skip to Main Content

Ryanair weer in opspraak in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) De Ierse low cost vliegmaatschappij Ryanair is afgelopen week weer in opspraak gekomen in Spanje. In januari achtte een rechter in Barcelona de praktijk van 40 euro rekenen voor het niet uitprinten van je eigen boarding pass als illegaal, een zaak waar Ryanair nog in hoger beroep zal gaan. Nu heeft een rechter in Málaga verklaard dat het weigeren van een baby vanwege het ontbreken van haar paspoort op een binnenlandse vlucht een feit is wat tegen de Spaanse wet ingaat. Volgens de Spaanse consumentenbond FACUA lijkt het wel dat Ryanair in Spanje binnen de nationale wetten een eigen wet schijnt te handhaven, buiten de internationale vliegregelingen om. Volgens een woordvoerder van de consumentenbond is het ergste nog dat de lokale en regionale overheden dit gewoon toestaan.

De zaak in Málaga kwam aan het rollen toen een echtpaar met twee kinderen van 4 jaar en 18 maanden oud op een vliegtuig van Málaga naar Valencia wilden stappen en de toegang van de baby werd geweigerd vanwege het ontbreken van een paspoort. De Libro de Familia werd door het personeel van Ryanair als niet geldend gezien waarop het echtpaar niet kon reizen. Noodgedwongen moesten ze een auto huren om het traject naar Valencia af te leggen. De kosten hiervan en de ticketprijzen en tolwegen dienen nu door Ryanair aan de familie terugbetaalt te worden op gezag van een rechter uit Málaga. In totaal gaat het om 729,94 euro wat Ryanair moet betalen.

De consumentenbond in Spanje onderzoekt al langer de praktijken van Ryanair, een van de grootste luchtvaartmaatschappijen in Spanje. Zo heeft de FACUA al vaker aangekondigd het niet eens te zijn met de 40 euro voor elk door de passagier ongeprinte boarding pass of de 25 euro die Ryanair per koffer rekent terwijl volgens de internationale regelgeving een koffer bij de prijs inbegrepen hoort te zijn. Daarnaast is men het niet eens met de 5 euro voor het verplicht online betalen met credit card en andere kosten die Ryanair aan de passagier doorberekent.

Buiten al deze aan de passagier doorberekende extra kosten, is de Spaanse consumentenbond het ook niet eens met het feit dat vliegvelden en regionale overheden Ryanair miljoenen betalen om zogenaamd de regio te promoten. Deze praktijk van subsidie wordt door de FACUA, en steeds meer Spaanse vliegvelden en regio’s, als oneerlijke concurrentie gezien. Het feit is echter wel dat als Ryanair eenmaal vliegt op een regionaal vliegveld, het aantal passagiers drastisch toeneemt en dat beduidend meer geld opbrengt op die vliegvelden en in de regio.

Wat is jullie mening over Ryanair?? Plaats hieronder je eigen ervaringen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend