Vragen en antwoorden over de noodtoestand Spanje (UPDATES)

Vragen over de noodtoestand Spanje
Beeld: 123rf

Vragen en antwoorden over de noodtoestand Spanje (UPDATES)

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje bevindt zich op dit moment in een nooit eerder voorgekomen situatie van een noodtoestand. Weliswaar was er in 2010 ook een noodtoestand vanwege de wilde staking bij de luchtverkeersleiders maar dat is niet te vergelijken met wat er anno 2020 aan de hand is. Sinds 15 maart moeten alle Spanjaarden binnen blijven en geldt er een grote beperking op de bewegingsvrijheid. Dat geldt voor de Spanjaarden maar ook voor alle buitenlanders die zich in Spanje bevinden, inclusief op de Canarische Eilanden en Balearen. Maar wat mag nu wel en wat mag niet. We proberen het uit te leggen.

Dit artikel wordt continue bijgewerkt. Laatste update: vrijdag 20 maart om 10.00 uur

Spanje heeft de ‘estado de alarma’ afgekondigd, een ‘staat van alarm’ of ‘noodtoestand’. De reden daarvoor is het coronavirus en de snelle verspreiding daarvan. Door gedurende tenminste 15 dagen de bewegingsvrijheid van iedereen in Spanje (bewoners en bezoekers) te beperken hoopt de regering (in navolging van China en Italië) de verspreiding te beperken en tegen te gaan om ervoor te zorgen dat het gezondheidssysteem niet in elkaar stort door een te grote vraag en om te voorkomen dat er meer mensen besmet raken en in het ergste geval overlijden.

De redactie van SpanjeVandaag wordt overspoeld met vragen van verontruste vakantiegangers die zich in Spanje bevinden. Helaas weten wij niet alle antwoorden en baseren wij ons op wat we lezen in de Spaanse pers, wat we horen op de Spaanse televisie en wat we lezen bij betrouwbare bronnen op de sociale media. Daarnaast zijn er sommige omstandigheden waar geen duidelijk antwoord op te vinden is. Dit artikel is met zorg samengesteld en wordt regelmatig bijgewerkt.

Mocht u vragen hebben dan kunt u deze stellen als reactie op dit artikel. Gelieve geen e-mails te sturen of te bellen want als alles onder dit artikel staat hebben alle lezers wat aan de informatie. Wij proberen zoveel mogelijk antwoord te geven maar wij weten ook niet alles 😉

BELANGRIJK: De medewerking en het volgen van de instructies tijdens de noodtoestand zijn VERPLICHT. Dat wil zeggen dat iedereen zich moet houden aan hetgeen in de maatregelen van deze noodtoestand staat omschreven. Deze is HIER te lezen in PDF (Spaans) of HIER geschreven op de website van de krant El Pais. 

Worden de grenzen gesloten? UPDATE

Op maandag 16 maart heeft Spanje na een EU vergadering besloten tijdelijk de grenzen over land te sluiten, althans grenscontroles in te voeren. Sinds middernacht dinsdag 17 maart is het alleen nog mogelijk Spanje over de weg binnen te komen als je de Spaanse nationaliteit hebt, als je in Spanje woont en resident bent (en dat kunt aantonen), voor mensen die dagelijks voor werk de grenzen moeten overschrijden en die personen die kunnen aantonen dat ze door overmacht de grens moeten overschrijden. De grenzen zijn niet gesloten voor de transportsector. Meer nieuws kun je HIER lezen.

Op dinsdag 17 maart om 12 uur zijn de grenzen van Frankrijk over de weg ook gesloten, dat wil zeggen er zijn grenscontroles. Dat houdt dus in dat zowel de Spaanse als de Franse grenzen gesloten zijn wat de terugkeer van Nederlanders en Belgen over de weg moeilijk maakt tijdens de noodtoestand. Volgens de ANWB en de Nederlandse Ambassade kan men voor Frankrijk een document downloaden en uitprinten waarmee men over de snelweg in Frankrijk terug naar huis mag rijden. Meer informatie daarover lees je HIER.

LEESTIP: Camperrijders mogen door Portugal en Spanje rijden

De sluiting van de grenzen en grenscontroles in Spanje zullen net zolang duren als de noodtoestand. Op het moment van schrijven is dat 15 dagen sinds 15 maart tot 30 maart maar de kans is groot dat dit langer zal zijn.

Zijn de vliegvelden gesloten?

Nee, de vliegvelden blijven voorlopig open voor personen- en vrachtverkeer. Het vliegverkeer zal wel gehalveerd worden wat uiteraard van invloed zal zijn op alle vluchten, ook die naar Nederland en België gaan of daarvandaan komen. Informatie over de staat van de vliegvelden is te vinden op de website van Aena.es. Houdt daarnaast de websites van de luchtvaartmaatschappijen in de gaten.

UPDATE: Bericht NL Ambassade: Met ingang van 19 maart wordt alleen het vliegverkeer vanaf het Spaanse vasteland richting de Balearen (Ibiza, Menorca, Mallorca) en de Canarische Eilanden opgeschort. Deze maatregel heeft geen betrekking op internationale vluchten tussen bijvoorbeeld Spanje en Nederland of België. Deze zijn in principe nog gewoon mogelijk, ook na 19 maart. De situatie is echter uitermate veranderlijk en er dient rekening te worden gehouden met de mogelijkheid dat reeds bestaande reisbeperkingen worden aangescherpt of uitgebreid.

Mag ik reizen in het openbaar vervoer?

Ja, maar alleen is dat strikt noodzakelijk is. Dat geldt voor vliegtuigen, treinen, schepen, bussen binnen en buiten de bebouwde kom etc. De capaciteit van al het transport zal over het algemeen gereduceerd worden met 50%. Men dient tijdens het wachten, reizen en uitstappen de minimale veiligheidsafstand van tenminste één meter houden.

Hoe zit het met vliegreizen naar Nederland/België?

Vliegvelden zijn open maar vluchten worden gehalveerd vanaf waarschijnlijk dinsdag. De kans is groot dat luchtvaartmaatschappijen vluchten annuleren of aanpassen. Om daar achter te komen dient men contact op te nemen met de desbetreffende luchtvaartmaatschappijen. Informatie over de staat van de vliegvelden is te vinden op de website van Aena.es.

LET OP: luchtvaartmaatschappijen kunnen vluchten naar Spanje annuleren. Ryanair is reeds begonnen met het versturen van SMS en e-mails en annuleert alle vluchten vanaf 24 maart. Over andere maatschappijen is bij ons nog niets bekend. UPDATE: Transavia heeft medegedeeld dat vluchten naar Barcelona, Valencia en Bilbao zijn geannuleerd. Meer informatie KLIK HIER. Diverse Nederlandse reisorganisaties hebben hun reizen stilgezet en zullen in de loop van de week de in Spanje verblijvende reizigers ophalen. Meer informatie in ons kort nieuws (39)

Mag ik iemand naar het vliegveld brengen?

Niet helemaal duidelijk. We proberen daar een antwoord op te vinden maar dat is lastig. Het gebruikmaken van wegen is alleen toegestaan als dat strikt noodzakelijk is of voor werk. Daarnaast mag men terugkeren naar de woonplaats. Er staat echter in de tekst niets geschreven over het naar het vliegveld brengen van familie of vrienden. Op dit moment is dat een grote onbekende. We zijn bezig om het uit te zoeken. UPDATE: We hebben van lezers gehoord dat er geen problemen waren toen zij familie hebben weggebracht maar andere lezers melden wel problemen.

Ik ben met de camper/caravan op vakantie in Spanje, mag ik terugkeren?

In de tekst van de noodtoestand staat niets geschreven over het over de weg rijden van buitenlanders die terug willen keren naar eigen land. Van lezers hebben we gehoord dat zij zonder problemen hun reis over de weg hebben volbracht met de personenwagen, camper en/of caravan. Er was veel vrachtverkeer op de weg, weinig personenwagens maar wel politie die niets gezegd hebben. Onderweg moet men er rekening mee houden dat in ieder geval in Catalonië veel hotels gesloten zijn langs de snelweg, dat de tankstations wel open zijn maar alle voorzieningen zoals restaurants, bars en ook sanitaire voorzieningen gesloten zijn. Respecteer de hygiënevoorschriften om verspreiding van het virus te voorkomen tijdens je terugreis. LET OP: Zie de tekst over de grensovergangen, deze zijn vanaf dinsdag 17 maart gesloten in Spanje en Frankrijk.

LEESTIP: Camperrijders mogen door Portugal en Spanje rijden

Gaan de hotels of campings sluiten?

UPDATE: De Spaanse regering heeft donderdagavond 19 maart de maatregelen uitgebreid en heeft opdracht gegeven om alle hotels, campings en andere accommodatieverschaffers binnen zeven dagen te sluiten. De sluiting moet plaatsvinden voor donderdag 26 maart. Lees HIER meer over de sluiting van hotels in ons artikel. 

Moeten de campings sluiten?

UPDATE: Ja, in principe moeten de campings net zoals hotels en andere accommodatieverschaffers sluiten voor donderdag 26 maart. In de extra staats bulletin over de sluitingen is een uitzondering opgenomen voor accommodaties waar sprake is van een verblijf voor langere duur. In de nieuwe maatregelen staat dat het is toegestaan om de toeristische instellingen voor het publiek open te stellen voor klanten die, op het moment van de afkondiging van de noodtoestand op 14 maart, op een permanente en seizoensgebonden manier daar verblijven, op voorwaarde dat de bewoners de noodtoestand onder de genomen maatregelen doorbrengen in de eigen accommodatie. Lees HIER meer over de sluiting van campings in ons artikel. 

Mag men zich straat begeven?

Ja maar alleen als dat strikt noodzakelijk is. Dat wil zeggen als men naar de supermarkt dient te gaan of als men een apotheek, bank of ziekenhuis en arts dient te bezoeken. Je dient alleen te zijn op straat, dus niet met zijn tweeën of met meer mensen, dat is niet toegestaan en je kunt een boete krijgen tot 1.000 euro. Daarnaast mag je op straat zijn om naar je werk te gaan maar wordt iedereen aangeraden om aan thuiswerken (teletrabajo) te doen. In alle andere omstandigheden MAG MEN NIET DE STRAAT OP!

Kan de politie mij vragen waarom ik op straat ben?

Ja, de politie heeft de bevoegdheid aan iedereen te vragen waarom met op straat is. Kan men zich niet verantwoorden dan mag de politie hoge boetes geven. Men dient ten allen tijde de instructies van de politie op te volgen. Neem altijd een identiteitsbewijs of paspoort mee zodat je jezelf kunt legitimeren als daarom gevraagd wordt.

Moet men in Spanje een document bij zich dragen op straat?

In Italië en nu ook in Frankrijk is het verplicht als men de straat op gaat om een ingevuld document bij zich te dragen met daarop uw persoonsgegevens en de reden waarom u op straat bent. De politie kan dit controleren en aan de hand daarvan beslissen of het goed is dat men op straat is. In Spanje heeft men een soortgelijk document niet en wordt daar op dit moment ook niet over nagedacht, aldus het hoofd van de Guardia Civil op dinsdag tijdens een persconferentie. 

Het wordt wel aangeraden op de een of andere manier een bewijs bij je te dragen waarom je op straat bent zoals een document dat door de werkgever uitgedeeld kan worden, een kassabon etc. Daarnaast dient u altijd een identiteitskaart of paspoort bij zich te dragen.

De personen die wel op straat moeten zijn en/of dienen gebruik te maken van de auto voor werkzaamheden of voor het werk wordt aangeraden om een bewijs van de werkgever bij zich te dragen. De politie zal daar om vragen en in sommige gevallen is dat zelfs een eis.

Mag ik de hond uitlaten?

Ja, men mag de straat op om de hond uit te laten maar alleen kort, dus geen lange wandelingen maken. Daarnaast mag er maar één persoon tegelijkertijd naar buiten. Ook dien je de veiligheidsafstand van tenminste 1 meter te handhaven mocht je andere mensen en honden tegenkomen. Op Twitter hebben we gelezen dat de Policía Nacional gemeld heeft dat het voeren van straatkatten en het verzorgen van andere dieren buiten huis zoals bij boerderijen en opvangcentra ook is toegestaan.

Mag ik aan running doen of gaan fietsen?

Nee, je mag alleen op straat zijn als dat strikt noodzakelijk is. Een rondje gaan fietsen of rennen hoort daar niet onder, ook niet als men het bos in gaat. Wandelen in de natuur zoals in natuurparken is ook niet toegestaan. In huis blijven is in huis blijven, quarantaine is geen vakantie.

Mag ik een wandeling maken over het strand of de boulevard?

Nee, dat mag niet. Je mag alleen op straat zijn als daar een gegronde reden voor is. Een wandelingetje maken is geen gegronde reden en de politie kan eisen dat men naar huis terugkeert. De politie kan eventueel boetes geven als men zich op straat bevindt.

Mag ik met de kinderen naar een kinderspeelplaats?

Nee, deze zijn in heel Spanje gesloten. Het is daarnaast zeer onverantwoord om kinderen naar openbare plaatsen te brengen waar ze eventueel besmet kunnen worden. 

Mag men met de auto op straat rijden?

Nee, alleen als dat strikt noodzakelijk is zoals bijvoorbeeld om naar de supermarkt, apotheek, ziekenhuis of arts of tankstation te rijden. De politie kan het verkeer controleren en vragen waarom men op straat is. Daarnaast kunnen wegen worden afgesloten indien dat vanwege gezondheids – of veiligheidsredenen noodzakelijk wordt geacht. UPDATE: Van lezers hebben we begrepen dat huurauto’s teruggebracht mogen worden naar de verhuurder.

Vanaf 18 maart is het alleen nog toegestaan om met een persoon in de auto te zitten. Je mag alleen met zijn tweeën in de auto zijn als dit strikt noodzakelijk is. De tweede persoon dient op de achterbank te zitten vanwege de veiligheidsafstand. De politie controleert meer en geeft boetes tussen de 300 en 1.000 euro (of meer).

Zijn de ITV autokeuringsstations open?

Ja en nee. Dat wil zeggen, in sommige autonome regio’s zijn de ITV stations (APK keuring) open met de normale tijden maar met een gereduceerd aantal personeelsleden terwijl in andere autonome regio’s zoals Andalusië, Valencia regio en de Balearen de ITV keuringsstations gesloten zijn. Maar wat gebeurt er als je niet naar je afspraak (cita previa) kunt gaan of dat niet wilt doen en je ITV datum verstreken is? Volgens de tekst van de maatregelen tijdens de noodtoestand worden administratieve afspraken opgeschoven en hervat na de noodtoestand. Daarom zullen agenten geen boetes geven (200 euro) als je met de auto rijdt terwijl de ITV datum is verstreken, aldus dit artikel.

Mag men terugkeren naar de woonplaats?

Ja, in de tekst wordt gesproken over ‘regresa a la residencia habitual’ ofwel de woonplaats. Dat heeft te maken met de personen uit sommige gebieden die besloten tijdens de eerder genomen maatregelen ‘op vakantie’ te gaan naar o.a. de kust of de bergen. Zij mogen terugkeren naar hun woning. Dat geldt ook voor Spanjaarden die zich in het buitenland bevinden en terugkeren naar Spanje.

Mogen vakantiegangers over de weg terugkeren naar huis?

Zoals eerder te lezen was, is het over de weg rijden om terug te keren naar eigen land zoals Nederland en België toegestaan. Men heeft afspraken gemaakt dat de grenzen van Portugal, Spanje en Frankrijk gepasseerd kunnen worden. Men dient in Frankrijk een document te laten zien (of in ieder geval bij zich te hebben) terwijl de Nederlandse Ambassade en speciale brief heeft opgesteld die men mee kan nemen. Meer informatie in de link hieronder (Grenzen Spanje en Frankrijk over de weg gesloten).

LEESTIP: Grenzen Spanje en Frankrijk over de weg gesloten

Welke winkels etc. mogen open blijven?

Alleen supermarkten, winkels voor voedsel, drank, essentiële goederen en producten, bakkers, farmaceutische, medische, optische en orthopedische instellingen, hygiëneproducten, pers en kantoorbehoeften, tankstations, tabakswinkels, technologische en telecommunicatieapparatuur, dierenspeciaalzaken, dierenklinieken, internetverkoop, stomerijen en wasserijen, postkantoren (van 9.30 tot 12.30 uur) en banken mogen open blijven maar men moet vermijden dat er teveel mensen bij elkaar staan waarbij iedereen tenminste één meter van elkaar afstand dient te houden.

Is de bevoorrading van supermarkten gegarandeerd?

Ja, de regering garandeert de bevoorrading van supermarkten. Deze zullen ook altijd open blijven waarbij in sommige autonome regio’s de openingstijden flexibeler zijn of ingekort worden. Er is dus geen reden om te hamsteren want de bevoorrading is gegarandeerd.

Zijn bars, restaurants en terrassen open?

Nee, in heel Spanje moeten alle bars, restaurants en terrassen dicht zijn. De restaurants in hotels en appartementencomplexen mogen wel open zijn. Het aanbieden van drank en/of eten in winkels is niet toegestaan (om te voorkomen dat deze gebruikt worden als geïmproviseerde bars/restaurants).

