skip to Main Content
Aardbeving van 3,9 op Richter schaal in Girona

Aardbeving van 3,9 op Richter schaal in Girona

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

GIRONA – De inwoners en bezoekers van een groot deel van de provincie Girona en delen van de provincie Barcelona konden er dit keer niet omheen. Een nieuwe aardbeving met een kracht van 3,9 op de schaal van Richter heeft de mensen even laten schrikken op zaterdag om precies 13.04 uur. Het epicentrum lag volgens het Spaanse Geografische instituut op 11 kilometer diepte in de gemeente Riudarenes.

In eerste instantie werd er in de Catalaanse krant Diari de Girona geschreven over een aardbeving van 4,2 op de schaal van Richter, iets wat door het Catalaanse Geografische Instituut werd gemeten. Het Spaanse en dus landelijke Geografische Instituut spreekt echter over een beving van 3,9 op de schaal van Richter. Daarnaast spreken de Catalanen over slechts een diepte van 5 kilometer terwijl het nationale/landelijke instituut spreekt over een diepte van 11 kilometer.

De aardbeving van 3,9 op de schaal van Richter in de gemeente Riudarenes werd vanwege het tijdstip van 13.04 uur door veel inwoners gevoeld. Er werd dan ook veel gemeld op de sociale netwerken waaronder twitter en facebook. Er zijn echter geen meldingen binnengekomen van schade en/of gewonden.

Het dorp Riudarenes bevindt zich op ongeveer 40 kilometer van de regionale hoofdstad Girona en 80 kilometer van het centrum van Barcelona. Kustplaatsen als Lloret de Mar, Blanes, Tossa de Mar, Canyelles, Canyet de Mar of Pñatja d’Aro bevinden zich ook op slechts 20 tot 40 kilometer van het epicentrum.

De “grote” beving werd gevolgd door diverse kleinere aardbevingen met als epicentrum Santa Coloma de Farner om 13.30, 13.50 en 14.06 uur met krachten van 1,8 en 2,2 en 2,8 op de schaal van Richter op dieptes van 12 en 11 kilometer. Later om 15.47 en 15.48 uur vonden er nog twee kleinere bevingen plaats van 1,8 en 1,9 op de Richter schaal met als epicentrum Sant Feliu de Buixalleu op respectievelijk 21 en 16 kilometer diepte.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. om schrik te krijgen ,zo veel bevingen in Spanje .
  is dat nog normaal ?

  1. Spanje is altijd een aardbeving zone geweest ! Heel het middellands zeegebied

   1. En het zuiden, regio valencia, murcia, navarra etc. Toch is het nieuws en zeker als het een kracht heeft van meer dan 3 op de schaal van richter

 2. Zoals je ziet zijn de Catalanen zelfs hierbij ook het spoor bijster.
  Dat wordt nog wat, een onafhankelijk Catalonië !

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken