Vragen en antwoorden over de noodtoestand Spanje (UPDATES)

Vragen over de noodtoestand Spanje
Beeld: 123rf

MADRID – Spanje bevindt zich op dit moment in een nooit eerder voorgekomen situatie van een noodtoestand. Weliswaar was er in 2010 ook een noodtoestand vanwege de wilde staking bij de luchtverkeersleiders maar dat is niet te vergelijken met wat er anno 2020 aan de hand is. Sinds 15 maart moeten alle Spanjaarden binnen blijven en geldt er een grote beperking op de bewegingsvrijheid. Dat geldt voor de Spanjaarden maar ook voor alle buitenlanders die zich in Spanje bevinden, inclusief op de Canarische Eilanden en Balearen. Maar wat mag nu wel en wat mag niet. We proberen het uit te leggen.

Dit artikel wordt continue bijgewerkt. Laatste update: vrijdag 20 maart om 10.00 uur

Spanje heeft de ‘estado de alarma’ afgekondigd, een ‘staat van alarm’ of ‘noodtoestand’. De reden daarvoor is het coronavirus en de snelle verspreiding daarvan. Door gedurende tenminste 15 dagen de bewegingsvrijheid van iedereen in Spanje (bewoners en bezoekers) te beperken hoopt de regering (in navolging van China en Italië) de verspreiding te beperken en tegen te gaan om ervoor te zorgen dat het gezondheidssysteem niet in elkaar stort door een te grote vraag en om te voorkomen dat er meer mensen besmet raken en in het ergste geval overlijden.

De redactie van SpanjeVandaag wordt overspoeld met vragen van verontruste vakantiegangers die zich in Spanje bevinden. Helaas weten wij niet alle antwoorden en baseren wij ons op wat we lezen in de Spaanse pers, wat we horen op de Spaanse televisie en wat we lezen bij betrouwbare bronnen op de sociale media. Daarnaast zijn er sommige omstandigheden waar geen duidelijk antwoord op te vinden is. Dit artikel is met zorg samengesteld en wordt regelmatig bijgewerkt.

Mocht u vragen hebben dan kunt u deze stellen als reactie op dit artikel. Gelieve geen e-mails te sturen of te bellen want als alles onder dit artikel staat hebben alle lezers wat aan de informatie. Wij proberen zoveel mogelijk antwoord te geven maar wij weten ook niet alles 😉

BELANGRIJK: De medewerking en het volgen van de instructies tijdens de noodtoestand zijn VERPLICHT. Dat wil zeggen dat iedereen zich moet houden aan hetgeen in de maatregelen van deze noodtoestand staat omschreven. Deze is HIER te lezen in PDF (Spaans) of HIER geschreven op de website van de krant El Pais. 

Worden de grenzen gesloten? UPDATE

Op maandag 16 maart heeft Spanje na een EU vergadering besloten tijdelijk de grenzen over land te sluiten, althans grenscontroles in te voeren. Sinds middernacht dinsdag 17 maart is het alleen nog mogelijk Spanje over de weg binnen te komen als je de Spaanse nationaliteit hebt, als je in Spanje woont en resident bent (en dat kunt aantonen), voor mensen die dagelijks voor werk de grenzen moeten overschrijden en die personen die kunnen aantonen dat ze door overmacht de grens moeten overschrijden. De grenzen zijn niet gesloten voor de transportsector. Meer nieuws kun je HIER lezen.

Op dinsdag 17 maart om 12 uur zijn de grenzen van Frankrijk over de weg ook gesloten, dat wil zeggen er zijn grenscontroles. Dat houdt dus in dat zowel de Spaanse als de Franse grenzen gesloten zijn wat de terugkeer van Nederlanders en Belgen over de weg moeilijk maakt tijdens de noodtoestand. Volgens de ANWB en de Nederlandse Ambassade kan men voor Frankrijk een document downloaden en uitprinten waarmee men over de snelweg in Frankrijk terug naar huis mag rijden. Meer informatie daarover lees je HIER.

LEESTIP: Camperrijders mogen door Portugal en Spanje rijden

De sluiting van de grenzen en grenscontroles in Spanje zullen net zolang duren als de noodtoestand. Op het moment van schrijven is dat 15 dagen sinds 15 maart tot 30 maart maar de kans is groot dat dit langer zal zijn.

Zijn de vliegvelden gesloten?

Nee, de vliegvelden blijven voorlopig open voor personen- en vrachtverkeer. Het vliegverkeer zal wel gehalveerd worden wat uiteraard van invloed zal zijn op alle vluchten, ook die naar Nederland en België gaan of daarvandaan komen. Informatie over de staat van de vliegvelden is te vinden op de website van Aena.es. Houdt daarnaast de websites van de luchtvaartmaatschappijen in de gaten.

UPDATE: Bericht NL Ambassade: Met ingang van 19 maart wordt alleen het vliegverkeer vanaf het Spaanse vasteland richting de Balearen (Ibiza, Menorca, Mallorca) en de Canarische Eilanden opgeschort. Deze maatregel heeft geen betrekking op internationale vluchten tussen bijvoorbeeld Spanje en Nederland of België. Deze zijn in principe nog gewoon mogelijk, ook na 19 maart. De situatie is echter uitermate veranderlijk en er dient rekening te worden gehouden met de mogelijkheid dat reeds bestaande reisbeperkingen worden aangescherpt of uitgebreid.

Mag ik reizen in het openbaar vervoer?

Ja, maar alleen is dat strikt noodzakelijk is. Dat geldt voor vliegtuigen, treinen, schepen, bussen binnen en buiten de bebouwde kom etc. De capaciteit van al het transport zal over het algemeen gereduceerd worden met 50%. Men dient tijdens het wachten, reizen en uitstappen de minimale veiligheidsafstand van tenminste één meter houden.

Hoe zit het met vliegreizen naar Nederland/België?

Vliegvelden zijn open maar vluchten worden gehalveerd vanaf waarschijnlijk dinsdag. De kans is groot dat luchtvaartmaatschappijen vluchten annuleren of aanpassen. Om daar achter te komen dient men contact op te nemen met de desbetreffende luchtvaartmaatschappijen. Informatie over de staat van de vliegvelden is te vinden op de website van Aena.es.

LET OP: luchtvaartmaatschappijen kunnen vluchten naar Spanje annuleren. Ryanair is reeds begonnen met het versturen van SMS en e-mails en annuleert alle vluchten vanaf 24 maart. Over andere maatschappijen is bij ons nog niets bekend. UPDATE: Transavia heeft medegedeeld dat vluchten naar Barcelona, Valencia en Bilbao zijn geannuleerd. Meer informatie KLIK HIER. Diverse Nederlandse reisorganisaties hebben hun reizen stilgezet en zullen in de loop van de week de in Spanje verblijvende reizigers ophalen. Meer informatie in ons kort nieuws (39)

Mag ik iemand naar het vliegveld brengen?

Niet helemaal duidelijk. We proberen daar een antwoord op te vinden maar dat is lastig. Het gebruikmaken van wegen is alleen toegestaan als dat strikt noodzakelijk is of voor werk. Daarnaast mag men terugkeren naar de woonplaats. Er staat echter in de tekst niets geschreven over het naar het vliegveld brengen van familie of vrienden. Op dit moment is dat een grote onbekende. We zijn bezig om het uit te zoeken. UPDATE: We hebben van lezers gehoord dat er geen problemen waren toen zij familie hebben weggebracht maar andere lezers melden wel problemen.

Ik ben met de camper/caravan op vakantie in Spanje, mag ik terugkeren?

In de tekst van de noodtoestand staat niets geschreven over het over de weg rijden van buitenlanders die terug willen keren naar eigen land. Van lezers hebben we gehoord dat zij zonder problemen hun reis over de weg hebben volbracht met de personenwagen, camper en/of caravan. Er was veel vrachtverkeer op de weg, weinig personenwagens maar wel politie die niets gezegd hebben. Onderweg moet men er rekening mee houden dat in ieder geval in Catalonië veel hotels gesloten zijn langs de snelweg, dat de tankstations wel open zijn maar alle voorzieningen zoals restaurants, bars en ook sanitaire voorzieningen gesloten zijn. Respecteer de hygiënevoorschriften om verspreiding van het virus te voorkomen tijdens je terugreis. LET OP: Zie de tekst over de grensovergangen, deze zijn vanaf dinsdag 17 maart gesloten in Spanje en Frankrijk.

LEESTIP: Camperrijders mogen door Portugal en Spanje rijden

Gaan de hotels of campings sluiten?

UPDATE: De Spaanse regering heeft donderdagavond 19 maart de maatregelen uitgebreid en heeft opdracht gegeven om alle hotels, campings en andere accommodatieverschaffers binnen zeven dagen te sluiten. De sluiting moet plaatsvinden voor donderdag 26 maart. Lees HIER meer over de sluiting van hotels in ons artikel. 

Moeten de campings sluiten?

UPDATE: Ja, in principe moeten de campings net zoals hotels en andere accommodatieverschaffers sluiten voor donderdag 26 maart. In de extra staats bulletin over de sluitingen is een uitzondering opgenomen voor accommodaties waar sprake is van een verblijf voor langere duur. In de nieuwe maatregelen staat dat het is toegestaan om de toeristische instellingen voor het publiek open te stellen voor klanten die, op het moment van de afkondiging van de noodtoestand op 14 maart, op een permanente en seizoensgebonden manier daar verblijven, op voorwaarde dat de bewoners de noodtoestand onder de genomen maatregelen doorbrengen in de eigen accommodatie. Lees HIER meer over de sluiting van campings in ons artikel. 

Mag men zich straat begeven?

Ja maar alleen als dat strikt noodzakelijk is. Dat wil zeggen als men naar de supermarkt dient te gaan of als men een apotheek, bank of ziekenhuis en arts dient te bezoeken. Je dient alleen te zijn op straat, dus niet met zijn tweeën of met meer mensen, dat is niet toegestaan en je kunt een boete krijgen tot 1.000 euro. Daarnaast mag je op straat zijn om naar je werk te gaan maar wordt iedereen aangeraden om aan thuiswerken (teletrabajo) te doen. In alle andere omstandigheden MAG MEN NIET DE STRAAT OP!

Kan de politie mij vragen waarom ik op straat ben?

Ja, de politie heeft de bevoegdheid aan iedereen te vragen waarom met op straat is. Kan men zich niet verantwoorden dan mag de politie hoge boetes geven. Men dient ten allen tijde de instructies van de politie op te volgen. Neem altijd een identiteitsbewijs of paspoort mee zodat je jezelf kunt legitimeren als daarom gevraagd wordt.

Moet men in Spanje een document bij zich dragen op straat?

In Italië en nu ook in Frankrijk is het verplicht als men de straat op gaat om een ingevuld document bij zich te dragen met daarop uw persoonsgegevens en de reden waarom u op straat bent. De politie kan dit controleren en aan de hand daarvan beslissen of het goed is dat men op straat is. In Spanje heeft men een soortgelijk document niet en wordt daar op dit moment ook niet over nagedacht, aldus het hoofd van de Guardia Civil op dinsdag tijdens een persconferentie. 

Het wordt wel aangeraden op de een of andere manier een bewijs bij je te dragen waarom je op straat bent zoals een document dat door de werkgever uitgedeeld kan worden, een kassabon etc. Daarnaast dient u altijd een identiteitskaart of paspoort bij zich te dragen.

De personen die wel op straat moeten zijn en/of dienen gebruik te maken van de auto voor werkzaamheden of voor het werk wordt aangeraden om een bewijs van de werkgever bij zich te dragen. De politie zal daar om vragen en in sommige gevallen is dat zelfs een eis.

Mag ik de hond uitlaten?

Ja, men mag de straat op om de hond uit te laten maar alleen kort, dus geen lange wandelingen maken. Daarnaast mag er maar één persoon tegelijkertijd naar buiten. Ook dien je de veiligheidsafstand van tenminste 1 meter te handhaven mocht je andere mensen en honden tegenkomen. Op Twitter hebben we gelezen dat de Policía Nacional gemeld heeft dat het voeren van straatkatten en het verzorgen van andere dieren buiten huis zoals bij boerderijen en opvangcentra ook is toegestaan.

Mag ik aan running doen of gaan fietsen?

Nee, je mag alleen op straat zijn als dat strikt noodzakelijk is. Een rondje gaan fietsen of rennen hoort daar niet onder, ook niet als men het bos in gaat. Wandelen in de natuur zoals in natuurparken is ook niet toegestaan. In huis blijven is in huis blijven, quarantaine is geen vakantie.

Mag ik een wandeling maken over het strand of de boulevard?

Nee, dat mag niet. Je mag alleen op straat zijn als daar een gegronde reden voor is. Een wandelingetje maken is geen gegronde reden en de politie kan eisen dat men naar huis terugkeert. De politie kan eventueel boetes geven als men zich op straat bevindt.

Mag ik met de kinderen naar een kinderspeelplaats?

Nee, deze zijn in heel Spanje gesloten. Het is daarnaast zeer onverantwoord om kinderen naar openbare plaatsen te brengen waar ze eventueel besmet kunnen worden. 

Mag men met de auto op straat rijden?

Nee, alleen als dat strikt noodzakelijk is zoals bijvoorbeeld om naar de supermarkt, apotheek, ziekenhuis of arts of tankstation te rijden. De politie kan het verkeer controleren en vragen waarom men op straat is. Daarnaast kunnen wegen worden afgesloten indien dat vanwege gezondheids – of veiligheidsredenen noodzakelijk wordt geacht. UPDATE: Van lezers hebben we begrepen dat huurauto’s teruggebracht mogen worden naar de verhuurder.

Vanaf 18 maart is het alleen nog toegestaan om met een persoon in de auto te zitten. Je mag alleen met zijn tweeën in de auto zijn als dit strikt noodzakelijk is. De tweede persoon dient op de achterbank te zitten vanwege de veiligheidsafstand. De politie controleert meer en geeft boetes tussen de 300 en 1.000 euro (of meer).

Zijn de ITV autokeuringsstations open?

Ja en nee. Dat wil zeggen, in sommige autonome regio’s zijn de ITV stations (APK keuring) open met de normale tijden maar met een gereduceerd aantal personeelsleden terwijl in andere autonome regio’s zoals Andalusië, Valencia regio en de Balearen de ITV keuringsstations gesloten zijn. Maar wat gebeurt er als je niet naar je afspraak (cita previa) kunt gaan of dat niet wilt doen en je ITV datum verstreken is? Volgens de tekst van de maatregelen tijdens de noodtoestand worden administratieve afspraken opgeschoven en hervat na de noodtoestand. Daarom zullen agenten geen boetes geven (200 euro) als je met de auto rijdt terwijl de ITV datum is verstreken, aldus dit artikel.

Mag men terugkeren naar de woonplaats?

Ja, in de tekst wordt gesproken over ‘regresa a la residencia habitual’ ofwel de woonplaats. Dat heeft te maken met de personen uit sommige gebieden die besloten tijdens de eerder genomen maatregelen ‘op vakantie’ te gaan naar o.a. de kust of de bergen. Zij mogen terugkeren naar hun woning. Dat geldt ook voor Spanjaarden die zich in het buitenland bevinden en terugkeren naar Spanje.

Mogen vakantiegangers over de weg terugkeren naar huis?

Zoals eerder te lezen was, is het over de weg rijden om terug te keren naar eigen land zoals Nederland en België toegestaan. Men heeft afspraken gemaakt dat de grenzen van Portugal, Spanje en Frankrijk gepasseerd kunnen worden. Men dient in Frankrijk een document te laten zien (of in ieder geval bij zich te hebben) terwijl de Nederlandse Ambassade en speciale brief heeft opgesteld die men mee kan nemen. Meer informatie in de link hieronder (Grenzen Spanje en Frankrijk over de weg gesloten).

LEESTIP: Grenzen Spanje en Frankrijk over de weg gesloten

Welke winkels etc. mogen open blijven?

Alleen supermarkten, winkels voor voedsel, drank, essentiële goederen en producten, bakkers, farmaceutische, medische, optische en orthopedische instellingen, hygiëneproducten, pers en kantoorbehoeften, tankstations, tabakswinkels, technologische en telecommunicatieapparatuur, dierenspeciaalzaken, dierenklinieken, internetverkoop, stomerijen en wasserijen, postkantoren (van 9.30 tot 12.30 uur) en banken mogen open blijven maar men moet vermijden dat er teveel mensen bij elkaar staan waarbij iedereen tenminste één meter van elkaar afstand dient te houden.

Is de bevoorrading van supermarkten gegarandeerd?

Ja, de regering garandeert de bevoorrading van supermarkten. Deze zullen ook altijd open blijven waarbij in sommige autonome regio’s de openingstijden flexibeler zijn of ingekort worden. Er is dus geen reden om te hamsteren want de bevoorrading is gegarandeerd.

Zijn bars, restaurants en terrassen open?

Nee, in heel Spanje moeten alle bars, restaurants en terrassen dicht zijn. De restaurants in hotels en appartementencomplexen mogen wel open zijn. Het aanbieden van drank en/of eten in winkels is niet toegestaan (om te voorkomen dat deze gebruikt worden als geïmproviseerde bars/restaurants).

Zijn de bezienswaardigheden in Spanje open?

Nee, alle bezienswaardigheden, musea, monumenten, natuurparken, stadsparken en op veel plaatsen de stranden zijn gesloten. Wil je dus naar het Alhambra, kerken, Sagrada Familia, Park Guell, het Retiro Park of soortgelijk gaan dan zijn deze gesloten. Ook de bioscopen, theaters en bibliotheken in heel Spanje zijn gesloten.

Hoe zit het met werken in Spanje?

Iedereen mag zich op de weg bevinden of van het openbaar vervoer gebruik maken om naar zijn of haar werk te gaan als de bedrijven niet gesloten zijn. Werkgevers wordt echter aangeraden (niet verplicht) om het thuiswerken (teletrabajo) in te voeren voor alle werknemers, indien mogelijk. Om de economie niet compleet stil te zetten in Spanje mag iedereen gaan werken.

Mag ik naar de kerk, begrafenis of bruiloft gaan?

Ja, maar met veel beperkingen. Het deelnemen aan een kerkmis, begrafenis of bruiloft wordt beperkt tot minder personen en men dient zich te houden aan de minimale veiligheidsafstand van één meter. Veel kerken hebben ervoor gekozen om de mis via video-streaming uit te zenden. 

Zijn de scholen open?

Nee, alle scholen zijn vanaf maandag gesloten tot tenminste eind maart. Dat geldt voor de normale scholen, de universiteiten en de crèches of kinderopvangcentra. ook de kinderspeelplaatsen bij de scholen zijn gesloten. Er werd wel gesproken in verschillende kranten dat de cantines open zijn voor maaltijden omdat sommige mensen in Spanje daar sterk van afhankelijk zijn. Of dat waar is en in welke delen van het land dat geldt is niet bekend.

Wat is de taak van de politie?

Alle politie eenheden (policia Nacional, Guardia Civil, Policia Local, Policia Municipal, Guarda Municipal) staan onder direct bestuur van de minister van Binnenlandse Zaken (ook de Catalaanse Mossos d’Esquadra en Baskische Ertzaintza) en kunnen indien nodig optreden, mensen verplichten in huis te blijven of niet op straat te zijn en kunnen maatregelen nemen indien de bevelen niet opgevolgd worden. Agenten mogen boetes geven en wegen afsluiten indien noodzakelijk. Ons is bekend dat er al duizenden boetes zijn gegeven vanwege ongehoorzaamheid en er zijn ook diverse mensen gearresteerd omdat ze weigeren gehoor te geven aan deze maatregelen die verplicht zijn voor iedereen in Spanje.

Wat is de taak van het leger?

De Spaanse regering heeft de beschikking over het Spaanse leger dat is ingezet op verschillende plaatsen in het land. Het leger heeft dezelfde taken als politieagenten omdat er geen sprake is van de beveiliging van het land voor een aanval van het buitenland. Op de eerste dag van de noodtoestand heeft het Spaanse leger de UME Mobiele Noodeenheid naar diverse steden gestuurd om o.a. hygiënewerkzaamheden uit te voeren. In veel steden in Spanje is het niet ongebruikelijk om militairen op straat te zien die patrouilleren en het verkeer controleren.

Wat gebeurt er als ik me niet houd aan de regels?

Dat is strafbaar. Dat wil zeggen, de politie kan boetes geven en eventueel indien noodzakelijk (in het uiterste geval) mensen arresteren. Dit is gebaseerd op artikel 10 van de ‘Ley Orgánica 4/1981, de 1 de junio’. In dat artikel/wet staat omschreven wat er gebeurt tijdens een ‘estado de alarma’ zoals deze noodtoestand. In dat artikel/wet staat niet omschreven hoe hoog boetes kunnen zijn. In de ‘Ley de Seguridad Ciudadana’ staat dit echter wel. Boetes kunnen liggen tussen de 601 en 30.000 euro voor ongehoorzaamheid. Ons is bekend dat er al duizenden boetes zijn gegeven vanwege ongehoorzaamheid en er zijn ook diverse mensen gearresteerd omdat ze weigeren gehoor te geven aan deze maatregelen die verplicht zijn voor iedereen in Spanje.

NOTA: Dit artikel wordt continue bijgewerkt met actuele informatie.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

174
Reageer op dit artikel

59 Comment threads
115 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
85 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Ardy Brouwer

Geachte,

Mijn vrouw bevindt zich op dit moment in Moraira. Ze heeft geen mogelijkheid om naar Nederland terug te keren met auto of vliegtuig. Kan ik haar ophalen? Door Belgie en Frankrijk zal geen probleem geven maar kom ik de Spaanse grens over?

M.v.g. Ardy

Ger

Wij wonen in Hondon de las Nieves. Daar bevindt zich een buurtwinkel.
Wij gaan altijd naar Aspe voor de Aldi en Mercadona. Daar is voor ons alles wat wij nodig hebben te krijgen.
Nu wordt er gezegd dat wij niet naar Aspe mogen rijden. Maar alleen in het dorp de buurtwinkel moeten bezoeken. Natuurlijk maar 1 persoon in de auto en 1 persoon in de winkel.
De winkels in Aspe hebben meer op voorraad en de schappen zijn daar niet leeg.
Waarom wordt hier voor geen uitzondering gemaakt?

Ton Rolink

Vrijdag de 13e maart 2020 zijn wij naar Gran Canaria gevlogen. Volgens mijn informatie was toen bij de luchtvaartmaatschappijen, bij Buitenlandse Zaken en bij de reisorganisatie reeds bekend dat Spanje de Noodtoestand zou afkondigen. De officiële verklaring kwam wel is waar om 15.00 uur maar de lidstaten waren reeds eerder geïnformeerd. Mijn concrete vraag is, hadden BZ en de reisorganisatie de vluchten van vrijdag (middag) naar Spanje nog wel moeten laten doorgaan? Had men vluchten onderweg niet moeten laten terugkeren naar Nederland. Graag uw redactionele reactie.

Laurens van der Berg

Ik ben niet in bezit van auto en verplaats me alleen per fiets. Mag ik nog wel met de fiets naar mijn werk of supermarkt? Afstand circa 10 kilometer.

Bas

Wij zijn terug in Nederland. Let er op dat bij de tankstations de nachtloketten ppen zijn. Gevolg eerst betalen en dan tanken. Je moet dus inschatten hpeveel je kunt tanken. We zagen dat veel mensen dit niet begrepen.

Hans

Bedankt dat jullie ons zo goed op de hoogte houden! Wij hadden een taxi besteld om a.s. zondag twee personen naar het vliegveld te brengen. Net bericht gehad van de taxicentrale dat ze per taxi nog maar één passagier mogen vervoer op straffe van boete. Hebben jullie hier ook al iets over gehoord?

Corné

Ik moet woensdag met mijn vrouw naar het ziekenhuis. Ze moet er zijn voor een MRI.
Mag ik met haar mee om haar te ondersteunen? Ik heb gelezen dat je niet met zijn tweeën in de auto mag zitten of is dit een uitzondering?

Jeffrey

Lang leven de rechten van de werknemers in dit slavenland.
Ik kan nu kiezen:
– Naar mijn werk blijven komen, maar dat mag niet van de overheid. Dus kan op hoge boetes.
– Ontslagen worden tijdens mijn proeftijd en dan geen recht op een uitkering hebben.
Dus ik moet nu de wet overtreden, omdat er geen wet is die werknemers beschermt in dit soort situaties. Je krijgt nu alleen een uitkering als je werkzaamheden opgeschort zijn voor tijdens de lockdown. Een gewoon ontslag telt niet….

TON A.L.C.

Een gasfles vervangen bij een station voor een volle is niet gelukt . HOE KOM IK AAN EEN NIEUWE VOLLE GAS FLES

ben mars

Hallo, ik sluit me graag aan bij alle complimenten voor jullie van SpanjeVandaag !!!
Heb een vraag. ik wil zondag met de auto de grens over van Spanje naar Frankrijk. Ik heb inmiddels de benodigde Franse Verklaring. Is er iets bekend omtrent het sluiten van de grens naar Frankrijk?

Hans en Ryanne

Wij zijn op donderdag 19 maart naar NL vertrokken vanuit Altea bij Benidorm, met de formulieren voor Frankrijk en Spanje bij ons. Totaal geen controle gezien op de gehele reis. Grensovergangen met Spanje/Frankrijk (Jonquera) en Frankrijk/Luxemburg volledig normaal, met weinig verkeer, meeste zijn vrachtwagens. In Spanje bij de Repsol, 20km vóór Gerona, bleek de enigste toilet op de snelweg geopend. Alle toiletten op de route bleken gesloten en nergens koffie! Eenmaal in Frankrijk: op de Parkings (Aires) alle toiletten open en gereinigd. Bij de tankstations koffie uit de automaat verkrijgbaar! Extra service voor de chauffeurs. Meestal is een gedeelte van… Lees verder »

Ann

Hallo, eerst en vooral gefeliciteerd met het prachtige werk dat jullie doen voor ons allen. Ik een 2-tal vragen…Een vriendin van mij moet tegen eind maart de woning verlaten en verhuizen naar een andere plaats. 1. Hoe zit het met ‘verhuizen’. Kunnen die gewoon doorgaan, of mag je ook daarvoor de straat niet op? Worden deze ‘opgeschort’? De eigenaar zit in Engeland en kan dus zelf momenteel niet naar Spanje komen. 2. Zij heeft hulp nodig om alles in te pakken en zich voor te bereiden op de verhuis. Voor de lockdown ben ik haar in de weekends gaan helpen… Lees verder »

Irene

Hartelijk dank voor jullie harde onvermoeibare werk om de informatievoorziening zo goed op peil te houden, ik vind het zeer bruikbaar!

Ruud Schouten

Als we met auto-caravan combinatie richting Nederland gaan met in het bezit van het nodige formulier, mag ik dan de snelweg af naar een camping?

Harm

Ruud,
Kennisen zijn vanmorgen uit Finestrat vertrokken (Auto met NL kenteken) en zijn zojuist bij La Jonquera de grens over gereden. Geen enkel probleem – geen formulier nodig – ( NL Plaat op de auto – gewoon doorrijden)
Ze waren erg ongerust en maakte zich grote zorgen – maar al het verkeer richting het Noorden met kenteken platen uit B / NL / D etc – mag gewoon doorijden. Ze zijn een dorp ingereden om wat te halen – geen punt ….

Wel thuis – en goede reis gewenst

Tjenne

Kan ik als niet Spaanse resident met een auto met Spaanse nummerplaat de Spaanse en Franse grens oversteken richting België omdat ik Belg ben.
Tjenne

John

Een niet resident met eigen wagen en Spaanse nummerplaat mag nooit de grens over.

Harm

Onzin,

Je word met een Spaanse plaat aangehouden (cq de kans is groot) maar als je NL of B identiteitskaart kunt tonen en uitlegt dat je onderweg bent naar huis – mag je doorrijden …..
Stel uit Alfaz gisteren grens over met ES auto – aangehouden – uitleg – rijden …

Met een NL / B of D kenteken kun je gewoon door – niemand houd je aan ….

John

Een niet resident mag een wagen inschrijven in Spanje indien woningeigenaar of
huurder op lange termijn. Enkel rijden is Spanje is toegestaan. Niet in het thuisland.
Door nalatigheid van de grenscontrole kan een eventuele volgende controle of
ongeval ernstige gevolgen hebben. Zo is het en niet anders.

emma calpe

je bent sowieso niet verzekerd

Paul

Een Nederlandse niet resident met tweede woning in ES kan auto kopen met ES kenteken. Daarmee kan je door heel EU rijden ook in NL. Alleen ben je dan in NL belastingplichtig voor de BPM (die je dan zou kunnen ontduiken). Je kunt bij het RDW voor 2 weken ontheffing aanvragen Of gewoon naar huis rijden en auto binnen zetten.

Harm

correct

Señor Juan

Wat heb jij met een vreemde auto die niet van jouw kan zijn in België te zoeken? Want hoe kom je aan een auto op Spaans kenteken als je geen inwoner bent.

Ted

Het is verboden om mensen op te halen van de luchthaven : ik ging vanmorgen mijn vrouw ophalen van vliegveld Girona. Ik ben onderweg aangehouden, de Polite agent sommeerde mij terug naar huis te gaan en mijn vrouw moest een taxi nemen.

Harold

Bizar. Wij moeten zondag dochter naar Barcelona brengen. Dat is ruim 250 km heen en dito terug. Ik zou niet weten hoe dat met een taxi zou gaan. OV is gelet op de vliegtijd ook geen optie vanuit de Pyreneeën.

Señor Juan

Belachelijk! Waar loop je meer gevaar. In je eigen auto en omgeving. Dus quarantaine -auto – vliegveld niet uitstappen – terug naar quarantaine.
Of met de taxi waar ze de taxi chauffeur aansteekt of hij haar. Hoe dom is dit zeg.

Jeanine

REDACTIE, waarom is mijn reactie op mijn vraag van gisteren verdwenen? Ik antwoordde hierop half uurtje geleden, maar vind niets meer terug??

Marianne Smits

Mijn man en ik zitten sinds eind februari in een appartement in Benagalbón aan de Costa del Sol. Heen zijn we met de trein gegaan omdat ik (vrouw) niet mag vliegen. De terugreis staat geboekt op 29 maart, maar mag geannuleerd/ omgezet worden. Op de terugreis moeten we overnachten in Barcelona. Vraag: kunnen we vrij met de trein reizen in Spanje én in Frankrijk ( hier met een speciale toestemming) ? Mogen we vrij lopen en overnachten in Barcelona en dan ook weer vrij doorreizen naar Parijs? En dan naar Amsterdam? We willen vóór alles voorkomen dat we ergens…..opgesloten raken… Lees verder »

Marie-louise

Hallo,moet 26 maart mijn huurauto inleveren en een andere oppikken,kan dat zonder problemen.

Ed van Wieringen

Mag je vuilnis weg brengen?

roger

ik woon in gran canaria ben een belg . heb eigendom hier .. ben geen resident moet ik hier verplicht weg

ben mars

wordt de reguliere postbezorging door de post gehandhaafd?

Natasja

Ik heb gisteren en vandaag zowel post als pakjes ontvangen. Pakjes met enige vertraging, maar dat lijkt mij logisch.

Sigrid

Mag je in je eigen tuin of moet je echt binnenshuis blijven?

Julien

Naar jaarlijkse gewoonte brengen mijn vrouw en ikzelf (incl. dashondje) de winter door in ons vakantiehuisje nabij Marbella (ESP). Dit jaar vertoeven wij als gepensioneerd koppel (65+) sinds eind januari 2020 nog steeds in regio MARBELLA . Door de noodtoestand omtrent het aanwezige corona-virus en de daarbij horende getroffen maatregelen (die een beetje verschillen van land tot land), hebben wij echt de behoefte gekregen om aanstaande donderdag (of vrijdag) met onze eigen wagen huiswaarts te keren (België). Kunnen wij na het sluiten van de landsgrens op Ma-middernacht (16 maart 2020) als Belg (na vertoon van ons Belg. ID-kaart) nog steeds… Lees verder »

Natasja

Ten eerste mijn complimenten!!! Mijn vriend en ik wonen in Spanje. Op dit moment is mijn vriend in Nederland. Hij zal op 25 maart vanaf Amsterdam terug vliegen naar Alicante. Met de nieuwe ontwikkelingen met sluiting grenzen en halvering vluchten heeft hij deze avond laat zijn ticket van Transavia ongeboekt om eerder naar Spanje te komen. Bij het boeken zagen we dat de laatste vlucht op 22 maart is. En dat de eerst volgende vlucht 7 april is. Mag ik hieruit concluderen dat Transavia ook zijn vluchten annuleert? En bestaat er een kans dat ze de vlucht die we nu… Lees verder »

Somers

Hoi mijn vraag ik ben een Nederlander en nog op vakantie in Torrevieja ken ik beter in Spanje blijven ?? Of naar Nederland komen.

No Habla

Iedereen bij Spanjevandaag bedankt voor jullie harde werk op het moment. Jullie zijn mijn “go-to” bron van informatie omdat ik geen Spaans spreekt. Ik heb daarom ook net een steun jullie donatie gedaan om mijn dank te betuigen. Ik zie hier 101 reacties, zouden we niet met z’n allen ook even een dankbetuigings bijdrage kunnen geven aan deze serieus hard werkende mensen? Zonder hun zouden we toch in het duister tasten. Chapeau voor de zinnige rapporteren en reacties bij jullie artikelen.

