skip to Main Content

Andalusië zwaarst getroffen regio tijdens Spaanse burgeroorlog

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

SEVILLA – (Else Beekman) Meer dan 47.000 slachtoffers van de Spaanse Burgeroorlog liggen volgens een nieuw gepubliceerde kaart van de Junta de Andalucía in massagraven verspreid door de Zuid-Spaanse regio.

Een onderzoek dat 7 jaar in beslag heeft genomen toont aan dat er 614 massagraven in Andalusië moeten liggen, die samen een derde vertegenwoordigen van alle graven verspreid door heel Spanje. Volgens deze gegevens is Andalusië de regio die het zwaarst door Franco’s onderdrukking is getroffen van heel Spanje.

Ruim de helft van alle massagraven bevindt zich in de provincies Sevilla, Huelva en Cádiz, de eerste gebieden die door Franco werden veroverd. De steden Huelva en Órgiva (Granada) tellen de grootste massagraven met rond de 5.000 lichamen per graf.

Franco zag iedereen die zijn regime en het Nationalistische doel niet actief steunde als vijand en deze opinie leidde tot massale executies. Driekwart van alle slachtoffers werden dichtbij huis neergeschoten.

Uitroeiing

‘Het doel van de kaart is een licht te werpen op het conflict dat zich ontwikkelde in een doelbewuste en methodische uitroeiing van de vijand’, legde een woordvoerder van de Vereniging voor Historisch Geheugen uit. Onderzoekers geloven dat 40 procent van alle massagraven nog steeds niet is gevonden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend