanceerd onderzoek van het INE naar wat er in de lente van vorig jaar gebeurde, het ‘Informe de defunciones según la causa de muerte’, meldt zelfs dat het aantal sterfgevallen door covid-19 tot 31 mei 45.684 was, 18.000 meer dan de 27.127 die die dag werden gemeld in de officiële gezondheidsstatistieken. 

Een andere studie van de Polytechnische Universiteit van Madrid van december vorig jaar, was het met het INE eens dat het Ministerie van Volksgezondheid in de statistieken was gestopt met het tellen van ongeveer 20.000 sterfgevallen die zonder enige twijfel waren overleden aan het coronavirus.

De conclusie is duidelijk: de overgrote meerderheid van de covid-sterfgevallen die niet door het Ministerie van Volksgezondheid zijn verantwoord vond plaats in de eerste corona-golf in 2020. Daarna bleef er weliswaar sprake van oversterfte maar sinds mei 2020 hadden gezondheidswerkers al de beschikking over voldoende tests om de positieven op te sporen.