skip to Main Content
Amerikaanse autochtone indianenleiders zorgen voor overlast op Ibiza

Amerikaanse autochtone indianenleiders zorgen voor overlast op Ibiza

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

IBIZA – Je kunt je afvragen waarom 30 Amerikaanse indianenleiders en hun entourage helemaal vanuit de Verenigde Staten en Zuid Amerika naar het party eiland Ibiza zijn gekomen om daar een conferentie en bijeenkomst te houden. Feit is echter dat deze bijeenkomsten worden gehouden in het Polvorín de Santa Gertrudis, een oude militaire installatie gelegen in de gemeente Santa Eularia. In principe zou een bijeenkomst geen probleem zijn ware het niet dat er veel geklaagd werd over geluidsoverlast omdat de indianenleiders nogal schreeuwen en er geen vergunningen zijn aangevraagd.

Mede vanwege het geluidsoverlast van de indiaanse spirituele leiders maar zeker vanwege het ontbreken van toestemmingen en licenties, is deze bijeenkomst afgelast. Het hele evenement is georganiseerd door de BOA Foundation die veel doet voor de indianen in diverse landen. Alle kosten zijn dan ook betaald door deze stichting die dat kan doen vanwege de vele donaties die ze krijgen.

Tijdens de conferentie zijn er bijeenkomsten, toespraken, vergaderingen, dansen, spelen, rituelen etc. Juist dat laatste heeft ervoor gezorgd dat er flink gezongen en geschreeuwd werd waardoor de aandacht werd getrokken en men erachter kwam dat het hele evenement plaatsvindt op een locatie die daar absoluut niet geschikt voor is.

Daarom besloot de gemeente Santa Eulária actie te ondernemen en een team van agenten naar de oude militaire basis te sturen om te controleren wat er gebeurde. Deze constateerden dat er nooit toestemming is gegeven voor deze bijeenkomsten waarop men besloot het hele evenement te annuleren. De gemeente wil daarnaast de organisatie aanklagen voor het zonder toestemming organiseren van een bijeenkomst op grote schaal. De eigenaar van het Polvorín de Santa Gertrudis had namelijk besloten geen vergunning aan te vragen omdat deze meende dat dit niet noodzakelijk zou zijn voor dit soort evenementen/bijeenkomsten.

Bij de bijeenkomsten waren indianen afwezig van de volgende stammen: ashaninka, lakota, wixarika, huni kuin, yawanawa, dogon, arhuaco, kogi, shipibo, bwiti, hipi mayo yoreme, maori y maya. Enkele leiders die eruit springen zijn Duovico en Mamo Arhuaco uit de Sierra Nevada in Colombia; Sabino Ixa Huni Kuin uit de Amazonen en Benki Piyaho, ook bekend als sjamaan en politieke activist die de Ashaninka stam uit Brazilië en Peru vertegenwoordigt.

De organisatie benadrukte na de sluiting dat het niet om een feest of rave gaat maar om een spirituele bijeenkomst van indianenleiders. Verder spreken ze van discriminatie omdat een bevolkingsgroep haar traditionele rituelen niet mag uitvoeren op het eiland Ibiza. Ook de stichting wil waarschijnlijk weer de gemeente gaan aanklagen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. Stelletje ééncelligen, die Amerikanen. Wat een onzin om dit discriminatie te noemen. Blijf dan toch lekker in je eigen land!

 2. Vraag me af hoe die mensen binnen geraakt zijn in een oude militaire installatie of is dit open misschien? Kan iedereen daar zomaar binnen? Ik weet het alvast niet.
  Ja, als ze het aangevraagd waren er geen problemen geweest, dat is waar maar was er dan geen enkele oplossing om dit toch te laten doorgaan?
  Soms kan praten heel verhelderend zijn.
  Een vergunning kan geleverd worden binnen het uur toch?
  En nu gaan ze elkaar aanklagen, niet slim denk ik dan, eerst praten, dat werkt.

 3. Volledig akkoord met het antwoord van de redactie want het heeft niets met discriminatie te maken. Was de aanvraag in orde had niemand iets kunnen zeggen.

 4. Ben het geheel eens met Bo. Als er nu iemand is voor wie ik veel respect heb dan zijn dat de indianen wel. Santa Gertrudis was ooit een klein dorpje met 2 restaurantjes. Dat is nu wel veranderd sinds de toeristenindustrie daar haar intrede heeft gedaan. Kennelijk prevaleren de belangen van de toeristenindustrie boven spiritualiteit. Jammer, zeker omdat wij nog heel wat van hen kunnen leren.
  E. Drost

 5. Wie heeft klacht ingediend? Veronderstel een zwerm Europese ‘ inwijkelingen’ die gestoord worden in hun theekransje? Culturen moeten gerespecteerd worden, zeker die der indianen. Hebben al genoeg te verduren gekregen door onze ‘geciviliseerde’ manier van leven… Arme wij..

  1. Culturen moeten gerespecteerd worden maar voorschriften voor dit soort bijeenkomsten in gesloten plaatsen ook. Dat geldt voor jonheren, andere groepen en indianen

  2. Wanneer men verwacht dat een cultuur gerespecteerd wordt, moet men de cultuur van anderen toch ook respecteren?

 6. Wat erg voor die mensen die zoveel uren hebben moeten reizen om daar te komen. Maar ja, je moet vluchteling zijn en uit een bootje komen om met open armen te worden ontvangen. Wat een miskleun.

 7. misschien wel een wraakactie voor wat de spanjaarden eeuwen geleden in Zuid-Amerika uitgespookt hebben.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken