Sinds zaterdag heeft Spanje een van de laagste prijzen voor antigeen-zelftesten in de EU

Sinds zaterdag heeft Spanje een van de laagste prijzen voor antigeen-zelftesten in de EU
Beeld: Europa Press

Sinds zaterdag heeft Spanje een van de laagste prijzen voor antigeen-zelftesten in de EU

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Van een situatie waarin niets geregeld was rondom de maximum verkoopprijzen voor antigeen-zelftesten, is Spanje sinds zaterdag 15 januari een van de landen met de laagste gereguleerde verkoopprijs binnen de Europese Unie. Een antigeen-zelftest mag in Spanje vanaf nu niet meer kosten dan 2,94 euro inclusief btw/IVA, zoals vermeld in de Spaanse staatscourant BOE-A-2022-560 . De zelftesten zijn wel alleen nog te koop bij de apotheken maar het land is plots een van de goedkoopste landen voor zelftesten die te koop zijn in apotheken geworden.

Ter vergelijking, in Nederland en België is volgens de Spaanse kranten geen officiële maximum verkoopprijs vastgesteld en ligt de prijs doorgaans tussen de 5 en 10 euro, al zijn er bij drogisterijen en supermarkten ook zelftesten vanaf 2,95 euro te koop. De afgelopen weken was de vraag echter hoger dan het aanbod van antigeen-zelftesten waardoor de prijzen ook stegen.

Spanje heeft nu een officiële maximum verkoopprijs van 2,94 euro wat meer is dan in Duitsland met 1,75 euro bij supermarkten en apotheken (geen officiële maximumprijs) en meer dan in Portugal waar dat 2,10 euro is bij apotheken en supermarkten. De zelftesten in Frankrijk hebben officieel een maximum verkoopprijs van 6,10 euro terwijl de verkoopprijs niet gereguleerd is in Italië waar zelftesten tussen de 5 en 10 euro kosten. Er zijn echter ook gratis zelftesten te krijgen in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Het verschil met andere EU-landen is echter wel dat in Spanje de antigeen-zelftesten alleen te koop zijn bij de 22.137 apotheken (farmacias), nergens anders is dat toegestaan. In andere landen zijn zelftesten (test de antígenos de SARS-CoV-2 de autodiagnóstico) echter ook bij supermarkten en drogisterijen te koop.

Eerder wist de minister van Volksgezondheid Carolina Darias te melden dat, ondanks het verzoek van diverse grote supermarktketens in Spanje, de zelftesten alleen te koop zijn en blijven bij de apotheken in Spanje met tenminste één apotheek in 99% van alle gemeenten. Daarom is de verkoop via supermarkten volgens het Ministerie van Volksgezondheid niet nodig en daarnaast ongewenst om zo de veiligheid van de zelftesten te garanderen. Niet alle zelftesten zijn zomaar te koop in Spanje want deze moeten eerst goedgekeurd worden door het Ministerie van Volksgezondheid.

Er werden tussen 20 en 26 december in Spanje via de apotheken 7,05 miljoen zelftesten verkocht, een derde deel van de 21,3 miljoen zelftesten die sinds juli 2021 zijn verkocht. Tussen 27 december en 2 januari werden er nog eens 8,5 miljoen zelftesten verkocht in Spanje.