Zijn de bezienswaardigheden in Spanje open?

Nee, alle bezienswaardigheden, musea, monumenten, natuurparken, stadsparken en op veel plaatsen de stranden zijn gesloten. Wil je dus naar het Alhambra, kerken, Sagrada Familia, Park Guell, het Retiro Park of soortgelijk gaan dan zijn deze gesloten. Ook de bioscopen, theaters en bibliotheken in heel Spanje zijn gesloten.

Hoe zit het met werken in Spanje?

Iedereen mag zich op de weg bevinden of van het openbaar vervoer gebruik maken om naar zijn of haar werk te gaan als de bedrijven niet gesloten zijn. Werkgevers wordt echter aangeraden (niet verplicht) om het thuiswerken (teletrabajo) in te voeren voor alle werknemers, indien mogelijk. Om de economie niet compleet stil te zetten in Spanje mag iedereen gaan werken.

Mag ik naar de kerk, begrafenis of bruiloft gaan?

Ja, maar met veel beperkingen. Het deelnemen aan een kerkmis, begrafenis of bruiloft wordt beperkt tot minder personen en men dient zich te houden aan de minimale veiligheidsafstand van één meter. Veel kerken hebben ervoor gekozen om de mis via video-streaming uit te zenden. 

Zijn de scholen open?

Nee, alle scholen zijn vanaf maandag gesloten tot tenminste eind maart. Dat geldt voor de normale scholen, de universiteiten en de crèches of kinderopvangcentra. ook de kinderspeelplaatsen bij de scholen zijn gesloten. Er werd wel gesproken in verschillende kranten dat de cantines open zijn voor maaltijden omdat sommige mensen in Spanje daar sterk van afhankelijk zijn. Of dat waar is en in welke delen van het land dat geldt is niet bekend.

Wat is de taak van de politie?

Alle politie eenheden (policia Nacional, Guardia Civil, Policia Local, Policia Municipal, Guarda Municipal) staan onder direct bestuur van de minister van Binnenlandse Zaken (ook de Catalaanse Mossos d’Esquadra en Baskische Ertzaintza) en kunnen indien nodig optreden, mensen verplichten in huis te blijven of niet op straat te zijn en kunnen maatregelen nemen indien de bevelen niet opgevolgd worden. Agenten mogen boetes geven en wegen afsluiten indien noodzakelijk. Ons is bekend dat er al duizenden boetes zijn gegeven vanwege ongehoorzaamheid en er zijn ook diverse mensen gearresteerd omdat ze weigeren gehoor te geven aan deze maatregelen die verplicht zijn voor iedereen in Spanje.

Wat is de taak van het leger?

De Spaanse regering heeft de beschikking over het Spaanse leger dat is ingezet op verschillende plaatsen in het land. Het leger heeft dezelfde taken als politieagenten omdat er geen sprake is van de beveiliging van het land voor een aanval van het buitenland. Op de eerste dag van de noodtoestand heeft het Spaanse leger de UME Mobiele Noodeenheid naar diverse steden gestuurd om o.a. hygiënewerkzaamheden uit te voeren. In veel steden in Spanje is het niet ongebruikelijk om militairen op straat te zien die patrouilleren en het verkeer controleren.

Wat gebeurt er als ik me niet houd aan de regels?

Dat is strafbaar. Dat wil zeggen, de politie kan boetes geven en eventueel indien noodzakelijk (in het uiterste geval) mensen arresteren. Dit is gebaseerd op artikel 10 van de ‘Ley Orgánica 4/1981, de 1 de junio’. In dat artikel/wet staat omschreven wat er gebeurt tijdens een ‘estado de alarma’ zoals deze noodtoestand. In dat artikel/wet staat niet omschreven hoe hoog boetes kunnen zijn. In de ‘Ley de Seguridad Ciudadana’ staat dit echter wel. Boetes kunnen liggen tussen de 601 en 30.000 euro voor ongehoorzaamheid. Ons is bekend dat er al duizenden boetes zijn gegeven vanwege ongehoorzaamheid en er zijn ook diverse mensen gearresteerd omdat ze weigeren gehoor te geven aan deze maatregelen die verplicht zijn voor iedereen in Spanje.

NOTA: Dit artikel wordt continue bijgewerkt met actuele informatie.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.