skip to Main Content
Navigatiemenu

Een anticycloon zorgt voor hogere temperaturen zonder regen tot einde van het jaar in de provincie Alicante

ALICANTE – Inwoners en bezoekers van de provincie Alicante kunnen hun geluk niet op nu dat dankzij de komst van een wind uit het westen de temperaturen gaan stijgen tot meer dan 20 graden. Dat lijkt meer op het weer in een lenteperiode en niet tegen het einde van het jaar. Daarnaast is het zo dat volgens de Spaanse weerdienst Aemet tot aan het einde van dit jaar geen regen meer verwacht wordt in de provincie Alicante. Dat is leuk voor de bezoeker maar minder leuk voor de waterhuishouding waarbij er steeds meer watergebrek begint te komen en de boeren bijna geen water meer hebben.

De provincie Alicante heeft deze laatste twee weken van het jaar te maken met thermische oscillaties ofwel grote temperatuurverschillen tussen maximum 20-23 graden overdag en minimum 6-10 graden in de ochtend- en avonduren. Het mooie lenteachtige weer in de provincie Alicante is te danken aan een anticycloon die westenwind naar de regio brengt waardoor de temperaturen overdag stijgen. Met dit soort temperaturen is het niet geheel vreemd om mensen op de stranden te zien die aan het zonnebaden zijn.

De agrarische sector is echter niet blij met deze weersomslag aangezien er een groot gebrek aan regen en water is in de provincie Alicante. Alles wijst erop dat de regio tot aan het einde van het jaar geen spat regen gaat zien waardoor dus ook de stuwmeren niet gevuld worden. De vijf stuwmeren samen zijn nog maar voor 28,57% gevuld met een inhoud van 90 hm3 van de 315 hm3 wat mogelijk is. Het gaat daarbij om de stuwmeren Amadorio (43,75%), Beniarres (44,44%), Crevillente (30,77%), La Pedrera ( 24,39%) en Guadalest (53,85%).

De provincie Alicante zal volgens de Aemet het jaar afsluiten met een gemiddelde van 200 liter regenwater per m2, hoofdzakelijk te danken aan de overvloedige regen begin 2017. Dat is echter wel 150 liter regenwater per m2 minder dan wat normaal hoort te zijn.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Plaats een reactie op dit artikel:

 • Via SpanjeVandaag
 • Via Facebook
 • Via Google+
Dit bericht heeft 17 reacties
 1. Jammer dat sommige mensen hun land zo afzeiken…ik woon in spanje nu 5 jaar …en geniet….maar NL zal altijd mijn geboorteland zijn ….en geloof me ook in Spanje is niet alles oke…laagst betaalde lonen b.v van europa….enz…..en ja wij NL hebben idd een mening…good on you!!!

 2. Kloppen die cijfers van die stuwmeren wel?
  Ik lees dat de 5 stuwmeren samen voor maar 28,57% gevuld zijn, maar bij de opsomming staat bij 4 van de 5 een veel hoger percentage en bij 1 een iets lager percentage.

   1. Ah, duidelijk. Dank hiervoor.
    Juist die ene die onder het gemiddelde zit (La Pedrera) is verreweg het grootste stuwmeer, dus dat trekt het gemiddelde sterk omlaag.

 3. Het maakt niet uit wat voor weer het zal zijn in Spanje voor velen die bijv. Nederland verlaten. De droom die al jaren zweeft en elk jaar krachtiger naar voren komt. In mijn familie is de stap al genomen richting Spanje . De ene steekt de anderen aan . Nederland verliest zijn trouwe burgers . Niet zo verwonderlijk de druppel bij velen is naast de volle emmer gevallen.
  De oude dag . Opnieuw het gevoel beleven iets anders te gaan doen .
  De warmte die op grote schaal tekort aanwezig was in al die tress jaren in Nederland. Begrijpelijk. De knoop doorhakken er zijn zoveel redenen om te gaan. Belgen , Nederlanders , duitsers , chinezen , engelsen . De lijst is lang. Nogmaals het weer neemt men voor lief. Als het opklaart zijn de blauwe kleuren extra mooi en worden gedragen als zeegoden.

  Rotterdammers als voorbeeld gaan niet snel uit hun geliefde stad verkassen. Maar dat wordt minder . Teveel opgehoopte drukte de vervuiling in de stad. Zich niet meer thuis voelen de buurt is veranderd.
  De meeste die ik kan noemen zijn ex-muzikanten uit Rotterdam die nu gezamelijk in Spanje de grootste lol hebben dichtbij elkaar. De horeca is er maar wat blij mee. Volle bar en een vol terras , spelen maar voor de gein . Is het weer omgeslagen . Dan is er ook nog morgen of een paar dagen later. In Orihuela Spain is de Maas , de Kuip en Katendrecht niet te vinden. Maar de vele verhalen worden daar wel met een biertje rijkelijk verteld en gezongen. Er zijn daar ook Amsterdammers die zingen ook mee. Als het maar niet teveel over Feijenoord gaat.! Momenteel is het weer schommelend van 18 , 16 en uitschieters naar 22 graden met zon. De wolken die zijn er ook net als in Nederland. Alleen de zee is anders .

  Als vrouwen met blauwe ogen zo mooi.
  Niet denken dat het leven ophoudt in Nederland er is ook nog Spanje.
  Ik weet het ik heb het ook ervaren .

  1. Ook heel begaand met Altea en de hele omgeving / regio .
   Alle weersomstandigheden wel meegemaakt . Gelukkig geen grote rampen wel veel wateroverlast en veel wind aan zee. De hittegolven kunnen ook op de lange duur irritant worden. Dat is menselijk klagen hoort er nu eenmaal bij.

 4. Normaal ben ik niet zo iemand die snel reageert op iets,maar dit moet
  wel van mijn hart.
  Dat ik zo dikwijls lees van verschillende figuren die om het minste schrijf foutje
  de redactie als zo moeten afzeiken.
  Zo ook in dit artikel,dat ene Rob weer zonodig moet zitten zeiken ,over
  dat weerbericht,als je eigen aan stoort,waarom lees je het hier nog?
  Nederlanders zijn echte mierenneukers,bah!

   1. Je opmerking op het geschreven ,anticycloon ,dat mag toch gerust gebruikt worden,of bent U ook een van die beterweters,die we al zoveel hebben.

    1. Anticycloon is geen schrijffout. Het is alleen een TERM die wij in Nederland niet kennen. En daar heb ik dus iets over gezegd. Tevens heb ik de vraag gesteld of dat in Vlaanderen wel een gebruikelijke term is. Verder is er wat mij betreft niks aan de hand.

 5. Een anti-cycloon? Geen Nederlander die weet waar je het over hebt. Weet niet hoe ze het in Vlaanderen noemen , maar in het Nederlands heet zoiets gewoon een hogedrukgebied, of zelfs kortweg hoog.
  Over die neerslag verwachting het volgende: de aemet geeft notabene zelf vanaf dinsdag t/m donderdag neerslag voor delen van de Costa Blanca. Ik begrijp dus helemaal niets van dit artikel.

  1. Uw drinkwaterleverancier kan u perfect zeggen waar het drinkwater voor uw locatie vandaan komt EN de samenstelling van uw drinkwater. En dat is dan weeral fijn om weten voor uw wasmachine, enz….

 6. Hier was het vandaag warm en morgen is het net iets warmer maar daarna gaat de temperatuur toch echt weer naar de 14 graden overdag en 6 in de nacht net als voorheen. Dus maar 2 dagen warmte en niet de gehele maand, jammer want ik hou helemaal niet van kou. Regen mag van mij wel gaan vallen want als dat niet gebeurd in de komende 2 maanden gaan heel veel mensen zonder water zitten en krijgen we hele grote problemen.

 7. Hoi Remco,

  Ik ben sinds kort lid geworden van je krant en ben er erg blij mee.
  De reden dat ik hier ben is dat ik in juli op appartementen jacht ga in Albir en in september wil verhuizen.
  Het gaat nu echt wel kriebelen bij mij met deze berichten over het weer.
  Ik ben helemaal klaar met Nederland en kan bijna niet wachten om heerlijk van alles wat Spanje te bieden heeft te gaan genieten, voor al het weer! 😜😂
  Ik hoop een leuk appartement te kunnen huren In Albir en van jou krant te blijven genieten.
  ( ev. Tips van jou kant zijn ook meer dan welkom😜👍🏼)

  Veel succes verder en fijne feestdagen gewenst.

  Groetjes,

  Loes

  1. Welkom! De strook Altea-Albir is de beste overwinterplek, die er maar is voor Nederlands taligen. Dit uiteraard alles afwegende.
   Goede keus dus.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen.LET OP: Vanwege te veel spam dien je wel je emailadres in te vullen maar wordt dit niet getoond.De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. Dat zal zeker gebeuren in het geval van schelden, persoonlijke aanvallen en reacties die niets met een bepaald artikel te maken hebben.

Bedankt voor jouw reactie! Vergeet niet dat we ook een eigen FORUM hebben!

Loading Facebook Comments ...
Back To Top