Voor de rest wens ik jullie lezers sterkte en gezondheid toe.

Barbara

Helemaal mee eens No Habla! Ik heb ook net een donatie gedaan👍
Muchas gracias Spanjevandaag 💪👌

Annita van Weereld

Hoe kom als Spaans resident vanuit Egypte terug in Spanje via België

opa

Neem je bonnetje van de supermarkt of benzinepòmp mee als bewijs als je aangehouden wordt

Katty biesmans

Mag je als resident en als wonende Spanje nog binnen als de grenzen sluiten

Anita

Ik kan dat ook niet duidelijk vinden.
Ik ben nu nog in Nederland en woon in Spanje, ben resident en moet door België, Luxemburg en Frankrijk met de auto.
Ik lees dat de grenzen dicht zíjn, maar geldt dat ook als je terug wil naar je huis (woonplaats)

Peter Mietes

Als de hotels in Benidorm per 19/3 gaan sluiten, waar blijven de mensen die al in het hotel waren?

Barbara

Ten eerste mijn complimenten aan jullie voor deze site en de moeite en tijd die je neemt om ons te informeren. Toppie!
Wij wonen sinds klein jaar hier, maar officieel nog ingeschreven in Nederland. Wij zijn momenteel ons huis hier aan de Costa Brava aan het verbouwen. Alleen nu zijn uiteraard ook alle bouwmarkten gesloten. Is er al iets duidelijk over mogelijk online te bestellen/laten bezorgen of beperkte openingstijden? We kunnen gelukkig nog even vooruit, maar over een paar weken hebben we wellicht wel zaken nodig. Alvast bedankt voor de reactie.

patrick wytinck

mag ik kan ik moet ik zal ik ik wil ik zou ik vlieg ik rij ik ga ik ik , oei oei , al die vragen in de “ik” vorm …

Raptor

Precies dat. De ikke wereld. En vooral niet eerst zelf nadenken. En als er ergens een Spaanse agent staat die jouw verhaal niet pikt tik je een paar duizend euro boete af in de Spaanse staatskas.

Gerard

Dank voor uw inspanningen iedereen goed te informeren.
In uw tekst staat: Om de economie niet compleet stil te zetten in Spanje mag iedereen gaan werken.
Maar onze poolman, huisschilder en tuinman komen niet omdat ze door de politie/ wegafzetting worden tegengehouden of niet uit hun woonplaats kunnen.
Wat zijn de officiële regels hieromtrent?

Henk

Ik heb een afspraak voor een jaarlijkse medische(cardiologische) controle in het Hospital in Almería stad.
Vraag 1- Gaat de niet spoedeisende medische hulp volgens afspraak door?
Vraag 2- Ik vermijd liever een bezoek aan het ziekenhuis en ben feitelijk lid van de kwetsbare bevolkingsgroep. Moet ik zelf annuleren/ wijzigen (via click Salud) of werken de gezondheidsinstituten nog aan omzetting en berichtgeving. Ik heb geen goede ervaring met het wijzigen van een afspraak. Daarna is het snel ‘ einde verhaal’.

Tom de Wit

Ik heb gehoord dat vanaf vandaag, maandag het reisverbod strenger wordt. Mag ik komende weken nog wel met de auto terug rijden naar Nederland? Mijn huurtermijn van het appartement loopt af op 31 maart.

Jordi

Gisteren mijn vrouw naar de luchthaven in Barcelona gebracht, die teruggekeerd is naar Nederland. Dit was geen probleem. Er waren zelfs heel weinig Mosos d’ Esquadra op de weg. Afgezet en weer terug naar huis (volgens mij is dat geen enkel probleem).

A. Reniers

Wij bevinden ons in Portugal. Mogen wij via Spanje naar Frankrijk rijden met de camper? Zodat wij naar Nederland kunnen.
Dank u.

Willy Van Waeyenberghe

Ik woon in Rojales. Op 200 meter is er een Consum. Maar op 2 km is er een Lidl waar ik zeer regelmatig ga winkelen. Ook ga ik regelmatig naar de Carrefour in Torrevieja (8 km van mijn woning). Ik zal rekening houden met de huidige regels en mijn afstanden beperken. Maar mag ik uitzonderlijk gaan winkelen naar de Lidl en de Carrefour ? Of ben ik VERPLICHT te gaan winkelen in mijn dichtsbijzijnde supermarkt. Een 2de vraag : mag mijn vrouw mee gaan winkelen ?

Raptor

En op 15 km een Aldi, op 50 km een Mercadona en op 80 km een andere Carrefour die wel de peentjes heeft in de 3=2… Denk eens in de lijn van de maatregelen die zijn genomen namelijk het voorkomen van verspreiding van een virus. Helpt u werkelijk mee op deze manier met uw tournee?

Koos Venerius

U mag naar de supermarkt waar altijd naartoe gaat ongeacht wat RAPTOR ervan denkt.

Marlies

Mag ik naar een afspraak gaan in een kliniek om een onderzoek te krijgen. Er moet iemand meegaan omdat ik daarna niet zelf mag rijden. Onderzoek is nodig maar niet urgent.
G

pier

ik ga normaal alle dagen een 15 tal straatkatten eten en drinken geven hier 5 minuten vandaan (auto rijden )..op de parking aan het strand…. kan/mag ik dit blijven doen?

Xenia

Hallo, om te beginnen, wow! geweldig werk met jullie website! en nu, ik had gelezen dat de mensen die de huurauto’s willen terugbrengen,… in ons geval normaal gezien zouden we de komende disdag terug moeten vliegen vanuit Barcelona, wij hebben ook de auto gehuurd. Nu, willen we toch ons in zelf isolatie houden in Huesca, om de risico op besmetting (als we het nog niet zijn van vorige week, gelukkig nu nog geen symptomen maar toch) te voorkomen, en zeker al niet meebrengen naar België… Onze vlucht met Ryanair kunnen wij omboeken naar later, maar nu de vraag is, wat… Lees verder »

Vergult Magda

Ik huur een appartement in Torre Del Mar miv 1 April tot en met 6 juni. Ik ga naar daar met de auto. Ik vermoed dat ik mijn vertrek moet uitstellen. Wat moet ik nu melden aan het immokantoor? Ik wil niet annuleren, dit is heirkracht. En ik wil wel degelijk vertrekken zo gauw dit mogelijk wordt, al is het pas vanaf 1 mei. Kan het immokantoor mij vragen om toch de huur te betalen voor de maand april? Het betaalde voorschot wil ik niet terug vragen.

Lemmens Robert

Op 21 maart loopt mijn auto huurcontract af. Mag ik deze van La Vila Jojosa naar Alicante brengen?

Thea Walda

Ik lees niets over het cacellen van onze geplande vlucht op 18 maart van Schiphol naar Malaga met Ryanair .

Fons Gevers

In Italie als men naar de winkel gaat moet men een document bij zich hebben dat men moet invullen met de reden waarom men op de openbare weg is. Verklaring op eer. Dit document dient men te downloaden van het internet. Is dit ook het geval als men in Spanje de weg op gaat om een geldige reden.

karin57@live.nl

Mag je als echtpaar met de auto boodschappen gaan doen? En vanuit Andalucia naar Murcia?

Raptor

Heeft Laura al gevraagd. Beneden staat het antwoord.

Ger rijsdijk

Mijn auto moet deze maand gekeurd worden ( itv) , mag ik dit uitstellen?

thomas

itv is ook dicht natuurlijk!!!

Rene B

Rene B
Mag je wel naar de supermarkt in een naburige plaats gaan met de auto of moet je verplicht in je eigen woonplaats naar een supermarkt? (het valt natuurlijk moeilijk te controleren of je écht naar een supermarkt gaat)

thomas

zit ook met deze vraag….

Annemarie

Is er al iets duidelijk over het weg brengen van familie naar het vliegveld alicante?

Armand

Is iemand met 1 nier gemakkelijker vatbaar voor het virus?

Raptor

Dit geloof je toch niet…. Ministerie van Volksgezondheid, Sociale Zekerheid en Gendergelijkheid in Madrid heeft vast tijd voor deze vraag, die zullen het niet zo druk hebben. Telefoonnummer staat in de Paginas Amarillas. PS doe even een woordenboek in de buurt. Succes ermee.

Joyce

Hallo, ik vlieg morgen vanaf alicante naar Nederland. Mijn vader gaat mij brengen vanaf Teulada.
Mag dat?

Raptor

Dat heeft de redactie hierboven al uitgelegd.

Kees den Braber

Goedemiddag
Ik heb morgen om 10.00 uur een afspraak bij de security sociaal in Totana
Weet iemand of deze geopend is dit is vanwege het aanmelden voor het Spaanse ziekenfonds we konden ons niet eerder aanmelden omdat we het groene kaartje van resident nog niet hadden dus we zijn op dit moment niet verzekerd de residentie aanvraag nam 10 weken in beslag.

Nel

Mag ik wel mijn huisvuil weggooien?

Nikki

Goedemiddag,

Allereerst dank voor alle informatie die jullie verstekken.
Dan de vragen:
Wij wonen op en afgesloten resort. Mag je binnen dit resort wel vrij wandelen?
Mag je sowieso wel in je eigen tuin zitten of werken?
Mijn partner las ergens het advies om ramen gesloten te houden.

Johan Claes

Ik krijg een bericht waarin men stelt dat mensen die terugkeren naar België vanuit Spanje 2 weken in quarantaine moeten. Ik vind er echter niets van terug. Het zou van het ministerie van buitenlandse zaken komen. Kunnen jullie duidelijkheid brengen?

ps: Top dat jullie dit doen! Bedankt!

Eddy

Hoi Johan.Ik vind dat je dit niet moet vragen maar doen voor de veiligheid van je medemens.En zoals je weet in den belziek weten ze het zelf niet.

Johan Claes

Ik ga uiteraard mijn verantwoordelijkheid nemen, maar ik prefereer zelf thuis te blijven boven “gevangen” gezet te worden in quarantaine. Lijkt me straf, maar je weet maar nooit..

Danny

Mag ik Spanje nog binnen via Alicante airport als ik naar mijn tweede woning in Spanje wil. En mag ik met mijn wagen die op Alicante Airport geparkeerd staat naar mijn Spaans huis rijden ? Eénmaal daar blijf ik wel in de woning. Dat vind ik geen probleem. Ik moet er alleen nog naartoe mogen. (Ik sta wel op de padrón op het Spaans adres maar woon officieel in België.)

Laura

Mag je als stel wel samen boodschappen doen?

R.L.L.Hobma

Zijn de postkantoren open? ook in de kleine dorpen? Waar kan ik informatie vragen wij wonen in Parcent in de Jalon vallei.

Stein

Moeten campings dicht?

Rinus

Overal lees je verplaatsen indien strikt noodzakelijk.
Zelfs hond uitlaten onder voorwaarden.
Maar waarom kunnen bijvoorbeeld gezinnen uit Madrid en/ of uit andere andere code oranje/ rood gebieden met auto en caravan in communidat Alicante zich gewoon op een camping installeren en verblijven?

Joy89

Word er nog post en pakketten bezorgd?

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.